L’Ajuntament de Barcelona revisarà 800 palmeres de la ciutat per evitar més accidents

VilaWeb
Arnau Lleonart
04.08.2023 - 12:20
Actualització: 04.08.2023 - 15:55

L’Ajuntament de Barcelona ha encarregat un informe expert independent per a determinar les causes de la caiguda d’una palmera a la plaça d’Emili Vendrell, al barri del Raval, que va provocar la mort d’una noia de vint anys. Ho ha anunciat la tinenta batlle de la ciutat, Maria Eugènia Gay, després d’una reunió d’urgència on també han participat Francesc Jiménez, gerent de Parc i Jardins, i Joan Guitart, director d’Arbrat. Mentre no arriba l’informe, ha dit, l’ajuntament ha encarregat la revisió de vuit-centes palmeres en una situació similar a la que va caure ahir.

Segons que ha dit Francesc Jiménez, actualment a Barcelona hi ha unes dotze mil palmeres i, d’aquestes, dues mil cinc-centes són de l’espècie palmera datilera, que és la mateixa que ahir va caure a la plaça d’Emili Vendrell. Aquestes palmeres passen revisions periòdiques, per a trobar quines tenen deficiències que les podrien fer perilloses. Ara bé, Jiménez ha dit que la palmera que va caure “no era al radar”, ja que havia superat les proves.

Inicialment, l’ajuntament considera que hi ha tres factors que podrien concórrer en les causes de la caiguda. La primera, ha dit Jiménez, és l’estrès hídric provocat per la sequera des de fa tres anys. Un altre, ha dit, és un lleuger estretament a la part alta de la palmera, “molt per sota dels estàndards de tolerància” per suportar el pes; i, en tercer lloc, la presència de nius de cotorres. Aquest, ha dit, no és un factor determinant perquè “no era un gran niu de cotorres ni era en una zona on pogués créixer gaire”.

VilaWeb
VilaWeb
Homenatge a la noia morta per la caiguda de la palmera. Fotografia: Enric Galli
Fotografia: Enric Galli

La palmera va ser revisada al març per la queixa d’un veí

El consistori creu que hi ha unes vuit-centes palmeres que també podrien reunir aquests factors, i les analitzarà una per una per tallar riscos de nous accidents. Ha precisat, però, que la palmera que va caure va ser revisada al març després de la queixa d’un veí, que deia que cada cop s’inclinava més cap al seu balcó, i no hi van detectar “cap anomalia”. La revisió, ha dit Joan Guitart, director d’Arbrat, consisteix que un operari se situï davant de la palmera i revisa possibles defectes de l’arbre, com ara estrangulaments, cavitats obertes, esquerdes, supuracions, ferides, engruiximents o estretament de tronc, arrels adventícies, canvis d’orientació o inclinació de l’estípit. “En el cas d’aquesta palmera, hi havia un petit estretament, que era lleu. Amb el test d’oscil·lació es va veure que el comportament de l’estretament era correcte“, ha dit Guitart.

Per això, ha afegit, la palmera que ahir va caure va superar els estàndards de qualitat establerts, i ha dit que quan s’hagi determinat la causa de la caiguda es modificaran els estàndards perquè prevegin aquests factors de risc. “En aquell moment no es va veure cap alteració i, de fet, encara ara no sabem exactament per què ha caigut aquesta palmera. Parlava de tres factors, que són els que podem detectar. Potser, amb una anàlisi més detallada que pugui fer l’empresa externa en puguem determinar alguna altra. Però ara com ara, cap d’aquests tres factors per si sol fa pensar per què s’ha produït aquest trencament”, ha dit Francesc Jiménez.

Ha recordat, a més, que tots els arbres de la ciutat pateixen estrès hídric, i això no ha fet que caiguin més arbres. “És difícil de determinar, fins i tot ara que hem pogut revisar a fons l’estat d’aquest arbre”, ha afegit.

Davant les preguntes dels periodistes, Joan Guitart, director d’Arbrat, ha dit que la revisió del març no va incloure una avaluació dels nius de les cotorres: “La revisió va ser una anàlisi visual de risc de la palmera. No es va fer cap revisió del niu, no és competència de Parcs i Jardins. Nosaltres només retirem els nius que tenen un risc de caiguda perquè hi ha evidència que s’estan desplomant. En aquest cas, no n’hi havia.”

No té relació amb la caiguda d’una altra palmera el 2020

Durant la compareixença, el gerent de Parc i Jardins ha desvinculat la caiguda d’una palmera ahir al Raval amb la mort d’un home al parc de la Ciutadella l’agost del 2020 per la caiguda d’un d’aquests arbres. “Els dos accidents són totalment diferents”, ha dit: “El 2020, les conclusions que es van treure són totalment diferents de les d’aquest cas, que encara no sabem quines són, però que les primeres informacions apunten que les causes no són les mateixes.”

Els tècnics municipals van determinar que la caiguda de la palmera del 2020 va ser deguda a un trencament intern que, probablement, havia estat causat pel temporal Glòria, sense arribar a ser visible externament. Tanmateix, un expert independent contractat per la família assegurà que, en el moment de la caiguda, l’arbre presentava una cavitat d’uns quants centímetres, com també una inclinació i hidratació inadequades, que en feien perillar l’estabilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any