Boye demana al Suprem que esmeni Llarena i desactivi l’ordre de detenció contra Puigdemont

  • La defensa de l'eurodiputat presenta un recurs d'apel·lació contra la interlocutòria de Llarena que reafirma el processament per malversació agreujada i desobediència

VilaWeb
Europa Press
30.03.2023 - 16:28
Actualització: 30.03.2023 - 17:37

La defensa de Carles Puigdemont ha reclamat al Tribunal Suprem espanyol que esmeni el jutge Pablo Llarena i retiri el processament per malversació agreujada i desobediència. En aquest sentit, l’advocat Gonzalo Boye també demana al tribunal que desactivi l’ordre espanyola de detenció i d’ingrés a presó contra l’eurodiputat de Junts. En el recurs s’argumenta que l’ordre ni és proporcionada ni respon al seu “objectiu legítim”.

“La instrumentalització política que ha fet el magistrat instructor de les ordres de detenció […] posa de manifest el veritable objectiu d’aquest procés”, assenyala la defensa, que afirma que les ordres volen “pertorbar” l’exercici de Puigdemont com a eurodiputat, tal “com es va fer abans per a pertorbar l’exercici del càrrec de diputat al Parlament de Catalunya”.

En el recurs d’apel·lació, la defensa de Puigdemont exigeix al Suprem que desactivi l’ordre espanyola de cerca, captura, detenció i ingrés a presó, tot reconeixent que s’ha vulnerat els drets de l’eurodiputat de Junts.

D’altra banda, en cas que el tribunal no estimi la seva petició, la defensa li demana que enviï una bateria de qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), entre les quals hi ha una consulta sobre la competència del Suprem com a òrgan per a jutjar un eurodiputat com Puigdemont, que té immunitat.

Reclama que es consulti el TJUE

“És important recordar que estem en l’obligació, d’acord amb l’article 267 del tractat de funcionament de la Unió Europea, de plantejar-les a fi de no privar, una vegada més, a mi representat el dret al jutge predeterminat per llei que, en aquest cas i respecta aquestes qüestions, no és cap altre que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea”, diu el recurs.

En aquest sentit, la defensa incideix en el fet que “a partir de la reforma operada en el codi penal el passat mes de desembre, és evident que l’arc penològic del delicte imputat s’ha modificat i, per tant, ha de ser-ho, igualment, el cabal processal escollit per a la persecució” de Puigdemont.

Així mateix, l’advocat considera evident que les ordres de detenció emeses en la interlocutòria de 12 de gener “pretenen obtenir un resultat que, ni respon a un objectiu legítim ni, en qualsevol cas, resulta proporcionat, en la limitació que suposaria del dret de la representació política, però també del dret de la llibertat, inclosa la llibertat de circulació”.

A més, insisteix que “el dret fonamental que ha vulnerat el magistrat instructor no és només el de participació política, sinó també els drets que fan referència […] els dictàmens del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, així com del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any