Brussel·les demana als estats de mantenir-se ferms davant Rússia: “Si no, el preu a pagar serà molt alt”

  • Borrell reconeix que els avisos nuclears del Kremlin són preocupants i diu que la guerra entra en una nova fase

VilaWeb
Redacció / ACN
05.10.2022 - 11:07

La Comissió Europa ha animat als estats i al conjunt de la ciutadania europea a “no flaquejar” davant Rússia, que ha apujat el to de l’amenaça nuclear. En una intervenció al ple del Parlament Europeu a Estrasburg que ha tingut lloc aquest dimecres, l’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha reconegut que els darrers avisos nuclears per part del Kremlin són preocupants, tot i que també ha dit que la societat europea ha de ser capaç de “continuar aquesta lluita”. “És important saber que, si hi ha un preu a pagar, que aquest valgui la pena; si no, el preu a pagar després serà molt més alt”, ha destacat.

Ha demanat que el suport a Ucraïna sigui indefectible perquè la guerra també decidirà el futur de la Unió Europea. En aquest sentit, Borrell ha destacat la necessitat que Rússia “renunciï a les seves ambicions imperials, tal com van fer les potències europees” i ha insistit que la guerra només pot acabar amb una pau signada. Per arribar-hi, però, ha dit que cal que Ucraïna recuperi la seva integritat territorial, que Rússia assumeixi la seva responsabilitat i que es jutgin els crims humans comesos durant el conflicte.

Encara sobre aquesta qüestió, Borrell ha reiterat que la guerra no pot acabar pel cansament d’Occident tal com espera el president rus, Vladímir Putin. Segons el també vice-president de la Comissió Europea, Moscou espera que la UE no pugui aguantar un hivern fred i amb talls en el subministrament de gas mentre continua donant suport financer i militar a Ucraïna. Novament, Borrell ha remarcat: “Ara és el moment de demanar un esforç als europeus.”

L’alt representant de la UE també ha informat del desenvolupament de la guerra, i ha dit que les notícies al camp de batalla “són bones” per a Ucraïna i que, en canvi, la situació de l’exèrcit rus, que ha anat retrocedint durant els últims dies, “és molt dolenta”. No obstant això, Borrell ha advertit que la guerra entra ara en una fase perillosa perquè Ucraïna és davant “una potència nuclear que retrocedeix”.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, s’ha expressant en la mateixa línia s’ha expressat i ha dit que la guerra entra ara “en una nova fase”, fent una crida al conjunt dels estats a no defallir. “És el moment de donar senyals als ucraïnesos per dir-los que estem al seu costat tant temps com sigui necessari”, ha dit.

Canvis en matèria energètica

Més enllà de la guerra d’Ucraïna, Von der Leyen ha centrat la seva intervenció al ple d’Estrasburg a parlar sobre noves propostes en matèria energètica que l’executiu europeu presentarà aviat.

Arran dels incidents que s’han produït als gasoductes Nord Stream –que ha dit que són la prova de la vulnerabilitat a la qual s’enfronta la UE en matèria energètica—, la presidenta de la Comissió ha dit que treballen en una mesura per incrementar l’ús de satèl·lits i altres eines de vigilància per detectar amenaces en infraestructures crítiques.

Von del Leyen també ha avançat que la Comissió proposarà un pla d’acció perquè aquestes infraestructures se sotmetin a testos d’estrès periòdics per assegurar la seva seguretat. “Hem d’identificar punts dèbils i estar preparats per reaccionar”, ha dit. Finalment, ha insistit en la necessitat que la Unió Europea faci valer la seva condició de gran comprador d’energia per aconseguir millors acords comercials i la importància que té impulsar un canvi de disseny del mercat elèctric, on actualment el gas té una alta capacitat per marcar el preu de la llum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor