El llac Leman, imant d’artistes catalans

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
11.02.2022 - 21:50
Actualització: 13.02.2022 - 00:10

Lausana, Suïssa
Mapa a Google

A la galeria Aulos-Musica, a tocar de la Universitat de Ginebra, hi ha fins el 5 de març vinent l’exposició “Ville-Montagne“, una mirada particular a les altes muntanyes que envolten ciutats com Ginebra mateixa i Lausana, totes dues a la riba del llac Leman. Els preciosos quadres són de Josep Maria Soler i Casas (Barcelona, 1957), un pintor gracienc establert d’ençà de fa tres dècades a Suïssa i conegut artísticament com a Muma, el nom amb què s’hi referien els seus germans quan era petit.

“Ville-Montagne” és l’última de les nombroses exposicions que Soler ha fet al cor dels Alps, on va arribar fa més de trenta-cinc anys a la recerca d’un canvi de vida, en tots els sentits. Si fins aleshores, a Catalunya, s’havia centrat en la música, l’arribada el 1986 a Lausana va representar el punt de partença de la seva obra plàstica, que s’ha concretat fins ara en dos grans vessants: un de més clàssic, representat per la pintura, amb què sol reflectir de manera íntima els paisatges de la Suïssa romanda; i un de més experimental i vivencial, basat en l’escultura social, que sol materialitzar amb performances participatives i col·lectives a l’espai lliure, com ara les instal·lacions amb milers d’espelmes que ha dut a terme en un bon grapat de racons d’Europa, del seu país natal fins a l’adoptiu. “Les espelmes cristal·litzen tota aquesta energia humana en un moment màgic que alimenta la memòria col·lectiva”, diu Soler, tot un referent artístic a Suïssa.

El recorregut vital i professional que va portar Muma fins el cor dels Alps és personal i intransferible, com també la seva obra, que bascula entre els cims nevats i el foc mediterrani, però l’atracció artística que va sentir per les tranquil·les aigües del llac Leman i el seu entorn muntanyós no és ni de bon tros excepcional. Actualment, a la zona de Lausana, es poden comptar no pas menys de mitja dotzena d’artistes d’origen català. És el cas de l’artista visual Chus Díaz Bacchetta, membre de l’Espace Artistes Femmes i arribada a Suïssa fa gairebé tres dècades, després d’haver-se format a l’escola d’art DaVinci i a la Llotja de Barcelona. Del seu lluminós taller de Lutry, un poble a tocar de Lausana, en surt una obra pictòrica que, com la de Muma, és influïda enormement pel paisatge alpí.

A Lausana mateix trobem una altra barcelonina, Isabel Cobbi-Callen, que va començar a pintar seduïda per l’entorn natural del llac Leman i posteriorment, cap al 1993, es va submergir en l’univers del gravat. El seu art, explica, consisteix en “una escriptura personal, no figurativa, que gira al voltant de fragments d’història, de traces, de fòssils, de petits bocins de mur”. També és amb la tècnica del gravat i la litografia, perfeccionades a l’escola Eina de Barcelona, que Montserrat Daniel és coneguda artísticament a Lausana, on viu i treballa d’ençà de fa unes quantes dècades.

I entre Lausana i Vevey es mou el terrassenc Carles Valverde (1965), que de Suïssa estant ha aconseguit de fer-se un nom al món com a escultor. Hi va arribar el 1990, poc després d’haver acabat els estudis a la Llotja, i entre el 2005 i el 2013 va fer un parèntesi a Son Servera (Mallorca). Tornat una altra vegada a Suïssa, és un dels escultors amb més renom del país i la seva obra forma part de col·leccions d’empreses i institucions com ara Nestlé, UBS, Hoffmann-La Roche, Crédit Suisse, el Fonds des Arts Plastiques de la Ville de Lausanne, el Fonds Cantonal de Décoration et d’Art Visuel de l’État de Genève i el Museu Jenisch de Vevey. També té escultures a Mallorca, a Polònia i al seu municipi natal, Terrassa, on va signar el gran monument a Lluís Companys.

Tanquen aquesta si més no sorprenent llista dos artistes nascuts ja a la Romandia, però d’origen català. D’una banda, hi ha el pintor, dibuixant i activista experimental Marc Batalla, nat a Vevey el 1973 i establert de fa anys a Lausana. I, d’una altra banda, a la mateixa ciutat treballa d’ençà del 2006 Caroline Soldevila, membre fundadora del taller L-Imprimerie i especialitzada en la creació de joies exclusives i microescultures.

I una mica més: Tots set artistes, juntament amb el fotògraf Pau Maynés, van participar en la mostra “#identitats – Vuit artistes catalans a la Suïssa romanda“, que es va fer l’octubre del 2019 a la galeria d’art La Menuiserie, de Lutry, en ocasió del cinquantè aniversari del Centre Català de Lausana. Chus Díaz Bacchetta, que va encapçalar la iniciativa, deia a Exterior.cat: “No sabíem gaire cosa entre nosaltres i hem format un grup d’artistes molt interessants. N’hi ha que vam néixer a Catalunya i vam arribar a Suïssa fa molts anys, i n’hi ha uns altres que hi han nascut. No ens coneixíem i hem tingut uns lligams a través del Centre Català de Lausana sense saber-ho.”

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàspora catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
L'artista Muma, en una instal·lació d'espelmes.
Pintura de Chus Díaz Bacchetta.
Isabel Cobbi-Callen.
El monument a Lluís Companys de Terrassa, obra de Carles Valverde.
Caroline Soldevila, al seu taller.
Una bandera artística de Marc Batalla.

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any