Els antiavalots de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra hauran de dur aviat el nou ‘número d’ordre públic’ (NOP). Duran la nova identificació en actuacions d’ordre públic i quan per necessitats operatives hagin de posar-se les armilles protectores que impedeixen que es visualitzi el número d’identificació professional (TIP). El NOP s’incorpora també a la part davantera de l’armilla protectora (fins ara només anava a la part posterior) i als dos laterals del casc.

La nova identificació forma part de la instrucció 7/2013 sobre l’establiment del NOP de la BRIMO. En aquesta instrucció es determinava que per les característiques específiques de la tasca operativa d’aquesta àrea, els agents durien a la part posterior de les armilles protectores el número NOP per poder-los identificar en les funcions concretes d’ordre públic.

Anant al davant de l’armilla antitrauma com al darrere, i a la dreta i a l’esquerra del casc, el NOP serà visible tot al voltant de l’agent. La nova identificació garantirà, per tant, de veure un agent d’ordre públic des de qualsevol angle i en qualsevol intervenció.

També se simplifica la identificació i s’adopta un canvi de la combinació alfanumèrica: es passa de nou dígits a sis perquè sigui recordada més fàcilment.

La nova identificació del casc d’ordre públic també permetrà de diferenciar els efectius d’ordre públic dels Mossos dels efectius de les altres forces i cossos de seguretat que hi poguessin intervenir simultàniament o coordinada.

La incorporació del nou NOP als agents es fa en dues fases. La primera, amb un pressupost d’11.500 euros, s’aplicarà a tots els agents de la Brigada Mòbil i serà efectiva aquests dies vinents. En la segona fase, de la qual ja s’ha començat la licitació, arribarà a tots els efectius de les àrees regionals de recursos operatius (ARRO) de Catalunya.

L’organització de defensa dels drets humans Irídia ha dit que aquesta mesura, llargament reivindicada, s’haurà de comprovar que sigui efectiva i fàcilment memoritzable, tant pel material, com per la mida i la tipografia dels dígits. A més, creu que s’hauria d’estendre a la policia i la Guàrdia Civil espanyoles. Remarca també que no és pas cap mostra de desconfiança cap als antiavalots sinó una garantia per als ciutadans.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.