Boris Johnson, forçat a plegar del càrrec de diputat

  • La investigació sobre les festes privades durant la covid ha obligat l'ex-primer ministre a abandonar la carrera política

VilaWeb
Europa Press
10.06.2023 - 04:20
Actualització: 10.06.2023 - 10:57

L’ex primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha anunciat aquest divendres la  dimissió com a diputat del Partit Conservador al Parlament britànic, posant així fi a la seva trajectòria política, marcada per l’escàndol de les festes il·legals celebrades a Downing Street durant el pitjor moment de la pandèmia de la covid-19.

“És molt trist deixar el Parlament, almenys per ara, però sobretot estic desconcertat i horroritzat que pugui ser expulsat, de forma antidemocràtica, per un comitè presidit i dirigit per Harriet Harman, que té un biaix tan atroç”, ha sentenciat Johnson en la seva carta de renúncia, segons ha informat la cadena BBC.

En aquest sentit, ha assegurat que ha estat “forçat” a presentar la seva renúncia com a diputat per la circumscripció d’Uxbridge i South Ruislip, al nord-oest de Londres, en el marc de la investigació liderada per la laborista Harriet Harman. “Va ser innocent per la meva part pensar que aquests procediments podien ser justos”, ha afirmat.

“Sóc parlamentari des de 2001. Em prenc les meves responsabilitats seriosament. No vaig mentir, i crec que en el fons del seu cor, el comitè ho sap. Però han optat deliberadament per ignorar la veritat, perquè des del principi, el seu propòsit no ha estat descobrir la veritat”, ha argumentat, afegint que l’objectiu era culpar-lo “independentment dels fets”.

Johnson ha titllat així a l’organisme de ‘tribunal cangur’, una expressió en anglès que fa referència quan un tribunal o una assemblea fa cas omís de les lleis aprovades per un país, i ha afirmat que el comitè està format “per un petit grapat de persones, sense proves que recolzin les seves afirmacions i sense l’aprovació dels membres del Partit Conservador”.

L’escàndol sobre les festes il·legals, conegut com a ‘Partygate’, va acabar accelerant la dimissió de Johnson el 6 de setembre de 2021, enmig de les pressions dels seus propis companys davant del descrèdit que anava adquirint el Partit Conservador per aquest i altres escàndols sota el seu mandat.

El comitè parlamentari, liderat per la laborista Harriet Harman, investiga si Johnson va mentir conscients sobre les festes a la Cambra dels Comuns. “No vaig enganyar de manera intencionada o imprudent la Cambra el primer de desembre de 2021, el 8 de desembre de 2021 ni en cap altra data”, va dir en una defensa escrita enviada al comitè parlamentari que investiga la seva gestió d’aquella crisi.

Hores abans de conèixer-se la notícia, els mitjans britànics han publicat la llista oficial de nominats per Johnson per a un títol honorífic, un altre escàndol més que s’afegeix a la trajectòria de Johnson, ja que diversos dels noms que apareixen al document són funcionaris de la seva etapa com a ‘premier’ que van participar en les festes il·legals conegudes com a ‘Partygate’.

En concret, Johnson ha nominat com a cavaller al seu principal exsecretari privat, Martin Reynolds, així com al seu excap de Comunicació, Jack Doyle, dues persones de les quals se sap que van participar en les festes en plena crisi sanitària al país provocada per la pandèmia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor