Aragonès, sol al parlament: l’oposició veu un govern dèbil i sense capacitat de gestió

  • El president defensa els canvis a l’executiu i apel·la a la necessitat d’arribar a grans acords contra l’extrema dreta

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
14.06.2023 - 14:26
Actualització: 14.06.2023 - 21:31

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha trobat sol defensant els canvis del govern al ple del parlament, tan sols amb el suport del seu grup parlamentari i amb dures crítiques de la resta de partits. Tot esperant l’impacte que puguin tenir els resultats del 23-J sobre la política catalana, l’estira-i-arronsa a l’hemicicle ha constatat que Aragonès haurà de decidir si torna a l’intent d’entendre’s amb Junts i la CUP per a continuar governant o opta per una aliança amb el PSC i els comuns, com ja va fer amb el pressupost. Però cap de les dues possibilitats no serà innòcua. Mentrestant, l’oposició ha coincidit a criticar la principal feblesa d’ERC, que és la minoria de 33 diputats amb què governa, enfront de la voluntat declarada del president que el canvi de tres consellers li serveixi per a exhaurir la legislatura i donar impuls a l’acció del govern. Durant la sessió de control, primer, i en la compareixença d’Aragonès per a explicar els canvis, després, el president de la Generalitat ha hagut d’entomar les crítiques de Junts i la CUP –que amb matisos li han demanat que retorni a la confrontació per a reprendre el procés– i del PSC i els comuns, que, malgrat tot, li han obert la mà per a tancar pactes futurs. Vox, Cs i el PP no li han donat cap bri d’aire. “Li ha faltat humilitat, digerir un cicle tremendament reeixit”, ha afirmat el líder del PP, Alejandro Fernández, convençut que Esquerra no ha aconseguit de convertir-se en el nou pal de paller de la política catalana després de la pèrdua de 300.000 vots en les eleccions municipals.

Junts ha arribat al ple amb el malestar pels darrers pactes d’ERC amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida, i la ressaca d’acusacions encreuades que els dos antics socis de govern s’havien fet a les xarxes socials a la nit, i ha apujat el to. Albert Batet, president del grup parlamentari, ha suggerit a Aragonès que convoqués eleccions, sense acabar-ho de dir explícitament: “Reflexioni si val la pena aguantar aquesta agonia. La coherència té premi”, li ha etzibat. Li ha retret que demanés la unitat de l’independentisme apel·lant a la formació d’un front democràtic després de les eleccions municipals i, a la pràctica, arribés a acords amb el PSC a les diputacions. “És un president tutelat”, “el govern està esgotat”, hi ha afegit. Aragonès li ha respost que la llista d’acords municipals de Junts amb els socialistes seria llarga, li ha recordat el pacte durant aquest mandat perquè el PSC presidís la Diputació de Barcelona, i li ha demanat que no projectes sobre ERC les ombres i les desautoritzacions que ha de fer Junts a Laura Borràs, en referència a la reflexió que la presidenta de Junts va fer sobre deixar governar la candidata d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, a Ripoll, i que la majoria de la direcció del partit va corregir defensant un pacte per a barrar-li el pas. Batet ha advertit a Aragonès que tot sol no se’n sortirà: “Amb només 33 diputats no es pot governar un país, i encara menys d’esquena al parlament.” I ha fet una llista de les altres febleses que veu al govern: mala gestió, ús partidista de les institucions i falta de credibilitat i confiança per l’incompliment dels acords. La divisió dels antics socis de govern sembla no haver tocat fons, malgrat que ERC votés a favor de l’elecció d’Anna Erra com a presidenta del parlament i els intents d’Ernest Maragall i Xavier Trias per tancar un acord que faci batlle el candidat de Junts. Tanmateix, Junts està disposat a intentar refer la unitat independentista, segons Batet: “Ens hi trobarà sempre.”

La CUP ha demanat a Aragonès que faci un tomb de 180 graus amb les seves polítiques: abandonar els macroprojectes, reconèixer el fracàs dels acords amb l’estat, reconnectar amb els sectors descontents i avançar cap a la independència. Un tomb que el president ha refusat: “Seria renunciar al que som i deixar pas a l’extrema dreta”, ha dit. I és que Aragonès insisteix que la situació política que possiblement s’imposarà després de les eleccions del 23 de juliol –amb un possible president del PP aliat amb Vox, com s’ha concretat al País Valencià amb un pacte per a compartir el govern– hauria d’empènyer els grups a donar suport al seu executiu. Però no sembla que això hagi de passar ara mateix. Dolors Sabater ha criticat que Aragonès no fes cap autocrítica ni revisió dels dos anys de legislatura. “Han assumit governar amb el programa del PSC, que no és un programa de rescat social, civil i polític”, ha dit. Segons la CUP, la millor estratègia de confrontació amb l’estat per a guanyar totes les sobiranies és la independentista. Sabater ha avisat que, si no canvia, només ell serà el responsable d’una “legislatura fallida”.

Salvador Illa, el principal beneficiat de la divisió independentista, ha proposat a Aragonès d’arribar a acords en àmbits estructurals com l’educació o la sequera. Una mà oberta que Illa no amaga que ofereix amb la voluntat d’erigir-se en alternativa a l’actual govern. De fet, Illa també ha estat dur a l’hora de descriure la situació d’Aragonès. “El seu govern el veig feble, desorientat i amb poca capacitat de gestió”, “no veig lideratge, veig cops de volant”, “veig poca capacitat de gestió”, ha dit. Quant als pactes en educació, Aragonès ha advocat per mirar de fer acords com més amplis millor, i en més àmbits. Ha parlat dels habituals “grans consensos”, ara per l’amenaça de l’arribada de la dreta i l’extrema dreta al futur govern espanyol, que podria significar un retrocés per a Catalunya: enfortir l’escola catalana, reforçar les polítiques socials com l’habitatge, combatre el populisme de l’extrema dreta. Vol que el govern sigui el primer bastió contra l’avenç de l’extrema dreta.

Els comuns estan disposats a pactar, però demanen a ERC que es desvinculi totalment de Junts, també a l’Ajuntament de Barcelona. “Tenim un govern que és dèbil, que s’aguanta per inèrcia, i erràtic, que va a la dreta i a l’esquerra segons com bufa el vent”, ha dit Jéssica Albiach.

Aragonès ha defensat els canvis del govern en els mateixos termes que ja ho va fer a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. En concret, ha assenyalat que la nova consellera de Territori, Ester Capella, prioritzarà les polítiques d’habitatge i el transport públic, amb el propòsit d’aconseguir el traspàs complet de Rodalia, amb totes les inversions pendents i la infrastructura que manca. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, continuarà els projectes que ja havia endegat com a secretari general del departament. Una conselleria que, segons Aragonès, ha fet un salt “espectacular” en la transició energètica, malgrat que Albiach li ha recordat que el Principat continua a la cua en l’apartat de renovables. I que també entomarà la gestió de la sequera com una realitat que s’espera que sigui més freqüent a conseqüència del canvi climàtic. “Anna Simó treballarà per enfortir la complicitat amb la comunitat educativa”, ha dit de la nova consellera d’Educació, que pretén que posi el focus en la globalitat del sistema públic i en l’abandonament escolar. No ho tindran fàcil. L’oposició no els ha donat ni dos dies de gràcia i els resultats que obtingui ERC el 23-J seran clau per a albirar el futur d’aquest govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any