Alerta Solidària denuncia que la nova llei d’amnistia continua excloent el cas d’un noi condemnat a presó

  • En Joan de l'Empordà ha estat condemnat a dos anys i quatre mesos de presó per coaccions a una dona monàrquica

VilaWeb
Redacció
08.03.2024 - 09:32
Actualització: 08.03.2024 - 09:57

Alerta Solidària diu que la nova redacció de la llei d’amnistia continua excloent el cas d’en Joan de l’Empordà, un jove condemnat a dos anys i quatre mesos de presó per coaccions –amb agreujants de superioritat i de discriminació per motius ideològics– durant una protesta contra una visita de Felipe VI i Pedro Sánchez a Barcelona. Ara fa unes quantes setmanes, l’Audiència de Barcelona va ratificar-li la sentència.

“Vam alertar a ERC i Junts que el text de la llei, sota la interpretació interessada d’un jutge, deixa fora de l’amnistia en Joan. Vam fer notar que el text no explicita el delicte de coaccions i vam sol·licitar que esmenessin aquest error. Han procurat de ‘blindar’ el text per salvar els encausats del Tsunami, han ampliat la temporalitat per salvar Francesc Homs i han passat olímpicament d’en Joan”, diu l’Alerta en un comunicat.

Així mateix, el col·lectiu diu que comparteix la decepció de totes les persones que han seguit el seu cas, també els pares d’en Joan. Tanmateix, l’afectat diu que no se sent decebut amb la resolució de les negociacions sobre l’amnistia perquè ja no confiava en Junts i ERC.

Sentència de l’Audiència de Barcelona

A la sentència, a la qual va tenir accés VilaWeb, l’Audiència desestima el recurs contra la condemna que li va imposar el jutjat penal número 27 de Barcelona. Al judici, la fiscalia havia demanat una pena de dos anys i mig de presó –dos mesos més que no estableix la condemna– arran d’un agreujant d’abús de superioritat i discriminació per motius ideològics. Com que la condemna supera els dos anys, en Joan és possible que hagi d’entrar a la presó.

Segons que considera provat el tribunal, el manifestant formava part d’un grup de cinc-centes persones que van acorralar el grup de monàrquics, moment que va aprofitar per treure un esprai de pintura de color negre –un element que no es va requisar i que no s’ha aportat com a prova– i pintar una creu a la bandera espanyola que duia a l’esquena una de les concentrades, i diuen que va “menysprear-la amb expressions com ara ‘puta’, ‘nazi’ i ‘fatxa’”.

La sentència avala que s’agreugi la pena del manifestant per actuar per motius de discriminació ideològica, atès que considera que la seva conducta era motivada per l’exhibició d’una bandera espanyola per part dels concentrats en suport del rei espanyol, “i per no combregar amb els postulats independentistes, republicans i antimonàrquics”.

Tanmateix, el tribunal sí que retira del relat dels fets que en Joan hagués donat empentes i una puntada de peu a la manifestant monàrquica. Això només ho deien els Mossos, però fins i tot la dona suposadament agredida ho negava.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any