Baños (Súmate) lamenta que el debat sobre la independència se centri en “termes formals”

  • El portaveu de Súmate i exdiputat de la CUP en el Parlament Antonio Baños ha criticat aquest diumenge que es posi el focus en els "termes formals" del procés sobiranista català i que aquest sigui l'argument dels contraris a la independència.

VilaWeb
Redacció
04.06.2017 - 13:05
Actualització: 12.12.2017 - 18:29

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El portaveu de Súmate i exdiputat de la CUP en el Parlament Antonio Baños ha criticat aquest diumenge que es posi el focus en els “termes formals” del procés sobiranista català i que aquest sigui l’argument dels contraris a la independència.

En una entrevista del 324 recollida per Europa Press ha assegurat que ningú posa en qüestió que la majoria de catalans volen votar en un referèndum i ha lamentat que s’apel·li a les formalitats per avalar o no la seva celebració, com comptar amb el suport de la Comissió de Venècia, el president de la qual, Gianni Buquicchio, va transmetre al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que la consulta ha de realitzar-se “d’acord amb les autoritats espanyoles”.

“De la Comissió de Venècia jo tinc 50 anys i no havia sentit parlar mai, i ara sembla que sense ella no pots fer cap acció sobirana”, ha exposat, i ha considerat que l’organisme, que forma part del Consell d’Europa, vetlla pels interessos dels estats que l’integren.

Així mateix, ha recordat que les manifestacions públiques durant el procés d’independència d’Eslovènia de Iugoslàvia “eren totes de la mateixa formalitat” i després es va acceptar al nou Estat com a independent.

És per això que ha contraposat els processos independentistes bèl·lics amb el pacífic que s’està desenvolupant a Catalunya, i ha ironitzat sobre el paper de la Comissió de Venècia en tots dos casos: “Quan es fan a tirs tothom ho té clar: qui guanya es considera independent i després la Comissió de Venècia legitima l’estat que hagi sortit d’un moviment armat”.

LLEI DE TRANSITORIETAT

Per a Baños, l’anomenada llei de transitorietat jurídica que estan preparant JxSí i la CUP per emparar la independència és especialment rellevant perquè “per primera vegada escriu en un text legal i formal que el Parlament català és sobirà”.

“Fins ara el Parlament era un parlament regional, de fira, perquè la sobirania resideix al Congrés”, ha argumentat.

Preguntat per possibles inhabilitacions arran del procés sobiranista, ha assegurat que quan JxSí i la CUP es van presentar a les eleccions del 27 de setembre de 2015 “tothom era conscient que podia perdre vida i hisenda”.

GERMÀ GORDÓ

L’exdiputat ha dit detectar un canvi d’actitud en el PDeCAT després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obrís diligències contra l’exconseller de Justícia i diputat de JxSí Germà Gordó per la seva presumpta implicació en el conegut com a cas 3%.

“Que el PDeCAT demani que deixi l’escó immediatament és bastant notable i nou a la cultura política de l’antiga CDC i a l’autonomisme”, ha destacat, i ho ha contraposat a la resposta del moviment Nova Convergència, que va fundar Gordó.

“La jugada d’aferrar-se a l’escó i anar al grup mixt demostra que forma part d’una cultura política morta”, ha sentenciat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any