AMP.- Santamaría saluda que Catalunya no es desentengui del finançament autonòmic: “Té la porta oberta al diàleg”

  • Pregunta als governs català i basc si col·laboraran en pobresa energètica, violència energètica i refugiats

VilaWeb
Redacció
18.01.2017 - 13:55

Pregunta als governs català i basc si col·laboraran en pobresa energètica, violència energètica i refugiats

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, considera “positiu” que la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, hagi afirmat que no volen desentendre’s de la negociació sobre la reforma del finançament autonòmic i ha deixat clar que “tenen oberta la porta per a aquest diàleg”.

Això sí, en una entrevista a Onda Cero, ha admès que no sap com s’ho farà el Govern català per vincular-se a aquesta negociació. Segons la seva opinió, la Generalitat “no pot i no ha de” desentendre’s d’això, així que ha animat a entrar en un “diàleg sincer” en què cada comunitat tindrà el seu punt de vista en funció de les seves circumstàncies.

“Cada comunitat autònoma té una visió del problema, però el problema és el mateix, cadascú té una aproximació que caldrà coordinar i en la mesura del possible trobar-hi una solució”, ha resumit.

Santamaría ha deixat clar que correspon al president català, Carles Puigdemont, i al lehendakari, Iñigo Urkullu, explicar als seus ciutadans per què no van acudir a la Conferència de Presidents, quan es va parlar de temes que després copen la seva agenda política.

És més, s’ha preguntat si col·laboraran contra la violència de gènere o la pobresa energètica, assumptes sobre els quals aquest dimarts es van arribar a acords.

“Cada dos per tres (la Generalitat) ens demana coses en matèria de refugiats i ahir hi va haver un pla d’emergència, imagino que la Generalitat, que ens remet moltes cartes en aquest sentit, n’haurà pres nota”, ha dit.

En tot cas, ha remarcat que els catalans van estar representats pel govern Espanyol, que té “l’obligació de garantir la igualtat de tots els espanyols”. A més, ha insistit que l’executiu central té projectes per a Catalunya i que, tot i que li agradaria fer-los en diàleg amb la Generalitat, també té “molt que aportar” el diàleg amb la societat i amb associacions empresarials i sindicals.

Pel que fa a la relació amb el Govern basc, ha destacat que els dos Executius han arribat a acords per retirar recursos, que estan parlant de com resoldre el nus de Bergara de la Y basca i que són conscients de les dates en matèria de finançament –el País Basc no participa del règim general–.

“Espero que puguem parlar i entendre’ns”, ha dit, abans d’admetre que li hagués agradat veure al lehendakari en la Conferència, igual que en el seu moment va acudir el llavors lehendakari Patxi López.

Segons ha dit, en la Conferència de Presidents s’ha mostrat voluntat de diàleg i d’acord, en part perquè “governar germana molt”. “Uns parlen de sanitat i dependència, nosaltres fem la nostra teràpia amb les pensions, una despesa que creix exponencialment, és col·locar-se al lloc de l’altre”, ha comentat.

Això sí, ha admès que no serà fàcil arribar a un acord sobre finançament autonòmic en el termini d’un any, perquè els recursos són escassos i cal consolidar i millorar l’Estat del benestar i atendre el problema demogràfic.

“Que ningú s’enganyi, hi haurà moltes discussions i moments complicats, però hem començat a parlar i parlar és l’única manera d’arribar a acords”, ha resumit.

Amb tot, ha deixat clar que aquest tipus de discussions no són exclusives d’Espanya –“tenim tendència a fustigar-nos”– sinó de “tots els Estats descentralitzats del món”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any