Aragonès i el “tourniquet” escocès

  • Perquè una democràcia funcione cal una cosa més important encara que eleccions lliures i separació de poders: cal que el país tinga demòcrates

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tourniquet és la maniobra més bàsica de la màgia i consisteix a fer desaparèixer, jugant només amb les dues mans, un objecte menut, habitualment una pilota o una moneda. El truc es basa a enganyar la ment de l’espectador, mitjançant allò que en termes tècnics s’anomena “decepció intencional”. Per aconseguir-ho, els professionals expliquen que la cosa més important, de fet l’única que és imprescindible, és la naturalitat de qui fa el truc. Executar-lo amb naturalitat, com si no fesses res d’especial i allò fos la cosa més normal del món, és l’element que el fa creïble, l’element que permet de desviar l’atenció de l’espectador i que, en definitiva, fa que la maniobra siga eficaç.

Pere Aragonès, que avui serà investit 132è president de la Generalitat de Catalunya, va dir ahir en el discurs d’investidura que el seu projecte és culminar la independència de Catalunya i va explicar que ho vol aconseguir amb un referèndum com el que es va fer, i potser es tornarà a fer, a Escòcia.

El qui serà el nou president va dir que està convençut que Escòcia tornaria a votar la independència i que el Regne Unit faria tant com fos possible per seduir –va fer servir aquest verb concret– els escocesos perquè resten units a les altres tres nacions. I es va preguntar per què això no hauria de ser possible a Catalunya i l’estat espanyol. És a dir, per quin motiu Catalunya no pot fer un referèndum i per quin motiu Espanya no hauria de voler seduir els catalans perquè ens hi quedàssem, votant que no.

La política té aquestes coses. Que sempre pots defensar un argument fins i tot si s’ha provat que és erroni. Fins i tot si has tastat en carn pròpia com n’és, d’erroni. Fins i tot si el dia a dia, enterc, t’ho recorda. Que és allò que li va passar dissabte a Aragonès. Dissabte al vespre ell negociava amb Jordi Sànchez al Soler de n’Hug, a Prats de Lluçanès, al mas de la família d’Isaac Peraire, i la negociació es va haver d’aturar sobtadament perquè el seu interlocutor havia d’anar a dormir… a la presó.

Entre la masia i la presó dels Lledoners, en línia recta, hi ha uns trenta quilòmetres, que amb cotxe són gairebé el doble. En política, però, i especialment si et vols comparar amb Escòcia, la distància és un planeta sencer. Perquè avui podem dir amb rotunditat que no hi haurà mai un referèndum acordat com el d’Escòcia precisament perquè Jordi Sànchez n’és la prova vivent. I no és solament una qüestió de nous estats, sinó també, i sobretot, de democràcia. Quan l’altre dia els veïns de Glasgow van aturar l’expulsió de dos immigrats, envoltant la policia i obligant a alliberar-los, molta gent vam tenir el mateix pensament, automàticament: que fer molt menys que això ha costat nou anys de presó als dos Jordis. Un dels dos, el negociador.

La pregunta del dirigent d’Esquerra ahir a la tribuna del parlament té, doncs, una resposta que no és possible d’esquivar i que empre al mestre Montanelli. Diu que “perquè una democràcia funcione cal una cosa encara més important que eleccions lliures i separació de poders: cal que el país tinga demòcrates”. I a partir d’ací ja podeu imaginar que no seré pas jo qui negue que aplaudir l’execució del tourniquet sempre és un dret del públic que ha pagat l’entrada. Si és que ho vol fer.

 

PS. Molta gent em va comentar ahir l’article sobre la importància i el sentit profund del Primer d’Octubre, on explique per què, i com, res ni ningú no aconseguirà d’esborrar aquell acte fundacional i el mandat que se’n desprèn. Com que ahir el vaig enllaçar sense donar-hi importància, he pensat que avui podria cridar-hi més l’atenció: “Un poc de Wolin per a entendre on som, què és una democràcia i la pervivència del Primer d’Octubre“.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.05.2021  ·  22:10

Fer trampes al solitari està bé si no pretens res més que passar la estona. Al capdavall però, en aquest cas només posa de manifest la irrellevància del personatge, els seus discursos i els seus fets. La realitat funciona a banda.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
20.05.2021  ·  22:10

De màgia, no en faran.
D’il·lusionsime, tampoc. Ben al contrari, més que crear il·lusions les trenquen.
Deixem-nos d’eufemismes, trilers com a molt.

Marc Adell
Marc Adell
20.05.2021  ·  22:15

La millor frase: falten demòcrates. 👏👏👏 Es pot dir més fort però no més clar.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
20.05.2021  ·  22:28

Ara que han signat el pacte,poden dir les ximpleries que vulguin,i per cert,aplaudides des-de Els Lledoners.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
20.05.2021  ·  22:59

Espanya no negociarà un referèndum acordat amb Catalunya perquè no té tradició democràtica. Només cal fer un repàs a la història per veure els processos de descolonització que va protagonitzar. I comparar-los amb Gran Bretanya, molt més intel·ligent i pràctica en aquest aspecte.

Ed Garrido
Ed Garrido
20.05.2021  ·  23:22

Trist tot plegat. Un record per al MHP Torra: “Quan ens vam asseure a la taula de dialeg, Pedro Sanchez ens va dir que MAI, MAI, es parlaria ni d amnistia ni d autodeterminacio”. Sentir la Vilalta afirmar que, amb la taula de dialeg, “posaran l Estat contra les cordes” ja es de traca. I si afegim al Jordi Sanchez afirmar tot solemne que Junts “assumeix la taula de dialeg com a propia”, ja ho peta. Ens prenen el pel, colla de vividors de la poltrona.

Josep Gualló
Josep Gualló
20.05.2021  ·  23:34

SEGONS MONTANELLI A QUI HAS CITAT VICENT, PERQUÈ UNA DEMOCRACIA FUNCIONI CAL QUE HI HAGI DEMOCRETES

Ja em perdonarà (si vol) el senyor Aragonès, fer aquesta pregunta en un discurs de investidura demostra la seva ignorància supina. “Si ho poden fer Escòcia i el
Regne unit, perquè no ho poden fer Catalunya i Espanya?”

Perquè allà son demòcrates i tu no passerell. Tremolo de pensar que tindrem un president de la Generalitat que no sap absolutament res del mon en que viu.

Va demanar i li van concedir dos anys de gràcia, quina gràcia. Molt em temo que si no fa un curs accelerat de cultura general, no arribarà ni a dues setmanes.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
20.05.2021  ·  23:39

Doncs benvolgut Director, està tot dit, ni tenim demòcrates, ni tenim dirigents valents amb allò que cal tenir, i el que és més trist la estultícia se’ls menja. Salut.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
20.05.2021  ·  23:45

D’això se’n diuen trilers. I tots els mitjans hi heu col·laborat, al seu èxit vergonyant. Fins ara el públic pagavem i les subvencions també ajudaven, per això calia ser mesurat amb segons quí, sembla. Ara que ja em vist quí és quí i quí ha fet/dit què serà difícil oblidar-ho. De demòcrates en falten tants a la política com als mitjans de comunicació. Per això ens hem quedat sols de fets i de paraules. Però la gent hi és, i si ja no es pot trobar aquí es retrobarà en un altre mitjà. No ho dubteu!.

Joan Cusidó
Joan Cusidó
20.05.2021  ·  23:50

El paral·lelisme no s’entén. O és ignorància o mala fe. Ni a Espanya existeix el pensament democràtic com al Regne Unit ni els polítics catalans són com els polítics escocesos. No hi coincideixen ni en la voluntat ni en la determinació.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
20.05.2021  ·  23:52

Que el que diu l’Aragonès no s’ho creu ni ell mateix, és evident. Però realment no té importància. L’important és com construïm la palanca unilateral, per al dia que el teatre del diàleg caigui pel seu propi pes.

Jaume Riu
Jaume Riu
21.05.2021  ·  00:00

Em vénen al cap unes idees recurrents i oportunes per entendre el moment actual:
1. A l’Art de la guerra es diu que un exèrcit no ha d’obeir mai a un general presoner de l’enemic.
2. La renúncia d’Elsa Artadi no és de cap manera una anècdota aïllada, sinó la flama que encén la metxa d’una foguera.
3. Per canviar la direcció d’un tren que avança inexorable, primer hem d’aconseguir aturar-lo, ni que sigui per un moment.
4. Només des de fora de la disciplina de partit es pot entendre que el Govern de la Generalitat de Catalunya és una excusa per impedir l’autodeterminació i la independència d’acord amb el mandat de l’1-O.
Amb aquestes idees recurrents entenem Clara Ponsatí, Toni Comín, Quim Torra o Carles Puigdemont, per exemple, que estan a la política però no són polítics, i tots defugen les estratègies de partit.
Ah, els concepte de democràcia fugissera que cita Partal, és encertadíssim per descriure i entendre l’error de pensar que “hem de tenir un govern fort” sense haver pensat què volen dir aquesres paraules.

Lluí Mor
Lluí Mor
21.05.2021  ·  00:04

A l’avançament del diari de demà, a l’apartat de ciencia he lleguit com ens resulta de estranya la nostra pròpia veu enregistrada. Donç a mi també m’han resultat molt estranyes les recents veus de gent de JUNTS, molt estranyes, gairebé irreconeixibles.
Ahir varios comentaristes van criticar l’editorial per tendenciòsa. Impactae perquè tan directa i consisament no ho havia fet mai d’ERC o de les CUP. No ho vaig criticar ni ho faig ara perquè vaig pensar i penso que li va passar el mateix que a mi, decepció, amb els únics que encarà hi veiem expectatives.

Potser sóc molt beneït, però em sembla que al senyor Partal també li va caure el cristo gros a terra i, quan et desperten del somni abruptament, et llevas amb mala baba.

Al senyor Partal també li agrada fer magia, la del torniquet, la del descens ferroviari, la de nació contra nació , etc però ell fa màgia perquè no s’apagui la flama. Ja voldria jo que n’hi hagués més de Vicents Partals.

Josep Jallé
Josep Jallé
21.05.2021  ·  00:32

Ja sabíem, i s’ha confirmat, quina mena de “líders” hi han posat al capdavant d’aquests formacions que s’autodenominen – uns amb la boca grossa i altres amb la boca petita i una mica torta perquè no se senti massa – independentistes. Tot plegat amb les batusses internes, però sempre fetes públiques a l’instant, de qui és candidat al número 2 o vicepresident.
No esperem gran cosa d’aquests – si m’ho permeteu, malgrat sigui una mica desagradable – titelles de guinyol. L’Ibex 35 (concepte) va fent la seva: les llistes i les propostes que cada volta son menys subtils. Descarades, per exemple, amb un exconseller (avui) potser ja vicepresident, que els ha començat a facilitar la sembra parcs fotovoltaics o plantar eòlics a terres on, en bona part, encara avui el català de les pedres en fa (feia?) pa.
Que no els manqui la mamella a tants i tants vividors de la política, amb “tourniquistes” al capdavant que ho facin veure, si, això de treballar per l’alliberament nacional, la taula de diàleg, el referèndum acordat, la via escocesa i… el subsum corda. Salut!

Oriol Martí
Oriol Martí
21.05.2021  ·  01:04

Oriol Martí

Agraeixo infinitament la línia editorial de Vicent Partal. El d’ahir era una joia nomès comparable amb els millors. Sí, han “esborrat” l’1 d’octubre.

El d’avui, impagable. No sé fins quin punt en l’actual situació s’ha exagerat que “calia com fos tenir govern” i crear una sensació de cansament i pressa. Això passa per que no tenim estat. Un estat pot passar mesos, anys i repetir eleccions …aquí no tenim estat.
Es cert, estem cansats, però cal resistir.

En Vicent fa el miracle de mantenir-nos sense perdre els referents de la navegació: El paper de l’Estat espanyol, la repressió, el valor de l’1-O el rol del sottogoverno, i així successivament. I sobretot, la necessitat urgent de la independència.
Aquesta gent, obliden allò que Brossa deia si no recordo malament: “la gent no sap el poder que té”. Recordem la Meridiana…

Oriol Martí

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
21.05.2021  ·  01:31

De l´editorial d´ahir, em va quedar una idea predominant damunt d´altres que per massa comentades, ja gairebé són vintage. Això que m´amoïna tant, és que em fa basarda, pensar en com s´acarnissarà l´estat damunt d´aquells que no abandonem l´esperit de l´1-O i per tant d´aquells que no ens “penedim” d´haver lluitat i seguir lluitant per l´alliberament social, cultural, econòmic i polític del nostre País, en definitiva de la nostra Terra. Si ja ho farà prou, amb aquells als que a dia d´avui atenalla amb acusacions greus i els obre processos jurídics, imagineu-vos amb quina fúria ens atacarà als “resistents” i quina poca resposta tindrem doncs estarem ben sols, perquè aquells que segueixen defensant la independència (de boquilla) es veuran alliberats d´haver-nos de donar suport, agafant-se a la ja famosa frase de l´ínclit Joan Tardà : “Si hay unos locos que siguen un camino equivocado, que paguen y los encierren”
El TOURNIQUET li haurem de fotre a Catalunya quan sigui dessagnada definitivament, amb l´ajut inestimable de tota aquesta patuleia política. Recordem sempre, que això va començar al carrer i per tant s´hauria de cloure al carrer. El Poble som molts més que no pas ells. Infinitament més. Recordem-ho.

Antoni López
Antoni López
21.05.2021  ·  01:35

La dita no es meva: “per que hi hagi Democràcia hi ha d’haver gent educada, i perquè hi hagi gent educada es necessita Democracia”. Si es veritat tenim un nus molt apretat. Mentrestant ens distreuen amb els “putxinel·lis”…emprant el model d’Escocia….pero amb la gaita,o sac de gemecs,mig bufada i mig xuclada.Bona nit

Josep Vilà
Josep Vilà
21.05.2021  ·  03:42

És absurd la majoria volia no malmetre la unitat del 52% i ara que la teniu, ara li trobeu els pèls a la cosa. Qui va defensar eleccions peti qui peti van ser els comentaristes, no els articulistes, em sembla recordar. Vigileu amb què publiqueu Vicent, que ara que torna l’alegria autonomista poseu en risc les preuades subvencions governamentals.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.05.2021  ·  03:59

Dia trist per Catalunya. Espanya ens imposa el nostre president, després de destrossar les institucions catalanes.Fart de sentir ruqueries, des dels dirigents polítics rendits i venuts (dels tres partits), i dels seus mitjans ocupats. Però seguiu fent la mateixa errada que els veïns: Prendre´ns per estúpids. Us escombrarem-aviat- i el procés no el parareu.

Jordi Quinquillà
Jordi Quinquillà
21.05.2021  ·  04:10

Ara, ens volen fer somniar truites. I d’aquí a dos anys, acabat el període negociador sense amnistia ni autodeterminació, ens invitaran a salvar Espanya del feixisme.

Joan López
Joan López
21.05.2021  ·  05:37

Aragonès fa el tourniquet I fà dexapareixe l,independencia,d’acord lo he entess,però quin te de public,els espanyols o els catalans. A mès cada vagade que es fà el tourniquet el objecta no es el mateix,lo proxim serà fer el tourniquet Al’s independentistes,I poc a poc fer dexapareixa tot,,fins I tot el 1-O.
PS: Que pasa amb el MHP Carles Puigdemont que no ha dit res de aquet pacte-tourniquet?

Jordi Gavaldà
Jordi Gavaldà
21.05.2021  ·  05:54

Només dues coses:
1.- Seran necessaris aquests dos anys per enviar a aquesta cúpula autonomista d’Esquerra a la paperera de la història, o pel contrari serà aquesta qui enviarà a Cartalunya a la paperera de la història?
2.- Normalment en un conflicte abans de seure’s en una taula de diàleg, s’estableix un “Alto el foc “ o una “treva”, però ja veiem que Espanya continuarà amb la lluita repressiva sense aturador. Hauríem de fer el mateix entenc jo! Mantenir la resistència pacífica al carrer mentre no pari la repressió? Jo dic per que si ha d’haver pressió que sigui per les dues parts, oi?

Carles Serra
Carles Serra
21.05.2021  ·  06:55

Gràcies Sr. Vicent per l’editorial; em quedo amb la paraula “torniquet” també li podíem dir triler; però sobretot em quedo amb la frase, els espectadors que han pagat l’entrada; tots sabem que espaÑa els seus polítics i una part important de la seva societat no ténen valors democràtics amb Idiologia franquista, com bé recordes l’exemple és un dels negociadors del pacte que a mitjà reunió va tenir que anar dormir en els Lledoners i així hi porta més de tres anys , tot i així acceptà això de la taula del diàleg, doncs endavant, a partir d’aquí serà difícil que hi dediqui més temps i € anar a concentracións per demanar-vos la llibertat, esperaré dos anys fins que veieu lo que tots sabem, menys és clar els del torniquet o podríem menys els botiflers i que viuen de la menjadora.

Carles Macaya
Carles Macaya
21.05.2021  ·  06:55

Perdoneu, però si no ho dic revento.

No em sento representat per l’Aragonès. No el considro el meu president. No em crec res del què ha dit. I ho dic amb respecte.

Quants cops ha dit Independència?
Quàntes vegades ha parlat de l’1-O?
Quàntes del Consell per a la República?
Quàntes dels Paisos Catalans?… La resta és bla, bla, bla….. Horrorós sentir-li a dir em proposo fer una Generalitats republicana (ha dit republicana o ha dit generalitat ERC…. no he sentit bé)

Venen temps molt dificils econòmicament per a tothom, mentre estiguem dins d’aquest estat feixista que ens té presoners i ens roba, no ens en sortirem.

La única sortida és la INDEPENDÈNCIA ARA I AQUÍ, no d’aquí a 10 o 20 anys.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
21.05.2021  ·  07:31

Un raonament provocador però encertat. Moltes gràcies.

Jordi Parera
Jordi Parera
21.05.2021  ·  07:37

es la mateixa magia que ens desplega periodicament amb el independentisme reformista, ahir es va enfadar amb junts com mai sha enfadat amb els que han pressionat a junts desde un resultat electoral lleugerament superior, la cup i desde anc i ommium i mitjans de comunicació, un altre truc de no volerho veure-ho el de la vena als ulls.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
21.05.2021  ·  07:42

La incongruència de les propostes actuals d’ER ja la va assenyalar, temps era temps, el mateix Oriol Junqueras:

https://www.ara.cat/videos/entrevistes/oriol-junqueras-erc-eleccions-25n-avancament-de-l-entrevista_8_3924761.html

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
21.05.2021  ·  08:01

Si de debò volem la independència caldrà fer molta resistència. Resistència lingüística, per començar: el català s’extingeix cada cop més ràpidament, i no volem (jo, al menys, no vull) una República catalana independent en la qual, com a Irlanda, només es parli la llengua de l’antiga potència ocupant. Resistència econòmica, també: comprem productes i consumim serveis de quilòmetre zero; fugim de les empreses de l’Ibex 35; paguem els nostres impostos a través de l’administració tributària catalana. Resistència administrativa, ferma i constant: a l’administració perifèrica de l’estat espanyol, sí, però també a l’administració autonòmica tolerada per l’estat central, que (per exemple) ordena judicialment desnonaments i delega en la policia autonòmica la seva execució. Resistència ideològica, que ens ompli d’energia: fugim dels mitjans de comunicació controlats, que ens venen sopars de duro com ara la urgència de tenir un Govern a la Plaça Sant Jaume (sense remarcar que tindrà totes les competències intervingudes i severament vigilades) i fem servir les xarxes socials per completar la informació i formar-nos la nostra pròpia opinió. I finalment resistència internacional: donem suport al Consell per la República i fem-nos-en membres, per continuar mantenint la batalla a l’únic front en què un grapat de patriotes, sota la direcció del MHP Puigdemont, ha anat derrotant la monarquia que ens sotmet. Els altres actuen dins l’estat espanyol, però amb les mans lligades a l’esquena, o havent d’anar a dormir a la presó, poc poden fer.

Josep Juanola
Josep Juanola
21.05.2021  ·  08:13

Jo també he provat de fer el tourniquet, i m’ha caigut la moneda a terra.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.05.2021  ·  08:16

Per a mi en Pere Aragonès no és el President de la Generalitat, és el gestor submís del territori ocupat de Catalunya.

El seu discurs d’ahir tenia moltes similituds amb les proclames independentistes en campanya pel 14-F d’Oriol Junqueras, el qual, un cop els vots al sarró, es va treure la máscara botiflera i va parlar d’esperar 20 anys. D’aquí a 20 anys amb el seu ajut i d’altres com ell, en Torrent, en Sabrià, en Sol, en Rufián, en Tardà, etc., etc., la cultura catalana haurà estat diluïda pel colonitzador, el feixista regne d’espanya.

Per tant, l’Aragonès, amb la Presidència al sarró, simplement farà el mateix que Junqueras, “donde dije digo, digo Diego”.

És de manual que no s’hauria d’haver permès mai que un dels negociadors estigues a la presó com a ostatge del colonitzador.
Tan Jordi Sánchez com l’Oriol Junqueras haurien d’estar i habilitats per a donar directrius.

Els mitjans de comunicació espanyolistes, i els botiflers en mans d’ER, TV3, CatRadio i el ARA, han estat manipulant que seria un error repetir eleccions i que de fer-ho JxCat perdria vots, just tot el contrari, hagués estat ER (que ni és ERC) qui hagués davallat. Potser això explica que les bases de JxCat hagin avalat l’acord.

Sempre he defensat “Eleccions ja” i que parli el poble el futur que vol, no l’Oriol Junqueras amb els vots segrestats.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.05.2021  ·  08:32

UN “APOYARÉ” D’ARAGONÈS

El discurs d’investidura de l’Aragonès segurament serà embellir de cara a la galeria tot allò que no pensa fer. Una mala praxi apresa del règim antidemocràtic on estem encara encadenats.

¿ Per què, a qui fem cas a Junqueras dient que la independència d’aquí a 20 anys o l’Aragonès : “Presento la meva candidatura per a culminar la independència de Catalunya”.

¿ Els centenars de milers de votants d’ERC s’ho creuen ?

És cert, perquè hi hagi democràcia calen demòcrates. I un demòcrata ha de ser exigent amb el que vota, amb el programa. Si d’entrada el teu líder et diu que farà allò pel que ha massacrat l’adversari de forma ignominiosa, i a més ho farà contradient tota evidència de possibilitat…

¿Com es menja tot plegat?

Tenim més creences que conviccions democràtiques, per això als dirigents dels partits no els representa res que el dit i el fet no es corresponguin en absolut… Aquest és un termòmetre de la qualitat democràtica.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
21.05.2021  ·  08:33

Generalitat republicana dintre d’una monarquia (espanyola)

Taula de diàleg i un referèndum acordat com el d’Escòcia.

Se’ns pixen a la cara i ens diuen que plou.

Reaccionem?

Joan Cuscó
Joan Cuscó
21.05.2021  ·  08:45

Celebro que hi comenci haver-hi gent que vegi que s’ha deixat embaucar.

Albert Miret
Albert Miret
21.05.2021  ·  08:53

Hi ha molta, moltíssima gent que confon les seves il.lusions amb les realitats. Davant de l’editorial de no sé quan, pero en la que no es pot opinar per no sé d’avui i la d’avui, haig de dir que a tu,Vicent no t’hi comptava entre els admiradors de l’ilusionisme. L’u d’octubre no s’ha acabat ni l’acabarà un botifler. L’u d’octubre només s’acabarà amb la independència de Catalunya. Temps al temps.

Carles Farre
Carles Farre
21.05.2021  ·  09:04

El que cal es democràcia directa i llistes obertes, tot lo altre es un vodevil interminable i que no portarà res de nou, a part de pujades d’impostos generalitzades a CAT, perquè de fregir-nos a impostos si que en saben, de fet això ho sap fer fins el mes tonto del país, per la meva part, ja els poden donar a tots pel sac, que no penso col·laborar en res, no vull formar part d’un pais, comunitat etc. que ofereix als seus ciutadans com a conillets d’Índies per experiments mèdics i socials….

Victor Serra
Victor Serra
21.05.2021  ·  09:17

Jo prefereixo mirar-m¡ho des d’una perspectiva més optimista. Malgrat totes les desconfiances amb aquests polítics i amb la certesa que la taula de diàleg no funcionarà. Però estem vius, tenim govern i una gran majoria al Parlament. Les alternatives millors en la situació actual, encara ningú me les ha explicat. La demanda d’un referèndum a l’escocesa irrita profundament a l’Estat espanyol, perque no sap com respondre-hi. En això la cojuntura ens pot ser favorable. A tots els que voldrieu unilateralitat ja, dir-vos que em sembla que no estem preparats ni tenim la força suficient per guanyar . I el proper embat que fem ha de ser per guanyar.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.05.2021  ·  09:31

Ahir els vots al sarró de Junts, avui el Tourniquet d’Aragonés. Què ens té reservat per dilluns Sr. Partal?, potser la ‘troupe de comediants de l’ANC’? o potser l’escolania d’Òmnium?. Què voldria el director de VilaWeb, assaltar la caserna del Bruc?, assaltar les presons per alliberar els presos?, refundar la Coronela?. No vull dir més ximpleries. Som o no som en un procés?. Procés: “Un procés és un conjunt d’activitats planificades que impliquen la participació d’un nombre de persones i de recursos materials coordinats per aconseguir un objectiu prèviament identificat”. La perspectiva del temps que passa ha de servir per alguna cosa, no?. No hem aprés res de l’octubre de 1917?. Ni aleshores estàvem a un pam de la independència ni ara som al fons de l’abisme. Mirem-nos els uns als altres i siguem realistes, pactem entre nosaltres perquè, volent el mateix, no veiem el mateix paisatge i tots som necessaris. Ahir va parlar l’estat, Illa va dir a Aragonés: “no podrà assolir l’objectiu de culminar la independència. Això no passarà, ho sap tothom”. Aquest és l’estat i, ara mateix, allà on diu estat posa-hi Europa. Al 2010, quan vàrem decidir començar a caminar seriosament cap a la independència i vàrem foragitar al president Montilla dels carrers, se’ns va girar feina, molta feina. L’octubre del 17 va ser una victòria, un avís per l’enemic, una referència i un pas dels molts que hem de fer, però si no parem d’embolicar-lo amb paper cuixé i de tirar-li confeti el convertirem en un romanço i això no ens convé. Si no ens diem les veritats objectives no avançarem. Si diem que som el 52%, també hem de dir que a les eleccions hi va haver una abstenció de gairebé el 50%, que 568.002 (JxCat) van votar per la unilateralitat i la confrontació, però 603.607 (ERC) per la negociació i per ser més. Tranquil·litat, tot anirà arribant, si no podeu dormir aneu al metge. Perdoneu la ironia. Aviat podrem sortir al carrer i aleshores entrarà en acció el factor que ha de ser determinant.

Berta Carulla
Berta Carulla
21.05.2021  ·  09:40

Us heu passat anys demanant als partits unitat i quan els juntistes, una vegada més, mostren que hi creuen verdaderament, i, per més que l’aposta per la taula de diàleg els sembli el joc dels trilers, i que creguin que el CXR és el camí i als republicans els faci nosa per desplegar el seu autonomisme, per més que els costi els juntistes han tornat a sacrificar voluntats, com va fer el president Mas al seu moment fent un pas al costat. Els nuntistes han fet el que prediquen i el que creuen i el que diuen, l’unitat està per sobre de qualsevol lletra gran o petita d’un oacte que sempre serà paoer mullat, per altra banda. Perquè els republicans són tan complidors com el P$O€ (per això s’hi entenen tant!).

I anir aquí els veu deixar de volta i mitja. No entraré en el maldestre Jordi Sànchez que aquest ésun altre tema.

Vicenç Partal quantes vegades heu parlat aquí del CXR, des del primer dia, vull dir. Quants mesos us va costar referir-vos al Consell o al president legítim. Us vam haver d’empènyer!

Molta hipocresia. No només hem d’arrossegar els polítics a complir el mandat, també a vosaltres periodistes, quan vosaltres hauríeu de ser esperó.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
21.05.2021  ·  09:55

Criticar ERC i Aragonés quan ja és President i no criticar-los durant els 3 anys precedents per què no arribés a ser-ho.
De què em serveix ara la crítica del turniquet si hauriem pogut evitar-lo dient les coses clares molt abans, per evitar els vots acritics a ERC?
A mi no em serveix de res.
Resum del que han fet tots (repeteixo, tots) els mitjans de comunicació catalans.
Vergonya, cavallers periodistes, vergonya!

PERE SIO
PERE SIO
21.05.2021  ·  10:02

Per fí ERC desprès de moltes dècades té la presidència somiada i posa fi al malson convergent de tants anys.
Per ERC ara es tracta de fer-la durar quan més millor i això vol dir no arriscar, no confrontar-se, ni fer res que faci enfadar o molesti al pare Estat espanyol.
El nou Govern fica la independència al calaix per temps indefinit.
La mediocritat política de Pere Aragonés ja s’entreveu, la forma de portar les negociacions i el penós discurs, ple de tòpics i de brindis al sol sense concretar res, en són la prova fefaent.
Però ara toca disfrutar de les cadires, col.locar als fidels i gaudir del fals poder autonòmic.
El dubte és saber quan durarà aquesta legislatura, quan tothom vegi passar el temps de la marmota sense cap resultat.
El dubte és saber quina serà l’actitud i la paciència de la ciutadania que vol la independència, quan s’acabin les restriccions de la pandèmia.
Els votants de l’1-O tenen a les seves mans, quan vulguin, poder revertir i capgirar aquesta situació. És un greu error esperar que els interessos dels partits polítics ens portin la llibertat de Catalunya. Els polítics han de servir i complir els desitjos del poble i no a l’inrevés com passa avui.

Carles Boira
Carles Boira
21.05.2021  ·  10:05

A veure, les possibilitats d aconseguir un referèndum acordat amb L Estat són nules, les possibilitats q el President Aragonès porti Catalunya cap a la Independència són pràcticament nules, i q ens acosti doncs … vés, petites
Les possibilitats q el MHP Torra ens portes cap a la Independència quan ell va prendre possessió del càrrec eren exactament igual a zero, eren bastant més petites q les d Aragonès ara.
I Torra ho va dir d una manera, d acord amb el tarannà d un i l altre, bastant més clara q ara Aragonès.
Ho dic perquè trobo l article un punt injust, perquè no recordo cap referència a cap tourniquet de llavors. Em podeu dir q el MHP Torra era sincer. Doncs si era sincer i no era un tourniquet, era d una il.lusio extrema impròpia d una persona tan intel.ligent com Torra.

Ramon Berdegué
Ramon Berdegué
21.05.2021  ·  10:13

A dia d’avui aquest govern ja està en marxa, per tant amb els seus ets i uts és el que ens espera. El que hi ha és el que ha votat la gent, si són trilers o fan el truc que siga es precisament per això, els hem votat sabent-ho , el que confiava que aquesta vegada fossin diferents és il•lus, són com són i els votem, doncs aquí els tenim. No és el moment de lamentacions, cal exigir-los el màxim i organitzar-nos per a fer l’independència que volem. Sabíem i ara es torna a confirmar que ésser a la política no és tant fàcil, sempre tenen més pressions i algunes molt convincents. Recordo unes paraules d’en Xavier Cugat que deia que la màfia eren els més honrats amb els que havia treballat mai, sols calia creure i tot era fàcil, “jo feia música que els agradés i guanyava molts diners”, sols s’havia de dedicar a lo seu. Aquesta Ñ em recorda molt sovint aquella entrevista a un vell molt ric sempre acompanyat de dones joves i guapes. Va fer i continuava fent la vida que volia.
Els músics a la Generalitat els hem escollit nosaltres, però estan a les ordres de Ñ, o potser els podem influir perquè toquin la nostra música. El tourniquet és aquest, fer-nos creure el que ells volen i a aquestes alçades, ens ho creiem?

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
21.05.2021  ·  10:20

No accepto Aragonés com a president. No vull l’Opus Dei a la Generalitat. No vull un president botifler, mentider, de poca O gens talla, que rep ordres del govierno. No em representa un impresentable penòs com és ell. Gràcies Junts , teniu un bon paner ara us l’hem vist amb aquesta baixada de pantalons. Jo vaig a fer migdiada. Sou una colla , tots, d’impresentables per jugar amb els sentiments i els vots nostres. Apa a dormir!!! ☮️

jaume alcacer
jaume alcacer
21.05.2021  ·  10:23

Es un innocent integral ,o es es vol enganyar ell mateix , a aquestes alçades, ja ni els nens de P3 es creuen que el que diu sigui possible.
Mes d’hora que tard els fets ho posaran tot al seu lloc.
A partir d’aqui , seguim , aqui no s’ha acabat res.

David Mascarella
David Mascarella
21.05.2021  ·  10:29

D’acord amb Carles Boira. D’ilusionisme o tourniquet tothom en practica:
els que sempre donen la culpa als altres, els que han de mantenir la clientela, els que prometen una revolució sense ni un tiragomes per defensar-la,
els que pontifiquen des del sofà de casa, els que per haver anat a les concentracions s’autoproclamen els més valents del món, i els més independentistes, els conversos que es van enganxar i presumeixen…
els que no es volen “embolicar”, els que es dossifiquen…hi som tots, fins i tot els que no ho volem reconèixer, el barrufets rondinaires..

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
21.05.2021  ·  10:43

En coneixo molts que subscriuen les paraules del Sr. Carles Farré.
Son els que es saben autors de guió, no mers actors d’un teatre d’ínfima qualitat .

Carles Ortiz
Carles Ortiz
21.05.2021  ·  10:50

“…per què això no hauria de ser possible a Catalunya i l’estat espanyol”?
Doncs per gran Complex de Superioritat de l’Estat Espanyol.

PS.: No cal anar-se’n tan lluny a buscar en Wolin, el nostre gran savi figuerenc, Alexandre Deulofeu, explica el mateix que en Wolin amb una argumentació més sòlida, a la seva obra La Matemàtica de la Història.
Quina llàstima que menyspreem els nostres grans hòmens.

jordi Rovira
jordi Rovira
21.05.2021  ·  10:53

En primer lloc, tot un plaer retornar a la lectura de l’article què ens remet aquesta editorial sobre “la democràcia fugissera”. Personalment trobo d’una vàlua considerable que VilaWeb permeti i promocioni l’anàlisi per sobre del consum. A voltes penso que les revolucions tenen davant les continuïtats el problema de la quotidianitat. La quotidianitat definida com consum esperat, com a intercanvi que no atipa, però sí satisfà. La quotidianitat com a identitat absoluta del conservadurisme ( que no és mateix que conservadora ). Tot al contrari, els fets marquen la realitat i atendre-la pot satisfer i alhora atipar ( nodrir ). D’altra forma, només faríem de la realitat una mena d’efecte “reposador de supermercat” que ja té a veure ( i molt ) amb la idea de ciutadà com a consumidor que suposa Wolin i altres politòlegs. Altrament dit, el somni feixista fet realitat.
En aquest sentit, és candent la pregunta per la pervivència i continuïtat de la democràcia. També i de forma central per la seva absoluta importància material i no només ètica o estètica. La dictadura inversa té un problema de sostenibilitat. De fet, un problema totalment coincident amb el d’aquest model de societat de consum que fa tant temps que critiquem des d’una i altra procedència ideològica. Un problema que resta a l’arrel de les transformacions que fan trontollar el nostre món. És per manca de sostenibilitat del sistema que ja no ens poden ni atipar ni satisfer. Però al mateix temps, està en la nova sostenibilitat la solució per atipar-nos i satisfer-nos en la proporció adequada. És això el que està al darrera del malestar a Colòmbia, o a Palestina: la sostenibilitat. I és això mateix el que impulsa a un règim com l’espanyol a retornar a postulats gens dissimulats de dictadura sense cap inversió simuladora.
El tourniquet escocès pot ser un truc de màgia, però té al davant un “efecte estruç” que encara resulta més colpidor de ressenyar. Té raó l’editorial: no hi ha democràcia sense demòcrates, i tal cosa li deia el candidat Aragonés al cap de l’oposició in pectore, senyor Illa. Li deia fent referència a la seva condició de filòsof. Li deia plantejant perquè uns no poden acceptar mai el resultat quan són minoria.
La quotidianitat de l’independentisme no ha de restar només en satisfer la simbologia nacional. Cal que apunti a satisfer un model de progrés conforme amb el que els temps a venir esperen. I per tirar d’aquest carro, potser sí, valen algunes pastanagues. I per tirar d’aquest carro, també val una nova quotidianitat que poc pot restar simulada per aquesta o aquella il·lusió i entreteniment.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
21.05.2021  ·  10:57

Tant se val, Vicents! Recordo que en un article vas dir que no havíem de fer trampes a l’hora de llegir els resultats de les eleccions. Bé, doncs no en fem. Si la teva proposició és vertadera, cal que assumim que el que vol el poble de Catalunya és una autonomia, ara més que abans, tutelada i dirigida des dels tribunals de Madrid. Això és el que hem votat i això és el que tindrem. Ens agradi als lectors i als electors o no.

La qüestió de fons, al meu parer, és fins quan la ciutadania serà capaç d’aguantar tanta mediocritat. No m’interessen el més mínim les picabaralles del poder, ni les cadires, ni ser influent, ni res de res. Tot aquest rebombori sobre Artadi, Pugnerò, Calvet etc. atribuint els comentaristes espabilats maniobres fosques i censurant això o allò altre. Au, vinga!

Només m’interessa la Independència de Catalunya en una democràcia més o menys acceptable (amb que fos acceptable en tindria prou). I tal com va dir algú en aquest diari: no podem separar l’eix social de l’eix nacional. Voldria afegir, també, (això també algú altre ho ha manifesta) que el que és molt important és preservar la cultura de la nostra terra; això inclou la llengua i, per descomptat, el patrimoni.

No sé pas què farà el sr. Boris Jonson; pel que sento, no sembla massa disposat a aquest segon referèndum; de fet, pareix que té tancat als anglesos en un quasi bé abús de poder. El senyor Aragonés ja pot anar fent ‘torniquets’ i somiar truites. La diferència rau en que a) ell no és Nicola Sturgeon i b) el sentit dempcràtic de les illes britàniques és un poc diferent del de la terra castellana. Per a mostra, el darrer comentari del sr. Aznar. En volem més?

Ara que estem més o menys vacunats, potser és l’hora de tornar a sortir al carrer. Això sí que només depèn de nosaltres.

Joan Royo
Joan Royo
21.05.2021  ·  11:01

Ara mateix a TV3 parla Junqueras: Venent-nos la burra, per aconseguir la república necessitem grans majories, el referendum serà inevitable…Màgia Borràs. Demòcrates…és la paraula. Democràcia vol dir que guanya qui té el 50% més 1, és un principi elemental i no les “grans majories” que predica aquest home. Demòcrates ERC? Condemnen la societat catalana que vota 52% independència ha acceptar el que decideix el 48%. Demòcrates?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.05.2021  ·  11:08

Per fer-ho com Escócia no hauria de haver pressos politics ni exiliats per ideologies politiques i no ja democrácia si no ja politics demócrates. Per fer independéncia no ja més remei que la confrontació de tota revolució i no és pot fer volar coloms que no se sap en quina direcció volaran

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
21.05.2021  ·  11:37

No sé a què vénen els laments i escarafalls si aquest poble que ho ha de salvar tot quan vota no s’acaba de decantar per cap dels dos partits en allò tan català del sí però no o no aposta decididament pel CxR. No sé a què ve aquest estripar-se les vestidures de les editorials si els mitjans han contribuït per acció o per omissió a la campanya de persecució, desprestigi i assetjament a què ha estat sotmès el nostre President per part d’ER aquests darrers tres anys.

Manel Martinez
Manel Martinez
21.05.2021  ·  11:40

He llegit mes amunt un comentari que diu que ja està tot dit, també que no tenim demòcrates i ni tenim dirigents valents amb allò que cal tenir.
Sota el meu punt de vista, aquestes afirmacions no son certes, no crec ni de llum que estigui tot dit, l’historia no acaba mai del tot.
Si que tenim demòcrates, tot i que l’estat espanyol porta segles perseguint i matan-ne, però ací en queden encara, no pensem en clau espanyola, es miratge.
I em de cuidar gent com el president Puigdemont si volem tenir gent valenta al cap davant. El moment arribará els propers anys, si no es fa ara es per que el poble no esta disposat encara a assumir els sacrificis necessaris per sortir d’aquest estat, però amb el que cau i caurà, això canviarà, quant passi, aquest líders faran el que tenen que fer, amb els sacrificis necessaris.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.05.2021  ·  12:32

És millor adonar-se que els tres partits han perdut miserablement uns mesos _potser anys_ insultant-se sense tots ells sense fer CAP esforç per millorar l’autoestima dels catalans amb propostes de futur, amb propostes asertives a favor de Catalunya i d’una futura llibertat.

Cap proposta a favor de la Patria perduda amb derrotes militars i lleis colonials.

Sabem que els partits fan trampes (es veu que ara hem de dir-ne tourniquets).
Sabem que que mai cap partit ha fet CAP esforç per convèncer el poble català de la injustícia de tres-cents anys de bombardejos i genocidi cultural.
Sabem com els polítics españols estimen i fan estimar la seva patria espanyola. I sabem com els polítics catalans prefereixen barallar-se per aconseguir un poder autonòmic irrisori.

No entenc com volen arribar a ser majoria independentista SENSE RESTAR VOTS DELS COMUNS I DEL PSC.
Els tres partits pseudoindependentistes no tenen cap sentit d’Estat Català i estan perduts en una tenebra fomentada per una Espanya capaç de aguantar segles i segles fent mal als Països Catalans per tal d’enriquir la supèrbia ufana i colonial.

VULL UNS ALTRES POLÍTICS MES SINCERS I MÉS PEDAGÒGICS.
VULL UNS POLITICS QUE ESTIMIN LA SEVA PATRIA.

Carles Viñals
Carles Viñals
21.05.2021  ·  12:59

La pregunta del Sr.Aragonés “per quin motiu Catalunya no pot fer un referèndum com Escòcia ? podem, si ens la fa a nosaltres, considerar-la sota els següents presupòsits:

1.-El Sr. Aragonés ens pregunta de bona fe. És a dir, dubta de la resposta. En aquest cas, ignora el que hores d’ara saben fins i tot els nens i no mereix presidir el país.

2.- El Sr. Aragonés coneix la resposta (com no pot ser altrament), i amb la seva pregunta se’n riu descaradament de nosaltres, prenent-nos per imbècils. Aquest, sens dubte, és el cas.

En aquest context, dir que vol ser investit “per culminar la independència de Catalunya” resulta un sarcasme sagnant, part de la mateixa burla.

I així ens duen, d’eleccions en eleccions, de legislatura en legislatura, de termini esgotat en nou termini. Són, com el Gran Inquisidor dels Karamàzov, els Inquisidors de la nostra vida; auto erigits en amos i senyors dels nostres destins. I no els fa res que una minoria sapiguem que no surt una veritat de la seva boca, perquè els càrrecs s’ssoleixen amb vots i aquests els venen donats peruna majoria.

No ens ho diuen explícitament, però el seu missatge és: Abandoneu somnis impossibles i rebel.lies que només us faran infeliços; serviu a la Bèstia Poderosa com nosaltres la servim; rebreu de la nostra mà el pà que mai no sabrieu repartir entre vosaltres i àdhuc us permetrem pecar dins d’un límits. Només us demanem a canvi que dipositeu als nostres peus el somni de la vostra llibertat.

Espanya (i Catalunya) són ja un immens maniconi regit pels més perillosos dels seus interns: Els metges. Enlloc del món urgeig més una revolució.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.05.2021  ·  13:37

A canvi de mantenir la comèdia de taula de diàleg impossible amb qui només veu que l’estat que paguem els pertany i l’espaÑol és només allò que ells parlen, han pactat dos anys de congelador confiant que el personal acabarà entumit i amb els ànims refredats. L’esperança és que el poble català seguesca preferint productes frescos i del país.

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
21.05.2021  ·  15:15

Tinc la sensació que erc el que volia per sobre de tot és la presidència de la Generalitat. Feia massa temps que la cobejava sense aconseguir-la. I per tenir-la han passat per sobre de tot i tothom. Han mentit, han traït, s’han venut al contrari i s’han instal.lat en un món irreal i fals. I ara què? Pobres de nosaltres per tot el que ens espera.

Roser Caminals
Roser Caminals
21.05.2021  ·  15:33

Pere Aragonés és perfectament coneixedor de la trampa del tourniquet. Si la practica, és perque fins ara li ha donat bons resultats a ell i al seu partit. En aquest sentit, és conseqüent.
El poble li ha prestat la moneda per fer el truc però la pot recuperar quan vulgui perquè li pertany. Vol o no vol?

jaume vall
jaume vall
21.05.2021  ·  16:48

Encara no he llegit l’editorial d’avui. Temps hi haurà. Per tant, el comentari és sobre la tirallonga increïble de comentaris, 124, provocats pel text del director en l’editorial d’ahir.
Aquesta quantitat ja és una mostra força adequada, representativa, per copsar l’estat d’ànim dels subscriptors a ran del moment polític, i les reaccions al contingut del que expressa en Partal.
En números: he comptat , per una banda, els comentaris “rebentistes”, aquells que ja ho donen tot per perdut, desanimats i desesperançats, els que tracten a quasi tothom d’inútils i/o botiflers (38) ; els “positivistes”, que encara veuen un bri d’esperança en el poble i/o en l’estat espanyol que mai no ens falla per mantenir-nos reactivament ferms en la sobirania (32). Bastant igualats.

D’altra banda, he llistat els comentaris en favor de l’editorial d’ahir, agraint i/o felicitant la visió d’en Partal (6), i els que han fet explícit el rebuig a l’opinió del Director (24) sovint destacant la manca de ponderació respecte al tracte que atorga a Junts en comparació al que atorga a Esquerra.

Dues reflexions meves. Una primera: cal agrair a Vilaweb l’espai de llibertat concedit als comentaristes en permetre, les veus dissonants d’entre els subscriptors. Un editorial diari, incansablement constant al llarg dels anys i majoritàriament d’una excel•lència periodística innegable, ja és de per si un bon trumfo com a comunitat informada, un bon actiu com a país, que cal agrair. És un luxe tenir-lo a l’abast i poder-lo compartir i complementar, si es vol.
La segona : crec que ara mateix tenim un problema i no menor. Si com passa darrerament, els comentaris amb més qualitat, amb més profunditat argumental són els que no sintonitzen amb la firma d’en Partal. Coincideixen en denunciar un biaix ideològic, una falta d’objectivitat en el relat editorialista. I ahir, no només es confirmava que els de felicitació eren més senzills, i simples, més de pilot automàtic que no pas els de crítica fonamentada amb referències, amb dades, algun amb alternatives, sinó que la proporció d’uns i altres ja era inapel•lable. 6 a 24.

A més a més, com alguns d’ells apunten, hi ha una manca de col•laboradors externs que no sintonitzin amb la línia editorial, i per tant enriquidors intel•lectualment parlant. (Entre els quals una majoria estaríem d’acord que seria bo poder llegir-hi un conegut professor universitari madrileny).
Per anar acabant, dintre dels comentaris llegits ahir, -tots-, vull esmentar els següents, que crec fins i tot que ens permeten entendre amb més lucidesa que el propi editorial, els elements clau del que ens està passant com a meitat del país que no es conforma amb l’statu quo dels darrers cinquanta anys :
en J.Blesa, amb la seva metàfora familiar i albuferenca tan ajustada; en J.Soler i la seva lúcida perspicàcia, tan ben exposada; en P.Grau, per la saviesa majestàtica que expressa; en S.Aregall i Montserrat P. , ben objectius i quirúrgics. Menció a part, na S.Melgar, mirall de la trista experiència que hem viscut, i que ella està patint de manera injusta per tota la Il•lusió i esforç que ha abocat per a la nostra causa des de Canadà.

ramon Feixas
ramon Feixas
21.05.2021  ·  17:25

El govern pseudo-autonòmic funcionarà com pugui a pesar de la vàlua d’aquells que el gestionaran. És necessari ara mateix que funcioni així. Per sort hi ha partidaris de la unilateralitat que han dit sense embuts que el poble passarà per sobre del polítics, enlloc de fastiguejar-los com fins ara. És hora d’anar penant en la unilateralitat, els partidaris de la qual es poden aglutinar a l’entorn del Consell d ela República per anar-la preparant per quan sigui el moment. Els partits que governen la pseudo-autonomia tots ells tenen un bon planter de represaliats, i així com per la via del diàleg (imprescindible, encara que no decisiva) han de saber preparar molt bé el terreny, per l’enorme repte unilateral. Tothom té prou feina si hi ha ganes de fer-la.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
21.05.2021  ·  19:52

Democràcia
Acabo de rebre la carta del MHP Puigdemont
Tots els poders el volen silenciat i desaparegut
El President només ens té a un grup molt petit (per twitter) per fer difusió del seu missatge (twitter és una realitat paral·lela, diuen els que no volen sentir les veritats)
Legalitat no és el mateix que legitimitat
Avui el twitter en va ple “el meu President LEGITIM és Carles Puigdemont”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes