Birmània.- Ascendeixen a 509.000 els rohingyes que han arribat a Bangladesh fugint de l’Estat birmà de Rakhine

  • L'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) ha elevat aquest dimarts a 509.000 el nombre de rohingyes que ha fugit de l'Estat de Rakhine (oest) cap a Bangladesh, en el marc de la crisi a la regió.

VilaWeb
Redacció
04.10.2017 - 09:25

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

L’Oficina de Coordinació d’Assumptes Humanitaris de les Nacions Unides (OCHA) ha elevat aquest dimarts a 509.000 el nombre de rohingyes que ha fugit de l’Estat de Rakhine (oest) cap a Bangladesh, en el marc de la crisi a la regió.

El coordinador d’Assumptes Humanitaris de l’ONU, Mark Lowcock, ha destacat les “horribles” condicions de vida que pateixen els desplaçats, i recalca que s’ha d’impedir que la situació es converteixi en una catàstrofe, davant l’aparició de brots de malalties.

Tant Lowcock com el director executiu del Fons de l’ONU per a la Infància (Unicef), Anthony Lake, han reclamat a la comunitat internacional que lliuri fons per ampliar la resposta humanitària.

Aquest mateix dimarts, Andrej Mahecic, portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), ha destacat que s’ha detectat un brot de malaltia diarreica que ha portat les organitzacions que treballen sobre el terreny a habilitar desenes de llits per atendre els pacients.

L’agència, que col·labora amb les autoritats locals i més socis en matèria sanitària, preveu obrir dos centres més la setmana vinent i obrir en qüestió de dies diversos centres ambulatoris amb punts de “rehidratació”. D’aquesta manera, s’agilitarà l’atenció immediata a persones malaltes.

Un altre dels fronts girarà al voltant del sanejament dels enclavaments on han recalat els refugiats, en els quals ja s’han habilitat ara com ara 250 latrines i 32 canonades. ACNUR també defensa la tasca del Ministeri de Sanitat de Bangladesh de vacunar contra el còlera els rohingyes que han arribat des de Birmània.

“Encara no hi ha estadístiques clares sobre els casos de diarrea aquosa aguda entre els refugiats nouvinguts i prendrem mesures per prevenir malalties greus i morts”, ha dit Mahecic, que sí ha confirmat “una tendència a l’alça” en el nombre de malalts amb “deshidratació greu”.

Els rohingyes han arribat a Bangladesh fugint de Rakhine des del 25 d’agost, quan una sèrie d’atacs per part de milicians d’aquesta comunitat contra llocs de seguretat van desencadenar una operació militar a gran escala que ha deixat almenys 400 morts. Aquesta operació ha estat denunciada per l’ONU com una “neteja ètnica”.

Bangladesh i la immensa majoria de la comunitat internacional han reclamat a Birmània que aculli un altre cop els rohingyes que han fugit del país, després de la qual cosa la líder ‘de facto’ del país, Aung San Suu Kyi, s’ha mostrat disposada a iniciar un procés de verificació, si bé els termes no estan clars.

Els rohingyes són una minoria ètnica de fe musulmana que es concentra a Rakhine. Són més d’un milió de persones, però el Govern birmà no els reconeix com a ciutadans perquè considera que són descendents d’immigrants il·legals procedents de Bangladesh.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra’ad al-Hussein, ha recordat recentment que els rohingyes fa dècades que es troben exempts dels seus drets civils i polítics, també dels derivats de la ciutadania.

Al febrer, l’oficina d’Al-Hussein va publicar un informe basat en entrevistes a rohingyes que van fugir a Bangladesh per una altra operació militar birmana que, segons l’alt comissionat, ja “suggeria” que hi havia atacs “generalitzats i sistemàtics” contra els rohingyes, arribant a aconseguir “possiblement” la consideració de “crims contra la Humanitat”.

Suu Kyi, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau, ha fet front a nombroses crítiques per la seva postura durant la crisi i ha arribat a denunciar l’existència d'”un gran iceberg de desinformació” per “crear problemes” i “beneficiar els interessos dels terroristes”.

Així, va condemnar la setmana passada els abusos a l’estat de Rakhine però no va fer al·lusions a la neteja ètnica que estarien duent a terme les forces de seguretat del país, segons va denunciar l’ONU, la qual cosa ha provocat una resposta freda de la comunitat internacional.

Les autoritats birmanes asseguren que les operacions a Rakhine tenen com a objectiu lluitar contra “terroristes”, malgrat les denúncies sobre atacs per part de les forces de seguretat contra civils, entre ells nens.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any