BCNegra 2016: homenatge al fotoperiodisme i al periodisme d’investigació

  • El festival converteix Barcelona en la capital de la novel·la negra fins el 6 de febrer

VilaWeb
Redacció
29.01.2016 - 02:00
Actualització: 29.01.2016 - 19:11

El BCNegra d’enguany vol retre homenatge al periodisme d’investigació i a la figura, sovint oblidada, dels fotoperiodistes. Paco Camarasa, comissari del festival, també destaca que es parlarà de la banca i dels serveis secrets: ‘Segons els nostres novel·listes –diu–, són units pel cordó umbilical del joc brut.’ França és el convidat d’enguany i portarà alguns dels seus escriptors de ‘noir’ més cèlebres.

‘A primera línia’ és l’exposició que es pot veure des d’avui a la Biblioteca Jaume Fuster, i que vol reivindicar el fotoperiodisme amb imatges tan colpidores com la del nadó ofegat en una platja d’Europa, per demostrar que poques vegades coneixem els autors d’aquestes imatges de denúncia. Al mateix lloc, es farà també aquest vespre una taula rodona per parlar de José Couso i Paco Elvira, els dos fotoperiodistes desapareguts. També avui s’estrena ‘Port Arthur’, del dramaturg Jordi Casanovas, una barreja de documentari i ‘thriller’ que converteix en ficció una història que va passar de debò a Tasmània ara fa vint anys.

Els premis més criminals
BCNegra es va estrenar ahir amb el lliurament del VII premi Crims de Tinta, convocat per l’editorial RBA – la Magrana. en fou guanyadora Núria Cadenes, per la seva novel·la ‘Tota la veritat’, que es publicarà durant el mes de març.

Per una altra banda, ja fa mesos que es va fer públic que Donna Leon era la guanyadora de l’onzè premi Pepe Carvalho. Aquest guardó, que és un homenatge a l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu detectiu Pepe Carvalho, reconeix autors nacionals i internacionals de trajectòria consolidada en l’àmbit de la novel·la negra.

Homenatge a Xavier Vinader i Rafael Chirbes 
Del programa d’enguany, cal destacar-ne els homenatges que es faran al periodista Xavier Vinader i a l’escriptor Rafael Chirbes dimarts i dimecres vinents, respectivament. Aquestes dues sessions se centraran en el periodisme i la literatura de protesta i serviran per a veure com la corrupció i la política reals poden ser pitjors que les de ficció.

No es moren, les assassinen. Les volem vives
Sovint llegim en un titular que s’ha trobat una dona ‘morta’ a mans de la seva parella, però la paraula que s’hauria d’emprar és ‘assassinada’. Dimecres es farà una taula rodona a l’Auditori del Conservatori del Liceu, on una professora de periodisme, una escriptora, una psicòloga i una agent del cos dels Mossos d’Esquadra parlaran sobre la violència masclista i denunciaran la manera com la presenten els mitjans de comunicació.

França, país convidat 
França continua essent una referència imprescindible del gènere. Pierre Lemaitre, un dels escriptors actuals de novel·la negra, ve a Barcelona a parlar de Camille Verhoeven, el seu detectiu de metre i mig d’alçada, tossut i intuïtiu. Enguany també assistirà a la cita Hélène Fischbach, directora artística del Festival Quais du Polar de Lió, un dels festivals europeus en què s’inspira el BCNegra.

Podeu consultar el programa complet aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any