Avui a la nit es farà el canvi d’hora

  • El dia 31 d’octubre s'haurà d'endarrerir el rellotge una hora, a les 3.00 seran les 2.00

VilaWeb
Redacció
26.10.2021 - 17:30
Actualització: 29.10.2021 - 22:33

Aquest cap de setmana, concretament el diumenge dia 31, es farà el canvi d’hora per a adaptar-nos a l’horari d’hivern. A les tres de la matinada s’haurà d’endarrerir el rellotge una hora, i passaran a ser les dues. Així, la nit tindrà una hora més.

Serà l’últim canvi d’hora?

Aquest canvi es fa en compliment d’una directiva de la Unió Europea que afecta tots els estats membres. En teoria, el motiu principal és l’estalvi d’energia i l’aprofitament de les hores de sol. Tanmateix, les discrepàncies que hi havia sobre l’afer van dur la Comissió Europea a fer una consulta pública no vinculant l’estiu del 2018 per a saber què en pensaven els ciutadans, les parts interessades i els estats.

Els resultats van ser força clars: amb 4,6 milions de respostes, el 84% dels enquestats volia acabar amb el canvi d’hora, i una àmplia majoria, el 64%, volia tenir permanentment l’horari d’estiu. Així, es va aprovar d’eliminar el canvi, però el març del 2019, el Parlament Europeu va votar d’ajornar fins a enguany la resolució definitiva.

A més, cada estat membre haurà de triar quin fus horari vol tenir. Actualment, n’hi ha tres: el d’Europa occidental –en què hi ha el Regne Unit i Portugal–, el d’Europa central –en què hi ha Bèlgica o els Països Catalans, d’ençà que l’estat espanyol es va arrenglerar amb Alemanya en època franquista– i el d’Europa oriental –en què hi ha països com ara Grècia i Finlàndia.

Tindrem l’horari d’estiu o el d’hivern?

Si finalment s’elimina el canvi, no és clar quin horari prevaldrà, si el d’estiu o el d’hivern. A l’estat espanyol es va crear una comissió d’experts que s’havia d’encarregar de decidir-ho, però encara no ha arribat a cap acord concloent.

Les opinions sobre quina és la millor opció són diverses, però segons el baròmetre del CIS del mes d’abril, gairebé un 70% dels enquestats vol mantenir l’horari d’estiu. Alguns dels beneficis que s’hi associen són més hores de llum a la tarda i un impacte positiu pel lleure i pel turisme.

Per una altra banda, hi ha sectors que opten per l’horari d’hivern, que evitaria que durant els mesos de fred hi hagués zones en què no es fes de dia fins les nou o les deu del matí, cosa que voldria dir començar la jornada laboral o entrar a l’escola a les fosques. En aquest sentit, la iniciativa ciutadana Reforma Horària defensa en un dictamen del Consell Assessor per a la Reforma Horària que s’ha de mantenir el mateix horari tot l’any i que ha de ser el d’hivern.

El motiu principal és que la llum al matí és un sincronitzador important i, amb aquest horari, l’activitat de la gent és més ajustada a les hores de sol. “La llum al matí afavoreix la sincronització del rellotge circadiari, millora l’humor, i ajuda a avançar la son. En cas contrari, la manca de llum al matí afavoreix que s’endarrereixin els ritmes circadiaris. Aquest endarreriment en un país d’horaris ja tardans, com el nostre, encara originaria tendència a allargar-los més”, diu el text.

La plataforma, que treballa per impulsar canvis horaris que permetin de gaudir de més llibertat en la gestió del temps, també diu que un canvi d’horari altera el rellotge intern. Encara que el canvi sigui tan sols d’una hora, alerten que el cos triga uns dies a resincronitzar-se. Aquests efectes sobre el sistema circadiari, afecten més les persones grans i els infants, atès que tenen un rellotge intern menys flexible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any