Còctel de calor i fred en qüestió d’hores: quina temperatura farà avui i demà?

  • Avui tindrem una nova onada de calor, però demà el fred guanyarà protagonisme amb l'arribada d’una massa d’aire polar

VilaWeb
Redacció
21.02.2024 - 20:31
Actualització: 22.02.2024 - 08:25

Aquests dies tenim una temperatura que no és pròpia del mig de l’hivern. No és pas un cas nou: d’ençà de fa més d’un any que hi ha una temperatura anòmalament alta. Ara per ara, no hi ha res que faci canviar la tendència d’aquests darrers mesos.

Enmig d’aquesta incertesa, avui els termòmetres es tornaran a enfilar i és previst que s’arribi al pic de calor de la setmana. Un fenomen genèric que passarà a tots els indrets, però que durarà poques hores, perquè és previst que la temperatura es desplomi demà, divendres, amb pluja i neu en alguns punts.

Demà, el dia més càlid de la setmana

Al Principat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), avui la temperatura màxima augmentarà entre 4 graus i 5, amb vent fort del sud i oest. Al vespre, arribaran les primeres precipitacions i s’estendran pel terç nord de Catalunya.

Al País Valencià, el vent de ponent i nord-oest elevarà els termòmetres per sobre de 25 graus en moltes zones del litoral i pre-litoral. Seran uns registres equivalents a un dia normal de la meitat de maig, segons que ha explicat l’Agència espanyola de Meteorologia (Aemet). Durant la primera part del dia, el vent de ponent serà fluix, però augmentarà cap a la vesprada, quan serà ocasionalment fort amb cops molt forts en punts de l’interior i el pre-litoral.

A les Illes, el vent també hi bufarà amb força. Això farà que hi hagi temporal marítim i, a més, que augmentin les temperatures mínimes entre 6 graus i 8. En alguns indrets, com ara al nord de Mallorca o Eivissa, es poden registrar entre 20 graus i 22, molt per sobre del que és normal en una època hivernal.

Divendres, canvi brusc de l’oratge

A partir de divendres, hi haurà un canvi brusc de l’oratge. Arribarà la massa d’un aire polar i això farà que les temperatures màximes baixin dràsticament: es passarà de 25 graus a 5-10

Al Principat, a partir d’avui al vespre, arribaran les primeres precipitacions i s’estendran al terç nord. Divendres, la pluja afectarà sobretot la meitat est i el Pirineu i Prepirineu. La cota de neu baixarà progressivament fins a situar-se entorn dels 800 metres i 1.000.

A les Illes, el vent també farà que les temperatures màximes caiguin en picat. Al País Valencià, en canvi, la situació serà una mica diferent. També hi haurà molt vent, amb alguna participació en les comarques de l’interior, però les temperatures mínimes i màximes continuaran augmentant, aquestes darreres sobretot al litoral. A les comarques de l’interior, en canvi, no hi haurà tants canvis.

Venim d’un gener ben anòmal

El gener d’enguany ja ha estat el més calorós registrat mai a escala mundial, i ha mantingut la tendència del 2023, que va ser l’any més càlid de la història recent. El programa Copernicus ha revelat que el gener va ser 0,7 °C més càlid que la mitjana entre el 1991 i el 2020, i 1,66 °C per sobre de la temperatura durant l’era pre-industrial (1850-1900), abans de l’arribada de la industrialització i la crema en massa de combustibles fòssils.

En el cas dels Països Catalans, és previst que hi hagi una temperatura anòmalament alta cada mes, almenys d’un grau més que no seria habitual. També passarà a escala mundial i els científics ja han advertit que enguany se superaran les temperatures del 2023.

Sobre això, l’Oficina Meteorològica del Regne Unit va estimar que enguany hi hauria una temperatura entre 1,34 °C i 1,58 °C per sobre de la mitjana del període pre-industrial (1850-1900). L’Acord de París del 2015 pretenia de mantenir l’escalfament a llarg termini per sota d’un grau i mig, però enguany ja es podria superar aquesta barrera. Tot i que l’acord feia referència a un augment estable, i no un any en concret, les dades són demolidores. El doctor Nick Dunstone, de l’Oficina Meteorològica del Regne Unit, diu que el primer any per sobre d’1,5 °C seria sens dubte una fita en la història del clima.

Consulteu tot seguit l’evolució de la temperatura.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any