Les conselleres valencianes se sumen a la vaga feminista del 8 de març

  • El govern aprova una declaració institucional contra les diferents formes d'atac permanent a les dones, la igualtat de gènere, i per a visibilitzar la situació de discriminació

VilaWeb
ACN
02.03.2018 - 13:39
Actualització: 02.03.2018 - 14:38

Les conselleres de la Generalitat no participaran d’actes, no tindran agenda pública i no aniran al ple de les Corts el pròxim 8 de març, en el qual hi ha prevista la sessió de control al president, com a mostra de suport i ‘visibilització’ a la mobilització convocada per diverses organitzacions feministes i sindicats amb motiu del Dia internacional de la Dona.

Les cinc conselleres del govern valencià tampoc no assistiran a la sessió preparatòria del ple del Consell, que se celebra el pròxim dijous. Estaran presents, al costat dels consellers, en la manifestació prevista a València. Així ho ha explicat aquest divendres la vicepresidenta, portaveu i consellera d’Igualtat del govern, Mónica Oltra, que ha informat que, com a executiu no poden fer vaga ni donar suport explícit, però sí que participaran en fer-la visible. ‘En el nostre cas serà molt visible perquè les dones som la meitat del Consell, tenim un Consell paritari per primera vegada’, ha dit.

A preguntes dels mitjans durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, Mónica Oltra ha afegit que, amb aquest tipus d’accions, la Generalitat vol posar de manifest que ‘quan les dones ens aturem, la meitat de la societat falta i se’n ressent’. La portaveu del govern ha considerat que la mobilització d’aquest 8 de març és un ‘punt i a part del moviment feminista’ i que en aquest moment hi ha ‘una major visualització de la lluita de les dones’ amb el moviment ‘me too’ i amb altres que han fet que la lluita per la igualtat estigui en el focus. En aquest sentit, ha valorat que en aquests moments es debati sobre qüestions com l’escletxa salarial o el llenguatge no sexista, que han fet ressorgir el discurs feminista i en favor de la igualtat.

Declaració institucional
Aquest divendres, el ple del Consell ha aprovat una declaració institucional en suport a les accions convocades per al 8 de març remarcant que considera ‘necessari i urgent lluitar contra les diferents formes d’atac permanent contra les dones i contra la igualtat de gènere, i visibilitzar la situació de discriminació, com a eix vertebrador de la convivència i la pau social’.

El govern assenyala que la millor manera de sensibilitzar la societat i visibilitzar la situació és manifestar-se, al costat de totes les dones, el dia 8 de març, donant suport a les activitats previstes i a la mobilització duta a terme per les organitzacions sindicals. La declaració reflecteix que en la societat encara predominen rols i estereotips de gènere que produeixen discriminacions de tota mena cap a les dones, de manera que el Consell considera necessari continuar la lluita, des de tots els àmbits, per aconseguir una societat on la igualtat de dones i homes sigui per fi real.

El Consell confia que la lluita global reconegui els drets de les dones, millorant les condiciones de treball i retribucions per posar fi a la precarització del treball basat en el gènere. En aquest sentit, apunta que l’escletxa salarial entre dones i homes suposa una greu forma de discriminació de gènere, ‘el que porta a la Generalitat a defensar la necessitat de donar transparència a les retribucions de les treballadores, fent visible aquesta discriminació, i adoptant mesures per a la seva eliminació’.

En aquest sentit, el govern valencià recorda que per un treball d’igual valor, les dones estan rebent un 25,4% menys de salari que els homes, al que s’afegeix que només al voltant d’un 19,1% de dones ocupen llocs de responsabilitat en les principals organitzacions empresarials, afectant la seva possibilitat de participar en els processos de presa de decisions. El text del Consell advoca per una nova visió de les relacions familiars, on el gènere no determini l’assignació de les funcions de cura a la dona, per contribuir a una nova cultura de repartiment de les tasques, en les que els homes comparteixin, en condicions d’igualtat, aquestes funcions amb les dones.

En aquest sentit, posa de manifest que el 97% dels contractes a temps parcial per cura de filles i fills corresponen a les dones, afectant el seu poder adquisitiu i, per tant, a la seva independència econòmica i social. Pel que fa a la violència de gènere, el text evidencia que el passat any 2017, un total de 52 dones van ser assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, i 8 nenes i nens van ser víctimes de violència de gènere, amb l’objectiu únic d’atacar a les seves mares.

Però, també apunta que, a més dels casos més extrems de violència de gènere, les dones són víctimes constants de situacions d’assetjament sexual o per raó de sexe en tots els àmbits, situacions d’indefensió. Sobre això, la Generalitat valora les accions promogudes en relació al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i masclista i les dutes a terme pel que fa al compliment de la llei estatal i autonòmica d’igualtat.

Finalment, la declaració institucional posa de manifest que des de les institucions valencianes es treballa dia a dia per combatre aquests problemes que situen encara avui a les dones en una situació d’inferioritat, i en una situació també d’urgència social.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any