Can Putades: el pis d’estudiants que revoluciona TikTok en català

  • La Joana, la Laila, la Núria, l'Ona i la Berta reivindiquen la llengua i la Garrotxa en clau d'humor amb vídeos virals a TikTok

VilaWeb
La Joana, la Laila, la Núria, l'Ona i la Berta, creadores de Can Putades

Text

Clara Ardévol Mallol

15.06.2021 - 21:50
Actualització: 16.06.2021 - 10:05

Les històries i l’ambient dels pisos d’estudiants sempre donen molt de joc, i la Laila, l’Ona, la Núria, la Berta i la Joana han sabut aprofitar-ho per triomfar a TikTok. Elles, un grup d’estudiants entre dinou anys i vint-i-un, són les creadores del compte Can Putades, que ja acumula més de 34.000 seguidors i que ha aconseguit de fer virals vídeos en clau d’humor sobre llengua, sobre jocs i bromes diverses i sobre el contrast entre la vida a Barcelona i la vida a la Garrotxa, la seva comarca. “El nostre dia a dia no és el que es veu als vídeos i prou, però hi reflectim la nostra part natural, espontània i divertida. Tant dins del pis com fora som així”, diu la Laila.

@canputades

Ay… un descansito, que llevamos un trote… 🤩🤡🧘🏼✨🦋🌈🧚🏻‍♀️ #yoga #CanPutades #viral #fyp #parati #yogachallenge

♬ sonido original – Can Putades

Van començar a pujar contingut a TikTok gairebé per casualitat, i molts dels seus primers vídeos tenen a veure amb l’ambient festiu dels pisos d’estudiants: bromes com ara espantar la resta de companyes, vídeos sobre el desordre de la casa, desafiaments virals… “Vam obrir el compte per desavorrir-nos, perquè tot just havia passat el confinament i encara passàvem molta estona al pis”, recorda la Berta. “Vam començar penjant ximpleries per a nosaltres i per a fer la gràcia i vam acumular visites i més visites. Una nit vam anar a dormir amb 1.000 visualitzacions en un vídeo i quan ens vam despertar en tenia 44.000. Sembla que a la gent li agrada i estem molt contentes!”

Els contrasts més divertits entre la Garrotxa i Barcelona

La vida d’aquest grup d’amigues va canviar fa un temps, quan van haver de marxar d’Olot, Besalú, Argelaguer i Riudaura per anar a estudiar a Barcelona. El contrast entre el seu dia a dia anterior i la seva vida actual també els ha servit per a fer molts vídeos en clau d’humor. “Veníem de pobles on tothom es coneix i a Barcelona ens vam trobar coses que ens sorprenien i que ens feien gràcia”, comenta l’Ona. “Coses com que els veïns del teu bloc no et saludin, que la gent quan sent fressa pel carrer no s’immuti, poder anar al bar a fer un cafè en pijama perquè ningú no es fixa en tu o que els coloms no s’espantin si t’hi acostes”.

@canputades

La 1a part de coses que no entenem de bcn#CanPutades | ig: canputades #estiktokat #catala #viral #fyp #lentejas #parati #facts #xyzbca #trend #narinan

♬ original sound – Can Putades

Explica que la majoria de la seva audiència són adolescents de tot arreu dels Països Catalans i que a alguns els agraden els vídeos perquè els sorprèn que aquestes coses els facin gràcia o ben al contrari, perquè s’hi senten identificats. “No és que siguem cinc noies de poble que no en podem sortir perquè no entenem la ciutat. Al final ens hi hem acostumat, però nosaltres ens hem criat en un poble on no hi havia tren, metro ni busos cada dos minuts, anàvem de casa a l’escola amb la bicicleta, el patinet o caminant i jugàvem tot el dia al carrer. Volem fer veure que hi ha maneres diferents de viure segons el lloc on t’has criat”, afegeix l’Ona.

La reivindicació de la seva comarca és molt important en el seu compte, també en relació amb la llengua. En algun altre vídeo mostren, per exemple, paraules i expressions de la Garrotxa, com ara “quecs” (vambes) o “anar tou” (anar borratxo).

@canputades

Paraules garrotxinessss💖🦋🌈 PART NÚMERO UUUU #CanPutades #garrotxa #viral #fyp #parati #estiktokat #catala #catalunya #paraules

♬ original sound – Can Putades

Reivindicació del català

De fet, la llengua és un dels eixos més importants del canal. Per una banda, parodien el seu castellà amb accent garrotxí amb vídeos en què tradueixen paraules del català al castellà. Per una altra banda, també tenen alguns vídeos fent de trols en què recomanen, en castellà, noms inventats en català que realment signifiquen coses negatives, com ara “Femta” o “Emprenya”. Però la majoria de vídeos són en català, i alguns reivindiquen el fet de parlar correctament la llengua. Per exemple, s’ha fet força viral un vídeo en què demanen de dir correctament les hores: “Estem cansades que quan diem ‘són dos quarts de cinc’ vingui algú a dir-nos ‘però digues-m’ho bé’.”

@canputades

És l’hora de parlar d’això, mai més ben dit ⏰✨ | ig: canputades 💖 #CanPutades #estiktokat #catala #catalunya #parti #viral #fyp #xzybca

♬ sonido original – Can Putades

“Vam començar a fer els vídeos en català perquè és l’idioma que fem servir en el nostre dia a dia i amb què ens sentim còmodes”, diu la Joana. Tot i que explica que també hi ha un cert punt de reivindicació, perquè són conscients que el català té molt poca presència a les xarxes socials: “Hi ha pocs tiktokers i influencers que parlin català, però si un vídeo com el nostre ha pogut arribar a tanta gent, això vol dir que hi ha una audiència que vol aquest contingut en català.”

També expliquen que han rebut moltes crítiques pels vídeos parlant en castellà. “Ens deien analfabetes i que no sabíem parlar castellà”, explica la Laila. “En part per això vam fer un vídeo inventant-nos noms en català, una mica per dir ‘a veure si ara enteneu el que diem en català’, però sobretot ho vam fer per riure i per fer broma. Ens han dit moltes coses negatives, però també positives, i al final ens quedem amb això.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor