Avançament editorial: ‘Màtria o barbàrie. Trenta veus del feminisme català’

  • Angle Editorial publica aquest assaig col·lectiu, sobre feminisme i país, amb edició a cura de Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta

VilaWeb
Màtries. D'esquerra a dreta: Anna Punsoda, Marta Roqueta i Júlia Ojeda.
Redacció
08.03.2024 - 21:50

El col·lectiu Matriotes publica Màtria o barbàrie (Angle Editorial), un compendi d’articles sobre feminisme i país. És una edició a cura de Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta i arriba un any després del manifest de les Matriotes: “Per un nacionalisme feminista“. L’assaig emergeix amb la voluntat de repensar el futur de Catalunya d’una perspectiva feminista nacionalista.

A Màtria o barbàrie, s’hi toquen qüestions com ara l’educació, el territori, l’economia, la llengua i la salut, i segueix el rastre de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona del 1976. Hi han participat trenta dones nascudes entre el 1980 i el 2000 i de tots els països de parla catalana, com ara Emma Zafón, Júlia Bacardit, Pilar Carracelas, Mercè Vila Rigat i Montserrat Dameson.

Els trenta articles que conformen Màtria o barbàrie conviden a la reflexió i al debat sobre el futur de Catalunya i aborden la necessitat d’un nacionalisme inclusiu i respectuós amb la diversitat, amb el català com a espai de trobada i a partir de la cosmovisió del feminisme, “l’única ideologia que permet entrellaçar totes les lluites rellevants de l’actualitat”. A partir de la construcció d’una màtria que superi les fronteres administratives actuals i doni veu a tots els territoris per igual; a partir de la defensa dels drets sexuals i reproductius, de salut mental o de la diversitat funcional i la crítica al racisme; a partir de la construcció d’un país amb igualtat de condicions, amb una economia, un model laboral, una educació, una pagesia, una justícia, una política i un sistema sanitari que no arraconin les dones ni la llengua; a partir d’una tradició, una fe, un art i una cultura que posin l’accent en el subjecte femení, en la genuïnitat d’allò que és local i el català davant la pressió de la globalització; a partir de tots aquests aspectes, Màtria o barbàrie pretén de convertir-se en el tret de sortida per a establir un diàleg amb el conjunt de la societat catalana i esbossar plegats una Catalunya més lliure, igualitària i justa.

Llegiu la introducció de Màtria o barbàrie. Trenta veus del feminisme català (Angle Editorial).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any