Aliot porta als tribunals els defensors de la marca “Perpinyà, la catalana”

  • El batlle diu ara que l'ex-tinent de batlle Jaume Roure i l’associació que han registrat el nom volen obstaculitzar els drets del municipi · L'ajuntament hi havia renunciat

VilaWeb
Redacció
03.09.2023 - 21:40
Actualització: 04.09.2023 - 21:14

El batlle de Perpinyà, Louis Aliot, del partit ultra Rassemblement National, ha dut als tribunals l’ex-tinent de batlle catalanista Jaume Roure i l’associació Perpinyà, la Catalana per registre fraudulent de marca i danys a la ciutat, segons que va avançar ahir el diari L’Indépendant. “Perpinyà, la catalana” havia estat durant anys l’emblema de la ciutat i formava part de l’escut i tot. Entre les mesures simbòliques que Aliot dugué a terme per esborrar qualsevol manifestació catalanista de seguida que va arribar al poder, una de les primeres fou d’imposar un eslògan nou, “Perpinyà, la radiant”, que no tenia pas cap tradició.

Ara, Aliot ha dut als tribunals tant Roure com l’associació, paradoxalment, per haver-se apropiat de la marca “Perpinyà, la catalana”, que considera que pertany a la vila i a tots els seus ciutadans. La marca fou registrada l’any 2012 per l’ex-batlle Jean-Paul Alduy en nom de la ciutat. Tal com explica el diari, el registre de la marca va caducar l’agost de l’any passat. Aliot va triar de no renovar-lo, i aleshores el va renovar l’associació Perpinyà, la Catalana, batejada amb el mateix nom de l’eslògan. Aliot acusa l’associació de tenir mala fe amb l’objectiu de perjudicar la ciutat i de voler obstaculitzar els drets del municipi. Roure farà una conferència de premsa demà. Segons la informació de L’Indépendant, el judici es podria fer el 17 d’octubre.

Ben probablement, la decisió del batlle ocasionarà protestes. Ja en va originar el canvi d’eslògan. Aleshores, l’oposició va ser immediata i hi va haver una manifestació a la plaça de Catalunya. En un comunicat, els organitzadors, del moviment polític Sí al País Català, clamaven: “No podem acceptar que un canvi que toca l’ànima dels catalans sigui decidit de manera astuta per un munt de polítics al fons d’un despatx. Senyor Aliot, no ens dirà què som!” Una altra petició formal per a restablir-ne el nom va recollir més d’un miler de signatures. Per defensar-se’n, Aliot va dir que Perpinyà era una ciutat ancorada en la seva identitat catalana, però arrelada a la història rossellonesa i plenament francesa.

La lluita contra l’eslògan català no és l’única mesura que Aliot ha pres en aquesta mateixa línia, en aquests tres anys que fa que és al poder, d’ençà que fou elegit el juliol del 2020. La més destacada és que fa dos anys va mirar d’impedir que la Bressola obrís el primer col·legi-liceu amb un sistema immersiu en català. Per sorpresa, l’ajuntament va comprar el monestir de Santa Clara, on s’havia projectat el centre, i es va escudar en la prevalença que la llei concedeix a les institucions per a comprar edificis històrics. Però la Bressola va portar la decisió al tribunal administratiu de Montpeller i el jutge els va donar la raó.

A més, enguany va prohibir la celebració de Sant Joan organitzada per unes quantes entitats catalanistes per mitjà de denegar-los l’autorització per a fer servir terrenys municipals. I una altra de les primeres decisions del batlle, juntament amb el canvi d’eslògan, va ser la imposició de la bandera francesa al Castellet de Perpinyà, on no onejava pas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any