“Catalonia: A New History”, un llibre per a repensar-nos

  • Andrew Dowling ens explica mitjançant la llengua, però també mitjançant els condicionants de la geografia, el passat, “una rica història de rebel·lions populars” i l’emigració

Vicent Partal
21.06.2023 - 21:40
Actualització: 23.06.2023 - 12:26
VilaWeb

Llegesc amb molt d’interès un llibre nou i apassionant de l’historiador Andrew Dowling que ha estat publicat fa poc a la prestigiosa editorial Routledge, amb el títol Catalonia: A New History. Dowling és actualment professor a la universitat gal·lesa de Caerdydd (en anglès, Cardiff) i va passar set anys a Barcelona estudiant l’articulació del nacionalisme català sota el franquisme i en democràcia. No parla d’oïda, per tant.

Com passa amb tots els llibres que intenten de fer el resum històric d’una nació, el volum pot agradar més o menys als nacionals –que sovint som molt primmirats i detallistes quant a les coses nostres. Però l’avantatge de mirar-s’ho de lluny també hi és, i Dowling l’exerceix bé. El puntua bé, si ho puc dir així.

No voldria reduir el text a una sola part, però m’ha agradat especialment com aplica al cas català el concepte de nació o nacional. Fa anys que els historiadors d’aquesta especialitat han deixat clar que les nacions, així com les entenem avui, són invencions recents. La Revolució Francesa, segons l’encertada visió de Joep Leerssen, va formar la nació francesa i va provocar un dòmino posterior de respostes nacionals en què encara ens trobem submergits. Això no vol dir que no hi haja factors previs, que són la base sobre la qual es defineix i s’acaba fent efectiva o no l’existència d’una nació. Però si ens volem entendre de debò ja cal que siguem conscients que a l’edat mitjana no érem una cosa que es pogués assimilar al concepte de nació que tenim avui. Ni nosaltres, ni, òbviament, els espanyols, ni els alemanys ni el sursumcorda. Si em permeteu el símil astronòmic, hi havia una “sopa” inicial de la catalanitat que amb el pas dels segles va anar donant pas a la nostra existència com a poble, però que perfectament hauria pogut donar un altre resultat. Una sopa que crec que Dowling analitza i presenta d’una manera molt interessant.

Perquè barreja elements de gran pes que ens han conformat i això el duu a parlar de la geografia –que, en el cas dels Països Catalans, cada volta veig més clarament que gairebé ho determina tot–, d’allò que anomena “una rica història de rebel·lions populars” i de conflictes interns, que han continuat fins avui, o de la naturalitat de l’emigració i la barreja –que és un detall especialment interessant a confrontar amb l’emergència, exagerada mediàticament però significativa, d’una extrema dreta independentista.

I, òbviament, la llengua hi apareix com el gran tret definitori. Amb un tractament interessant que recorda (reprèn?) la tesi de Joan Fuster a Nosaltres, els valencians. Fuster aclaria en el seu llibre que la gent que hagués poblat el nostre tros de país abans que nosaltres no podien considerar-se “valencians”, sinó que, en tot cas, eren pre-valencians. Simplement, perquè la valencianitat tal com l’entenem avui és una invenció catalana. I Dowling, en algun passatge del volum, s’acosta a l’escriptor de Sueca explicant que tots aquells que habitaven el país abans de l’existència de la llengua catalana no eren catalans. O no els hauríem d’entendre com a catalans, ni hauríem de parlar en cap cas d’una “Catalunya” romana o ibera. Vivien ací, tenien tot el dret de reivindicar la seua pertinença i el seu arrelament al territori, però, sense parlar el català que ens distingeix al món, simplement no se’ls ha de considerar catalans, per no confondre’ns en l’anàlisi –cosa que remarca tot recordant que, de fet, fins al segle XII no tenim cap evidència d’ús dels mots “Catalunya” o “català”.

A la introducció del llibre és on l’autor s’acosta més al present, recordant-nos la tesi de Søren Kierkegaard que diu que la vida es viu cap endavant, però tan solament es pot entendre mirant enrere. I Dowling, tot i mantenir la distància acadèmica, escriu una cosa evident que també és bo de tenir present ara. Que els fets del 2017 han marcat la percepció que el món té de Catalunya. Precisament, la primera frase del llibre afirma que el primer d’octubre del 2017 l’existència de Catalunya “va impactar en la consciència global”. Després diu que els fets han demostrat la incapacitat de Catalunya per a esdevenir un estat independent, però també recorda que, amb tot i això, la qüestió catalana és el més gran desafiament que té al davant Espanya i la història no té la capacitat de resoldre qui té raó i qui no.

No ho diu ell, però llegint com ho explica és evident que resoldre el conflicte –determinar si aquesta llarga història que comença, diguem-ne, amb Ramon Berenguer es remata amb la constitució d’una nació amb tots els ets i els uts– depèn només de nosaltres. I per això repensar-nos, per entendre’ns millor, és una cosa bona.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Eduard Riu
Eduard Riu
21.06.2023  ·  22:18

Respecte a la complexa i debatuda qüestió de les pre-nacions medievals europees recomanaria la lectura de llibre compilat per Flocel Sabaté “La nació a l’edat mitjana” (Pagès editors 2020) i en concret pel cas català el capítol que hi ha sobre aquesta temàtica escrit per aquest mateix autor.

Paul Ambrose
Paul Ambrose
21.06.2023  ·  22:21

Molt recomanable també el llibre recent de Michael Eaude, “A People’s History of Catalonia”.

Jordi Estany
Jordi Estany
21.06.2023  ·  22:33

Certament el significat de “nació” antic no és el que apareix arran de la Revolució francesa. Quin sentit tenia anteriorment? El 1309, l’ambaixador de Jaume II, Vidal de Vilanova, estant a la cort pontifícia d’Avinyó, amb Climent V, envia un escrit al seu rei i, en al·ludir al cardenal de Penestre, li diu que parlava francès, però que no li donés massa importància, perquè “era natural de Limoges e era quax una nació ab nós” (“era natural de Llemotges i era com una nació amb nosaltres”). [Germà Colon: La llengua catalana en els seus textos, vols. I i II, Barcelona, Curial, 1978 (v. I, p. 55-56).]

Josep Usó
Josep Usó
21.06.2023  ·  22:37

Si una cosa és evident, és que Espanya s’agafa molt seriosament el problema que suposem els catalans. Per alguna raó deu ser.

joan rovira
joan rovira
21.06.2023  ·  23:22

Sr. director, efectivament, molt breument, si (la geografia és a la cultura), com (la societat a l’economia) i (la història a la filosofia).

D’aquí que de la (meseta), el (bosc continental) i la (serralada marítima oriental) resulta la cultura-llengua castellana, la cultura-llengua alemanya i la cultura-llengua catalana, respectivament.

La Meseta castellana configura una història castellana basada en (el poder) i una societat castellana basada en (la jerarquia).

El bosc continental alemany (das Wald) una història alemanya basada en el comú (das Gemeine) i una societat alemanya basada en l’organització (die Orgnisation).

Mentre que la serralada marítima oriental una història catalana basada en l’harmonia de (la diversitat) i una societat catalana basada en (el pacte).

A l’estranger, com explica l’editorial, ho coneixen molt millor que aquí. Per tant, preparem-nos, perquè tal com va pronosticar A. Deulofeu, la cultura alemanya del comú i l’organització, tornarà a dialogar directament amb la cultura catalana, aviat.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.06.2023  ·  23:24

Un punt de vista molt atractiu per un moment històric que demana reflexió pausada.
Quan vaig saber que els francs es deien així perquè la paraula volia dir “homes lliures” em va semblar que calia reivindicar la part dels nostres orígens que té relació amb el mòn de Carles el Gran o Carlemany.
Ha plogut molt però ens aniria bé sentir-nos hereus d’aquells homes lliures ben organitzats políticament i cultural.
Potser això explica la nostra tossuderia en no deixar-nos esclavitzar pels bàrbars.
Són temps de renaixença.

Gerber van
Gerber van
21.06.2023  ·  23:44

Per descomptat, no sóc de cap manera un expert en historia i en el tema sobre nacions. Però em sorprèn molt el fet que un holandès, Joep Leerssen, hagi plantejat una teoria que el concepte de nació va sorgir amb la revolució francesa. És a dir algú d’un país que al finals de l’Edat Mitjana va lluitar contra els espanyols per alliberar-se’n. El sentiment nacionalista, i amb això la nació Holandesa, ja devia existir durant un temps per revoltar-se contra Espanya. L’únic aspecte que podria haver provocat la Revolució Francesa és que, segons una nació, la gent va començar a organitzar-se centralment en un Estat. I potser ni això.

Els meus dos cèntims.

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
22.06.2023  ·  00:34

Els processos nacionals tots comencen amb una revolució…nosaltres la nostra l’hem feta, com una casa. N’hem d’estar ben orgullosos, però no l’hem rematada. Més ben dit, els qui haviem triat per a fer-ho i s’hi havien compromés a fer-ho no ho van fer. Van mentir-nos o estafar-nos…i ens vàrem quedar amb un pam de nas. Tothom a l’estranger ens mirava i els hem decebut. Ara, com els ho expliquem als de fora, després de fer el ridícul polític més gran de la història d’Europa? De seguir així, qui ens prendrà ara seriosament mai més, passi el què passi? Per què van fer-ho? Perquè hauria costat sofriment? És clar. I què? Es que no sofrim ara, també? No han mort cossos…però…tot es redueix a això, a la pelleringa? Salut i pessetes i lo demés punyetes? Tot es redueix a que els nostres líders son materialistes? Deixar-se coartar? Els van dir que ens farien mal i es van excusar en la dita del Carod de que “cap independència o causa no val ni una gota de sang”? Si fos així, els palestins o els ucraïnesos ho portarien clar…per què ells si i nosaltres no?…Van ser tan extremadament covards? O tan superbs que es malfiaven del seu poble i creien que no els seguiria? Síndrome del 6 d’octubre, por del fracàs? Síndrome d’Estocolm que els fa confiar en el Sánchez? Impotents? Si és així, que s’apartin. De cap manera podem seguir amb aquest joc o es farà etern. Fem foc nou o es perdrà una generació, no podem esperar els 20 anys “d’ampliar la base” que deia el fotut fètid fati fatu de Junqueres…”Ampliar la base”…com? Però si ara mateix la base antiga del 52% està desapareixent! La societat és la que tenim i prou. Esperen que els trepas que quedaven al PSOE es facin indepes? I els de VOX i Ciutadans? Au va! No els seguim el joc i passem dels espantalls que ens posin devant. Que ara ja no son solament els socialistes els que ens volen manipular amb alló de “si tu no hi vas, ells venen”. A veure, vull que s’acabi la feina ara, no pas quan jo sigui mort. Suposo que molta altra gent també…Què fem? Els partits son una eina, no un fi. I si l’eina es trenca o desgasta, és que ha arribat l’hora de comprar-ne una de nova. I el proper cop, si ens toca emprar l’eina sense somriures, fem-ho també.

Josep Gualló
Josep Gualló
22.06.2023  ·  00:58

A part de la versió anglesa s’ha editat també la traducció al català?

Albert Alvarruiz
Albert Alvarruiz
22.06.2023  ·  08:46

Molt recomanable. El vaig trobar molt ben documentat i rigorós, i tot i així la lectura enganxa. Em va permetre entendre moltes coses, per mi que no sóc ‘de lletres’.

alexandre Cases
alexandre Cases
22.06.2023  ·  09:07

Dues coses. Evidentment el terme nació com el coneixem avui no és exactament el mateix que fa mil anys, però sens cap dubte els grecs se sabien grecs i els egipcis també sabien que eren egipcis. I segon, els catalans no tenim por a la barreja, sinó a desaparèixer, cosa diferent. Cosa no llunyana quan la llengua del país ja nomès ho és per al 36% de la població ( a Catalunya). I extrema dreta no és estar en contra de la immigració massiva sinó estar en contra de l’immigrant com a esser humà. I deshumanitzar-los. A El Ejido, paradigma de poble VOXero tracten els immigrants com una merda però ja els hi va bé que hi vagin en massa per poder-los-hi pagar una miseria per treballar als invernacles. No confonguem una cosa amb l’altra.

Victor Serra
Victor Serra
22.06.2023  ·  09:11

O el 23-J hi ha una majoria independentista a Catalunya perquè no puguin dir que s’ha acabat el problema, i tinguin les mans lliures per actuar en consecuència, o hi haurà una altra subtitució i ens arrassaran sense contemplacions. Amb manifestacions extraparlamentàries no en farem prou per aturar-ho.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
22.06.2023  ·  09:28

El llibre pot estar bé, és una visió documentada d’algú que ha viscut aquí.

Però com diu el Sr Gerber Van, el concepte de pertinença a una nació, a un grup identitari determinat, és molt anterior a la Revolució Francesa. Potser en aquesta es va anar conformant els estats com a ens administratiu central, molt diferent de la nació o grup ètnic-cultural.
A França no tots eren francs, també hi havia normands, bretons, etc., etc.,

Comparat amb Espanya (constructe artificial que ens han volgut vendte durant anys, agafant el tot per la part, Castella), Catalunya és molt anterior.
L’únic que Catalunya no és actualment un estat entès com a entitat administrativa independent.

Àngels Folch
Àngels Folch
22.06.2023  ·  09:33

Com les entenem avui les nacions?
Els conceptes abstractes, justament perquè no són materials, concrets, sempre són més difícils de definir i, per tant, més fàcils de manipular, més subjectius.
És més fàcil intentar explicar el significat majoritari que s’hi dona avui, que el que s’hi donava fa cinc-cents anys. Què entenien per nació al 1714? Això ja és més difícil de saber amb exactitud.
Però el que és segur és que, a partir del moment que es va començar a utilitzar el terme nació, la nació existia. També em sembla inqüestionable el lligam entre llengua i nació. És indubtable que la llengua és el tret definitori més clar i senzill, és l’ànima de la nació A la pregunta “Què és la nació?” Podríem respondre que és el conjunt, la comunitat, d’homes i dones que parlen una mateixa llengua. I d’aquí que el nom de la llengua dóna nom a la nació. Ergo, la nació catalana és el conjunt de persones que parlen català. I per tant, la nació catalana existeix d’ençà que es parla català. I, lògicament, a l’edat antiga no existia ni la nació catalana, ni la francesa, ni l’anglesa, ni la castellana, …. Les nacions europees, m’atreviria a afirmar que neixen totes, o gairebé totes, a l’edat mitjana. A partir de la creació dels estats moderns, i per tal de garantir i assegurar el seu poder, els estats han forçat l’associó entre estat i nació i això ha comportat la minorització i l’intent d’aniquilació de les nacions dominades, ocupades, assimilades per aquests naixent a estats. Estat i nació no són el mateix, són dues coses molt diferents.
Les comunitats humanes, a excepció de les nòmades, arrelen en un territori i per tant les nacions neixen en un territori determinat. D’aquí que la llengua sigui la llengua pròpia d’un territori, doni nom als seus habitants i al mateix territori: català, catalans i catalanes, Catalunya.; castellà, castellans i castellanes, Castella, etc. Per això és molt fàcil identificar quines nacions han estat nacions ocupants, colonitzadores, i quines nacions ocupades. Per això també els estats han intentat fer confondre o associar estat i nació, estigmatitzar el nacionalisme, esborrar el concepte nació i d’identitat, qüestionar la seva existència o associar-la a una cosa romàntica, idealista, irreal, i fins i tot perversa i negativa (nacionalisme, identitarisme…), a la vegada que amaguen la seva (nacionalisme banal) perquè no se’ls vegi el llautó. I també destruir la llengua de les nacions ocupades perquè destruint la llengua destrueixen definitivament la nació.

Fàtima Izquierdo
Fàtima Izquierdo
22.06.2023  ·  09:56

Els últims mil anys, potser més, les grans onades migratòries que han passat per Catalunya no han liquidat la llengua, només l’han modificat com és natural. Des de la inclussió del llatí, mai ningú havia deixat de parlar-la per donar pas a una altra, que és el bilingüisme real,…fins ara, que en poques dècades la deixaran liquidada. Però el més trist és que serà per voluntat política; si liquiden la llengua liquiden Catalunya i els catalans, i els valencians i els balears…

Antoni Gavarró
Antoni Gavarró
22.06.2023  ·  10:31

@Àngels Folch: Felicitats pel comentari, amb argumentades conclusions polítiques que fixen les nostres responsabilitats nacionals d’ara.
Ens les fem nostres.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
22.06.2023  ·  13:16

Molt bé que es parli de nosaltres; molt bé que ens vulguin explicar la nostra història; molt bé… el que sigui, però a mi no cal res de tot això. Tampoc em cal que cap erudit vinguí a refermar allò del que ja n’estic ben convençuda ni cap suport del darrer catedràtic que ha despertat que Catalunya existeix.

Som catalans i ens van arrabassar allò que era nostre punt.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
22.06.2023  ·  13:42

El lloc, discernible i identificable geogràficament, culturalment, políticament i socialment , on naixem, és la nostra nació.

david graupere
david graupere
22.06.2023  ·  14:56

Senyor Partal seguiu encaparrat en titllar de dreta extrema independentista.

No serà que amb el procés tots els partits són d’esquerra o extrema esquerra?

No serà que l’esquerra que partir dels 90 les esquerres es van anar apagant. No hi ha qui confronti als bancs i grans empreses.

Senyor Partal primer és la sobirania del país i després podeu esser tant d’extrema esquerra com us plagui i no us estigmatitzaré per com penseu.

Pel que fa a la identitat, soc del parer que hi ha un substrat ibero-grec. De fet, això avui ens fa diferents d’espanyols i francesos. És un enfocament més cultural i no circumscrit sols a la llengua. Primer és la cultura, després aquesta crea el que li cal: llengua, religió… primer és la cultura.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.06.2023  ·  16:08

INDEPENDENTISME NO NACIONALISTA DELS PAÏSOS CATALANS
M’agrada el punt de vista que ens arriba des de Gal·les per part de l’historiador Andrew Dowling que va passar set anys a Barcelona estudiant l’articulació del nacionalisme català sota el franquisme i després de la mort biològica del dictador.
Des d’Espanya en general i des de l’esquerra caviar d’ECP en particular, s’han agafat al ferro roent de titllar el Procés català d’independència com si fos una perversió supremacista o nacionalista, sense entendre que, senzillament, el nostre anhel més potent consisteix a renunciar al seu nacionalisme, i no volem ser
ser súbdits espanyols.
En efecte, en el cas dels Països Catalans, la geografia gairebé determina tot de rebel·lions populars i de conflictes interns que han continuat fins avui. La geografia determina també la naturalitat de l’emigració, la barreja i, òbviament, la llengua com el gran element definitori, però tot això no ho mou pas el nacionalisme sinó la necessitat vital d’autodeterminació contra el genocidi que ens imposa Espanya.
Aquesta visió no els interessa a ells, i fan veure que no ho entenen.
Potser la manera més didàctica d’explicar-ho és a partir de l’anàlisi d’Andrew Rowling que desmunta el nacionalisme del Procés català.
De fet, per lliurar-nos del genocidi secular necessitem que el regne d’Espanya marxi de Catalunya i hem de fer visible aquest objectiu de l’independentisme no nacionalista dels Països Catalans.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
22.06.2023  ·  18:40

Cal tenir en comtpe que tenim els nostres propis antecedents com a nació. L’any 998 el comte Borrell II va reuní els seus comtats i va crear el Principat de Catalunya.
Quan al concepte de nació tenim bons estudiosos de casa nostra com Prat de la Riba o Rovira i Virgili.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any