Barcelona posa noms de dones a totes les parades de metro en un mapa simbòlic

  • És una petita mostra en representació de totes les dones que formen part de la història de la ciutat i que sovint són invisibilitzades

VilaWeb
ACN
08.03.2023 - 13:56
Actualització: 08.03.2023 - 14:04

Durant el mes de març, Barcelona donarà més visibilitat a les dones amb un mapa simbòlic del metro i les estacions urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat. La intenció és homenatjar algunes de les dones que han deixat empremta, però també del present i del futur de la ciutat.

El mapa és una adaptació del conegut City of Women que l’escriptora Rebecca Solnit va fer per a Nova York i Londres. En la versió barcelonina s’anomenen simbòlicament les 153 estacions que conformen el projecte amb noms de dones referents de la història passada i actual de la ciutat. 

Destaquen intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda; personatges històrics anònims com Josefa Vilaret, qui va començar la revolta Rebomboris del pa al Raval de finals del segle XVIII. També hi ha esportistes referents en l’actualitat com la futbolista Alexia Putellas, activistes veïnals com Custòdia Moreno i artistes com Carmen Amaya, entre d’altres.

La direcció de Barcelona. Ciutat de Dones ha anat a càrrec de la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Núria Ricart, que ha comptat amb un consell editorial format per dones expertes i amb la complicitat i col·laboració de nombroses entitats i grups de dones de la ciutat; a més del suport de l’àrea de Feminismes i LGTBI i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. El disseny de la campanya ha estat realitzat per l’estudi de disseny P.A.R..

Força simbòlica per visibilitzar les dones a la ciutat

L’acte de presentació ha tingut lloc al vestíbul de la parada de Diagonal de la Línia 5. La batllessa, Ada Colau, ha reivindicat la fortalesa i pluralitat del moviment feminista de la ciutat: “Barcelona és feminista perquè té un moviment feminista molt potent”. Per això, ha destacat que el mapa simbòlic del Metro fa més visible el paper de les dones a la ciutat. Una cosa similar és el que s’ha fet amb el nomenclàtor de carrers i places, en el qual s’han incorporat més noms de dones en els últims anys per compensar mínimament la immensa majoria de noms d’homes.

Per la seva banda, la tinenta de batllia de Mobilitat, Laia Bonet, ha dit que el mapa té una gran força simbòlica perquè molts ciutadans de Barcelona el tenen memoritzat i canviar els noms tradicionals pels de dones és impactant.

Ricart ha instat a portar el mapa als instituts i escoles perquè els alumnes investiguin la història de les dones que donen nom a les estacions. La cuinera Carme Ruscalleda, una de les que surt al map, ha admès la il·lusió que li feia sortir-hi, i ha instat a ampliar el plànol. Finalment, Custodia Moreno, activista que també surt al mapa, ha instat les feministes a lluitar amb optimisme i alegria, perquè les dones sempre han tingut dificultats i les han de superar juntes i amb el suport també dels homes.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any