Cervera ha recuperat avui el Ball d’Espases, que s’hi va ballar entre el 1411 i el 1724 i és documentat com el més antic de Catalunya. Va ser el darrer de desaparèixer després de la guerra de Successió, arran de les prohibicions borbòniques. El grup de joves cerverins que n’ha impulsat la reintroducció l’ha ballat a la plaça Major de la ciutat, dins la programació de la setmana cultural Isagoge. Prèviament, s’havia fet un acte institucional a la sala de plens de la paeria de Cervera.

El projecte de recuperació del Ball d’Espases s’ha finançat amb micromecenatge i ha rebut l’ajut d’Àngel Vallverdú, músic tradicional i expert en dansa festiva, que ha assessorat els joves en la recreació i en la composició de la música i instrumentalització de l’època, com també en la indumentària i coreografia pròpies d’aquesta dansa catalana.

L’entitat Ball d’Espases de Cervera ha demanat al paer en cap, Ramon Royes, que sigui el padrí d’honor, en agraïment per la seva implicació i ajut en la recuperació del ball.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb