[VÍDEO] Clara Ponsatí surt en llibertat sense haver d’anar a declarar a Madrid

  • Ponsatí s'ha negat a respondre a les preguntes que havia enviat Llarena

VilaWeb

Redacció

24.07.2023 - 14:52
Actualització: 24.07.2023 - 17:39

Clara Ponsatí ha sortit de la Ciutat de la Justícia després d’haver estat interrogada pel jutjat de guàrdia de Barcelona, sense haver respost a cap de les preguntes enviades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Ponsatí havia estat detinguda al matí al centre de Barcelona pels Mossos d’Esquadra, en compliment de l’orde de detenció espanyola que hi havia activa.

El jutge del Suprem, en veient la negativa de Ponsatí d’anar a Madrid a declarar en relació amb el seu processament per desobediència, havia ordenat al  jutge de guàrdia que li fes la declaració indagatòria, per estalviar-se d’haver-la de traslladar per la força fins a Madrid. Per això, Llarena havia enviat una sèrie de preguntes al jutge de guàrdia, amb la instrucció que, una vegada fetes, la deixessin en llibertat i quedés sense efecte l’ordre de detenció.

El cas és que, com que Ponsatí és en crida i cerca per desobediència, no pot ser empresonada de manera preventiva, perquè el delicte no implica penes de presó, sinó de multa i desobediència. Ponsatí mateixa ha explicat que no havia respost a cap de les preguntes del jutge.

VilaWeb
VilaWeb

Veieu ací el moment de la sortida del jutjat:

La detenció

Ponsatí ha estat detinguda avui a quarts de dotze del migdia al carrer del Comte Borrell de Barcelona, en el tram entre el carrer d’Aragó i del Consell de Cent, segons testimonis que l’acompanyaven en el moment de la detenció. Han estat els mateixos agents dels Mossos d’Esquadra, vestits de paisà, que la van detenir el 28 de març, també al centre de Barcelona, els qui l’han interceptada. “Sou el mateix agent que l’altra vegada”, ha dit ella adreçant-se al sotsinspector que aleshores la va fer entrar al cotxe per endur-se-la a la Ciutat de la Justícia. Ara s’ha repetit l’escena, amb una conversa tensa entre Ponsatí i l’agent.

Segons les mateixes fonts, el mosso ha dit a Ponsatí: “Ja saps a què venim”. I ella li ha dit: “Sí, sou al servei dels espanyols, sou les forces d’ocupació!” El sotsinspector li ha insistit que l’acompanyés, i Ponsatí hi ha acabat accedint tot fent aquest advertiment: “Però que no em fiquin, com l’altra vegada, en un cotxe que se salta els semàfors en vermell.”

El mes passat, Llarena va dictar una ordre de detenció contra Ponsatí perquè no havia comparegut a Madrid el 24 d’abril, quan l’havia convocada. En la interlocutòria, Llarena sostenia que la investigada havia desatès “voluntàriament i injustificadament” la citació judicial.

El magistrat instructor remarcava que l’ordre de detenció tenia per finalitat prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència (un delicte que no implica penes de presó, sinó de multa i inhabilitació), i que si Ponsatí compareixia voluntàriament, l’ordre de detenció es podia deixar sense efecte, tal com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel. Però Ponsatí, d’ençà del moment que va tornar de l’exili, va deixar clar que no compareixeria voluntàriament davant Llarena.

Sense immunitat

El jutge del Tribunal Suprem espanyol, amb la complicitat dels Mossos d’Esquadra, va vulnerar la immunitat de Ponsatí com a eurodiputada quan fou detinguda en ple centre de Barcelona el 28 de març passat. Arran d’aquella detenció, va demanar l’empara de la immunitat a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que la va tramitar. El dia 5 d’aquest mes el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va desestimar el seu recurs contra el suplicatori que li havia retirat la immunitat per poder tramitar les euroordres contra ella.

Ara que la cerca és per desobediència, no pot ser detinguda per cap euroordre, i per tant la sentència del TGUE no té importància en el seu cas. Llarena considera que no disposa de la immunitat que la protegeix dins l’estat espanyol, però aquesta qüestió encara no s’ha resolt en el tribunal europeu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem