Biden avala el pla dels socis europeus per a entrenar pilots ucraïnesos en l’ús de F-16

  • Una coalició de països europeus, entre els quals el Regne Unit i els Països Baixos, dirigiran les operacions per a dotar Ucraïna d'avions F-16

VilaWeb
Europa Press
20.05.2023 - 01:13
Actualització: 20.05.2023 - 09:22

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha transmès als dirigents del G-7 el suport nord-americà al pla per a entrenar pilots ucraïnesos en el maneig de caça-bombarders de quarta generació, incloent-hi els F-16, que fa mesos que el mandatari d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, reclama per reforçar la capacitat de l’exèrcit enfront de la invasió russa.

La Casa Blanca ha aclarit que, en principi, la formació no es farà en territori nord-americà, sinó a Europa. Fonts de l’administració nord-americana preveuen que aquest programa pugui començar les setmanes vinents i que duri durant uns quants mesos, segons que informen els principals mitjans dels Estats Units.

D’una altra banda, Zelenski ha rebut amb satisfacció la “històrica decisió” dels Estats Units i del president Biden de donar suport a una coalició internacional d’aviació de combat, en relació amb aquesta iniciativa avalada també per la resta de dirigents del G-7, reunits aquests dies a Hiroshima.

“Això millorarà enormement el nostre exèrcit en l’aire. Compto de discutir la implantació pràctica d’aquesta decisió a la cimera G-7 a Hiroshima”, ha escrit a Twitter Zelenski, a qui esperen al Japó després de la seva visita a l’Aràbia Saudita, per assistir a la cimera de la Lliga Àrab.

Biden sempre s’havia mostrat reticent a enviar F-16 a Ucraïna, però finalment ha acceptat un punt mitjà en què els aliats europeus sí que podrien exportar aquesta mena d’aeronaus i també començar tasques de formació. Governs com ara el del Regne Unit ja s’han expressat en aquest sentit, tal com va deixar clar fa poc el primer ministre britànic, Rishi Sunak, quan va rebre Zelenski.

Aquesta coalició de països, a la qual també s’afegirien els Països Baixos, serà qui decidirà els detalls de futurs enviaments, incloent-hi quants caces bombarders es lliuren i quan. “Les discussions per a millorar la capacitat de la força aèria ucraïnesa reflecteixen el nostre compromís a llarg termini amb l’autodefensa d’Ucraïna”, han sentenciat les fonts.

Zelenski ha reclamat una coalició de caces bombarders semblant a la que ja va servir perquè Ucraïna rebés tancs. No obstant això, fins ara tan sols Polònia i Eslovàquia han pres la iniciativa de lliurar aeronaus, encara que de tipus MiG-29, un model de l’era soviètica que, segons Kíiv, no cobreix les necessitats sobre el camp de batalla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any