[VÍDEO] Calviño menteix públicament respecte de la resolució de l’ONU sobre Puigdemont

  • La vice-presidenta del govern espanyol diu que la resolució reafirma que Puigdemont ha d'anar a Espanya per ser jutjat, cosa que és falsa

VilaWeb
Redacció
19.05.2023 - 10:27
Actualització: 19.05.2023 - 10:47

El govern espanyol s’ha pronunciat públicament per primera vegada sobre la resolució de les Nacions Unides que condemna Espanya per la vulneració dels drets polítics de Carles Puigdemont. Ara, ha capgirat totalment el sentit del text: la vice-presidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, diu que reafirma que Puigdemont ha d’anar a Espanya per ser jutjat, cosa que en cap moment no es diu a la resolució. “Per mi, és evident que també és la conclusió a extreure d’aquesta resolució”, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

L’ONU dóna cent vuitanta dies perquè l’estat espanyol prengui les mesures necessàries per evitar que la vulneració dels drets polítics es repeteixi, i perquè faci difusió de la condemna. Ara, Calviño ha insistit: “Justament, el que diu aquesta sentència és que hi ha d’haver una sentència. S’han de jutjar aquests fets. I les conseqüències jurídiques que se’n derivin provindran dels actes i la responsabilitat del senyor Puigdemont.” I ha conclòs: “Insisteixo, per mi és evident. Aquesta resolució deixa clar que el senyor Puigdemont ha de venir a Espanya, ser jutjat i assumir la seva responsabilitat, igual que va passar amb la resta de persones que van participar en aquells actes.”

La resolució de l’ONU no fa cap referència a un lliurament de Puigdemont a la justícia espanyola. A tot estirar, i no és això que diu Calviño, diu que no veu que hi hagués una vulneració dels drets de Puigdemont en l’impediment d’investir-lo a distància el gener del 2018. Apunta que “pren nota” de l’argument de Puigdemont que deia que el retorn a l’estat espanyol hauria derivat inevitablement en el seu empresonament preventiu i que l’única manera de prevenir la vulneració dels seus drets era romandre fora del territori de l’estat, però que no veu prou fonaments en els arguments pels quals, en aquest cas, li haguessin vulnerat els drets polítics.

Però no ho diu pas perquè cregui que Puigdemont ha de deixar l’exili i lliurar-se a la justícia espanyola, sinó perquè considera que no es pot dir que hi hagi “un dret del retorn” per exercir uns determinats drets polítics, i que el requisit de la presència física pretén protegir els drets polítics d’uns altres parlamentaris i, indirectament, els del seu electorat. A més, diu que, tot i estar exiliat (“eludit de la justícia”, escriuen), “va poder exercir el seu dret de vot com a parlamentari per delegació fins al moment que fou suspès del seu càrrec”.

A banda, Calviño ha reivindicat que, avui dia, Catalunya no tenia res a veure amb el 2017 o 2018, i ho ha atribuït a la “línia de diàleg, concòrdia i convivència”. “Ningú no vol tornar a aquests moments tan turbulents”, ha afegit.

El Comitè dels Drets Humans ha condemnat Espanya per haver vulnerat els drets polítics de Puigdemont quan se’n va decretar la suspensió com a diputat el 2018 sense motius “raonables i objectius”. En aquest sentit, diu que la suspensió excepcional de funcions públiques imposada abans d’una condemna judicial ha de complir unes exigències més estrictes que no pas les aplicades després de la condemna.

En concret, diu que l’estat espanyol ha vulnerat l’article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, és a dir, el dret de presentar-se i de ser elegit en unes eleccions i d’exercir de representant públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any