Comín confia a trobar un ‘consens còmode’ amb la CUP per a investir Sànchez

  • El conseller diu que no s'ha plantejat la renuncia de l'acta de diputat

VilaWeb
Redacció
09.03.2018 - 11:33
Actualització: 09.03.2018 - 12:14

El diputat d’ERC Toni Comín ha assegurat que en l’estratègia que treballen ERC i JxCat ‘en cap cas’ s’han plantejat la renúncia de Carles Puigdemont i d’ell mateix a l’acta de diputat per a poder investir en segona volta Jordi Sànchez. En declaracions a ‘Els Matins’ de TV3, ha dit que es treballa per a trobar un ‘consens còmode’ també per a la CUP i confia a entendre-s’hi per a formar ‘un govern efectiu de forma immediata’. Comín ha reconegut que ‘no s’han de fer promeses que no es puguin complir’ i ha apostat per ‘acorralar jurídicament’ l’estat.

A l’espera del posicionament de la CUP sobre l’acord que JxCat i ERC li van fer arribar la matinada d’aquest dijous, Comín ha reiterat que en cap cas s’està treballant en una estratègia que contempli la renúncia a l’acta de diputat ni seva ni de Puigdemont. ‘No se’ns ha plantejat’, ha assegurat. Segons ha dit, això aniria en contra de l’estratègia de reformar la llei de Presidència ‘que hauria de permetre la investidura al parlament de Puigdemont’. ‘Per a poder fer-la ell ha de ser diputat’, ha sentenciat. Sobre si això implicava que, si finalment dilluns vinent s’investeix Jordi Sànchez, més tard aquest hi renunciaria, el republicà ha dit que el que cal ara és ‘entendre’s’ amb la CUP ‘per a poder fer un govern efectiu de manera immediata’.

‘No crear falsos dilemes’
Sobre cap a on ha de caminar l’independentisme, Comín ha dit que ‘l’encert és en no crear falsos dilemes’ i per això ha reconegut que ‘no s’han de fer promeses que no es puguin complir’ aplicant el ‘principi de realitat’. Entre les prioritats, ha situat ‘acorralar els tribunals espanyols’ a través dels organismes europeus per ensenyar al món que ‘prevarica’.

En tot cas, no ha volgut anar més enllà en la concreció del full de ruta de l’independentisme però sí que ha destacat que tot ha de ser el resultat d’una ‘suma positiva’. Així, ha dit que la societat civil, el Consell de la República a Brussel·les i el govern a Catalunya han de tenir la seva funció i treballar de manera coordinada. Sobre els dos últims, ha defensat que ‘com més fort sigui Brussel·les, millor per a Barcelona i com més fort Barcelona, millor per Brussel·les’. ‘Són deu cames perquè hem de pujar muntanyes molt altes i necessitem que les dues cames siguin fortes i robustes. Perquè el caminant pugui fer la travessa s’han de coordinar bé, haurem d’aprendre a coordinar bé’, ha exemplificat.

En aquest sentit, ha dit també que les decisions han de ser ‘compartides’ i que la legitimació rau en el reconeixement que la gent faci de la institució a Brussel·les, malgrat que aquesta haurà d’estar en l’àmbit jurídic privat. ‘Dependrà que els ciutadans de Catalunya se’l creguin, vegin que hi ha un instrument imprescindible, un actor polític necessari que només ell pot fer determinades coses que s’han de fer’, ha explicat.

Per últim, ha defensat que la restitució del govern anterior té un ‘valor de dignitat’ que la fa ‘innegociable’ i ha afirmat que hi ha part de l’antic govern que té ‘ganes de continuar’ amb la feina que realitzaven. Per això, ha dit que alguns d’ells farien ‘en certa mesura de pont’ entre la institució a Brussel·les i la de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any