
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Els grups independentistes s’han embolicat aquestes darreres hores en una controvèrsia sobre el formalisme d’aixecar o deixar d’aixecar la famosa DUI, la declaració d’independència proclamada pel Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017. Com si aquest gest fos el nivell que hagués de marcar la diferència real entre ells. El debat és tan curiós com irreal.
Entenguem-nos: les declaracions com la del 27 d’octubre no s’aixequen mentre són vigents. I el parlament, que és l’única institució del món que amb la llei internacional a la mà la podria derogar, no l’ha derogada mai. De manera que té vigència. La declaració es va suspendre el 10 d’octubre i entre aquell dia i el 27 sí que hi va haver una situació que en reclamava un aixecament. I precisament haver-ho fet és una acció que tots hem de reconèixer i valorar als diputats de la legislatura anterior. Especialment, perquè ho van fer unes persones que havien decidit –crec que erròniament, però ara tant hi fa– que aquesta declaració no la podrien defensar i que se n’haurien d’anar a l’exili o a la presó per continuar intentant d’arribar a l’objectiu. Tot això que ha passat aquests tres anys i allò que cadascú ha fet d’aleshores ençà, ara ho podem interpretar com vulgueu, però no és correcte que oblidem ni el moment concret ni les condicions d’aleshores. Ni el preu que n’han pagat tots.
Siga com siga, ara ja no és qüestió d’aixecar cap DUI, sinó d’aplicar-la. I aquesta és la qüestió real que no s’hauria d’esquivar, que no hauríem de deixar que els partits independentistes esquivassen. Puc entendre que seria interessant i reconfortant que el nou parlament –si hi ha majoria independentista, si aquesta majoria es pot posar d’acord o si se supera el 50% dels vots, per exemple– emetés una declaració recordant la validesa de l’acte polític i jurídic que la cambra va fer el 2017. No dic que no. Però hi insistesc: el problema ja no és aquest. La qüestió és com es fa efectiva la república. Que tenen raó, sí, els qui diuen que no es pot fer d’avui per demà. Però cal que recorden que si no es fa el primer pas avui, simplement no hi haurà mai cap demà.
I ací jo sí que crec que hi ha accions, algunes calcades de les que hi ha hagut en diversos països europeus en sengles processos d’independència, que són molt més definitòries i aclaridores que no pas fer una altra declaració. Accions, gests, que tenen el potencial de marcar un canvi de to dels ciutadans, un tomb de debat i un nou marc d’expectatives d’una manera immediata. Que serien un revulsiu complet. De manera que n’explicaré algunes, de més senzilla a més complexa, per si escau que cap partit les considera interessants i les vol entomar.
1. Retirar els diputats de Madrid. És un gest senzill, de caràcter polític i prou, que no compromet legalment ningú, que no pot ser reprimit i que marcaria un abans i un després clarísisim. Per a tothom. Si els partits independentistes retiren els diputats a Madrid envien un missatge poderós al país, a Espanya i a la comunitat internacional. És com dir que estem decidits a fer el camí, sense recular i assumint el risc que calga, que la cosa que va de debò. Alhora, és un missatge que originaria una crisi monumental a escala espanyola i que seria interpretat com una deslegitimació total de les institucions espanyoles a escala europea.
2. Publicar la declaració del 27 d’octubre de 2017 al Diari Oficial de la Generalitat, cosa que no es va fer llavors i que encara resta pendent. I cosa que només es pot fer, òbviament, sobreposant-se a les amenaces i als boicots, com no s’ha fet en la legislatura que ara s’acaba. Encara més: seria molt convenient de publicar-la de manera simultània al Diari Oficial de la Generalitat i en un Diari Oficial que el Consell per la República, com a representació del govern a l’exili i que guarda i custodia la legitimitat del Primer d’Octubre, hauria de tenir ja fa temps. Insistesc en el detall: no es tracta de publicar una declaració recollint allò que s’hi va dir, sinó de publicar el document original. I deixant clar, en publicar-ho a tots dos llocs, que la institucionalització republicana ja és un fet que no té marxa enrere.
3. Sol·licitar oficialment i solemne a les institucions europees, pels canals oficials, la mediació entre Catalunya i Espanya, tot explicant la voluntat de negociar l’aplicació dels resultats del referèndum d’autodeterminació. La resposta pública, òbviament, serà que no en volen saber res, perquè és un problema intern. Però la resposta pública serà poc determinant si el govern i el parlament són contundents i si l’escalada del conflicte es fa visible, cosa que evidenciarien els dos gests anteriors, si es fessen simultàniament a la demanda de mediació.
4. Formar un govern independentista en què algunes de les funcions, molt particularment les de política exterior, recaiguessen directament en el Consell per la República o en un òrgan que fes de pont entre el Consell i el govern, o en les mateixes persones que hi haja a totes dues bandes i formen part, per tant, de l’àmbit de construcció de la institucionalització republicana.
5. Convocar i activar les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República tan ràpidament com siga possible i constituir aquest òrgan parlamentari de legitimitat republicana, de manera que les institucions autonòmiques li reconeguen el paper d’autoritat nacional que és destinat a tenir.
Són cinc accions que, evidentment, no signifiquen l’aplicació immediata de la DUI, però que és molt fàcil d’entendre que canviarien radicalment i completament la situació d’avui i obririen una nova etapa de confrontació amb l’estat espanyol. Amb la vista posada en el moment en què des del carrer es puguen dur a terme aquelles altres accions que conduesquen a l’acompliment del nou estat. Accions que, molt probablement, s’hauran de fer en una segona fase, quan es puga demostrar d’una manera continuada que Espanya és incapaç de controlar el territori i la població. I aquesta fase, amb tota probabilitat, cal vincular-la a l’anul·lació del judici del procés pels tribunals europeus. Amb aquesta decisió s’invocaria la raó del poble català en la defensa d’una causa justa, per la greu i demostrable discriminació de la minoria nacional catalana.
PS. Pot passar que, dins l’independentisme, uns partits ho vulguen i uns altres no? Pot passar. Com ha passat gairebé sempre aquests darrers anys. I no ha estat ni una vegada ni dues que l’actitud ferma dels uns ha forçat els altres a no restar enrere. És evident que el resultat, qui queda primer i qui queda segon, sobretot si hi ha distància, hi influirà molt, però cal dir que no ho serà tot. Ara ja no. Per això, l’independentisme, sobretot l’independentisme rupturista, plural al parlament i fora del parlament, té en aquestes eleccions una gran oportunitat de deixar enrere aquests decebedors tres anys. I aquesta és la raó que jo veig per a anar a votar, malgrat tot.
66 comentaris dels subscriptors

Alfons Tur
31.01.2021 | 22:19
Una proposta molt interessant tot i que hi trobo a faltar fer esment a l’apartat econòmico-financer. Gosaran aplicar-la, però?
En qualsevol cas, cal anar a votar alguna opció independentista, cal seguir llluitant.

Josep Usó
31.01.2021 | 22:22
Està clar que cal “fer coses concretes”. I que amb el reconeixement internacional com a minoria nacional i l’evidència de la manca de garantia democràtica d’Espanya es pot tirar endavant. I que suposa un risc. Això ja ho sabem tots i ho saben els polítics, també. Hauran d’explicar què i ho hauran de fer abans del dia catorze. Serà una bona prova del cotó de les seues intencions reals. El que no poden és demanar el vot i mantindre al mateix temps el sou del càrrec espanyol.

Marta Prats
31.01.2021 | 22:30
Partal com gairebé sempre, brillant. Un estadista. Dit això, Ja és ben trist que el full de ruta l’hagi de proposar una persona que no treballa per cap dels partits polítics. Tenim líders?

Anna CASACUBERTA
31.01.2021 | 22:33
A veure si tots els partits independentistes llegeixen amb atenció i entenen aquest editorial i el porten a la pràctica. Gràcies Sr. Vicent per donar-los un cop de mà i fer-los onrir els ulls.

Maria Angels Fita
31.01.2021 | 22:43
Bé. Crec que finalmente en Partal ha parlato clar.
Li ha costat. Si, senyor. Però el procés, que imagino llarg i dolorós, no podia donar un resultat més honest que aquest.
Els electors independentistes están avisats. Ara si. Finalment.

Josep Almar
31.01.2021 | 22:45
Molt d’acord amb les propostes.
No veig però, quina d’elles pot fer evident que Catalunya ja no acceptarà cap mes decisió de tribunals espanyols i sí un acatament incondicional de les lleis europees, per cert, subscrites per l’estat espanyol i que són de pèssima aplicació a Catalunya. Potser sí que l’anul·lació del judici al nostre govern legítim per part de les autoritats europees és el tret de sortida.

Diego Arcos Espinosa
31.01.2021 | 22:48
Encertat com tan sols ho pot escriure Vicent, jo afegiria: Als gairebe cent consolats, que trasmetin la declaracio a les seves cancelleries i que en breu deixaran de ser consolats i seran ambaixades.

Joan Cusidó
31.01.2021 | 22:52
A partir de l’1 d’octubre, algun partit ha fet el que s’havia de fer ? Ha canviat alguna cosa perquè s’albiri cap possibilitat de canvi ?

Francesc Aguilar
31.01.2021 | 23:00
Promesa incomplerta per promesa incomplerta prefereixo als que prometin la independència abans que als que prometin que d’aquí a deu anys… (aquí allò que voldries sentir que passi ara) .
Si he d’arriscar la vida no serà per una promesa de governar una autonomia amb un govern i una conselleria d’interior a la contra con aquests últim tres anys.
Si vaig a votar serà per votar o Primàries Catalunya o Front Nacional de Catalunya.

Melitó Camprubí
31.01.2021 | 23:04
Aniria bé que la primera mesura fos quantificada. És a dir, quan perden, en euros, els partits si retiren els seus diputats de Madrid i, com a complement: què en fan dels diputats?. Això podríem dir que, vist com van les coses, es una dificultat objectiva.
Per sortir de l’avorrit i reiteratiu vol ras, voldria recomanar una intervenció d’en Josep Mª Esquirol, en conversa amb Marina Garcés, que és accessible a You Tube: “Presentació de ‘La penúltima bondat’ de Josep Maria Esquirol a la Biblioteca Jaume Fuster”. Pels que no tinguin temps, els darrers 15 minuts. Pels que tinguin temps, tota. Necessitem tenir cura del nostre pensament, de com i què pensem, perquè davant d’un repte d’una magnitud gairebé titànica, tenir el pensament ben ordenat em sembla indispensable. Guanyarem, potser, fent les coses ben fetes però guanyarem, sobretot, pensant molt bé què fem: el nostre capteniment, l’ordre, el temps de cada cosa. La Filosofia i la Poesia no ens haurien de ser aliens.

Enric Emo
31.01.2021 | 23:09
Continuo pensant que l’independentisme ha de guanyar i governar a les institucions perquè aquestes tenen una mica de poder i per evitar que caiguin en mans de l’unionisme. Però la independència jo es guanyarà des d’unes institucions autonòmiques, sinó al carrer, obtenint el poder. Això no s’improvisa, però s’ha d’avançar, un pas darrera l’altre. Els partits independentistes han de guanyar les eleccions del 14F. tots hem de votar i després pactar un programa de govern. Deixem a l’ANC, el Consell per la República, els CDR i la gent la lluita democràtica per la independència. No he citat Ominum, de qui soc soci, expressament. Ens va trair l’Octubre del 2017 i fugen de la defensa de la independència.

Marc Fonts
31.01.2021 | 23:21
Totalment d’acord, és un plaer llegir aquest article, és l’albirament de nous temps que esperem que ens facin lluitar de nou, i vèncer! d’una punyetera vegada! Ara bé, el president Puigdemont va dir que per a la propera vegada hauríem de tenir el control del territori, i crec que té raó i que s’entén què vol dir. Crec que ens convé més tenir habilitat i una mica de mala sang que no pas bona fe i resiliència.

josep soler
31.01.2021 | 23:23
Pel que ens hauran servit aquest tres anys és per aprendre 3 coses:
1.- No farem la independència amb ERC ni cap altre partit que posi els interessos partidistes al mandat de les urnes.
2.- En Espanya no hi ha cap partit d’esquerres progressista i autènticament republicà. Podemos/Comuns només són segones marques del PSOE.
3.- La UE no ens defensarà del franquisme. Quan la justícia és lenta, és còmplice del criminal.
Només sortirem del forat quan siguem capaços de fer un nou partit d’electors voluntaris sense sou i només pels electors.
Un partit on els representants no publiquin opinió personal o corporativa, es concentrin exclusivament a complir la voluntat manifestada en les urnes, sense més milongues.
Som els ciutadans els que tenim dret a equivocar-nos i opinar. Els representants electes han de callar i executar les ordres donades en el vot.
Els ciutadans que volen votar a polítics perquè pensin per ells, ja tenen a partits com els Comuns, PSOE, ERC, PP, etc…
Els republicans ho som perquè decidim nosaltres, no pas il·luminats com Junqueres entre altres que es creuen predicadors d’actes de fe.

Lluí Mor
31.01.2021 | 23:25
Algú ho havia de dir, perquè ells no ho diuen ni ho diran ni ho faràn. Ja m’agradaria veura, demà els de JxCat comprometen-se en aquest full de ruta, llavors si que empenyeria a ERC i a les CUP a dir-hi la seva o callar. Tendriem donç, tres fotografies precises i aclaridores d’on està cada un i del que en podriem esperar. Només en el punt numero 1, ja quedartien retratats.
Que coi hi van a fer a Madrid, de fa anys? Dels tres grups, amb els dits d’una ma, contaria els que realment volen la independència i, molts de nosaltres en som conscients, però hi ha cops que costa despertar del somni.
Els catalans que volem la independència no passem del 30%, molts cops jo també em faig trampes al solitari. Si ens la portessen a casa i al damunt ens paguessen, potser seriem el 55%. El que hi ha companys.
Gràcies per la vostra dignitat i esforç senyor Partal, a vegades penso que no ens ho mereixem. II*II

Josep Gualló
31.01.2021 | 23:42
SI HI HA MAJORIA INDEPENDENTISTA S’HAN DE POSAR EN MARXA LES 4 PRIMERES. LA QUE FA 5 JA ESTÀ EN PROCÉS
Aconseguir la majoria independentista, ens obliga a fer una feina dura i contínua durant les gairebé dues setmanes de campanya que resten.
Els independentistes hem d’explicar i demosrar de manera fefaent als que el seu sentiment arrelat no els permet reconeéxer que ERC és reformista.
Esquerra si suma prou escons amb el PSOE i els Comuns, formarà el tercer tripartit.
Si cal un tetrapartit, afegint-hi VOX, per tal d’impedir que neixi la República Catalana. Recordem que aquell famós 27-O, van ser ells els que es van fer enrrera.

jordi Rovira
31.01.2021 | 23:49
Molt clar ha parlat V. Partal. I no pas ara només. Ja ve fent-ho des de fa un temps ençà. No és pas un full de ruta, però sí una azimut rumb a la independència. Ara hi han uns tempos que resten pendents en una mena de nebulosa obligada. Una nebulosa que obliga a l’independentisme a mobilitzar les seves forces. Jo penso anar a votar. Crec que la causa ens ho reclama. I crec que en tinc l’obligació patriòtica i ciutadana. Prou clar que tenim els perquè de tot plegat; doncs fem-ho ( tot jugant amb el ridícul lema del PSOE, d’un PSC inutilitzat, per fer inútil el parlament i el govern català )

Ramon Perera
01.02.2021 | 00:09
Ignorem molts aspectes de la situació real del país i és difícil fer previsions, però només perd qui es rendeix. Així que seguirem.
Dins de la nostra ignorància pot haver-hi alguna moguda soterrada que estigui a punt de donar una sorpresa encoratjadora [casos hi ha a la història]. Si és així, la celebrarem i seguirem treballant pel país. Si no és així, seguirem igualment treballant pel país.
Seria un bon indici el sorgiment d’un lideratge que comencés a posar en pràctica les propostes de l’editorial. Cal estar a l’aguait i si passa posar-se immediatament a fer pinya.

Umberto Ciotti
01.02.2021 | 00:28
CUANDO SE HABLA DE FORMALISMOS Y NO DE SUSTANCIA ES PORQUE SE HA PERDIDO LA GUERRA
La “Inteligentia” de Catalunya no tiene los medios para enfrentarse a la España fascista…
——————————————-
Ya basta con el “Estado” terrorista de España…!
Ya basta de pegar y montar bestialidades como la del 17 de Agosto 2017 para callar el Pueblo de Catalunya con el terror…!
¿Donde estas Europa?… Pagarás caro tu silencio..
Un silencio que solo sirve para ponerte a lado de la brutalidad de un “Estado” asesino llevado por su cobardía hasta la mas inmunda degradacion moral e intelectual… hasta la práctica criminal emanación del mas espantoso cinismo.
¿Que hay que esperarse de estos hijos y nietos de asesinos?
Han puesto las elecciones del 14 de febrero en medio de la furia de la pandemia para sembrar la muerte… Pero el noble Pueblo de Catalunya ha recogido el desafío e ira a votar para acabar con este régimen de monstruos.
Estas escorias están convencidas que esto de sacar tanta maldad y llevar el poder de matar sea el maximo de la “Inteligencia”…
Pero tu Europa sabes que esto de “Inteligencia” no tiene nada y solo lleva a la mas demencial destruccion…
Tu sabes que estos son los monstruos que hay que quitar del medio.
——————————————————-
Unas palabras para ti Europa:
… Dicen que no intervienes porque solo piensas a los negocios…
Pero te estas equivocado y mucho… Si no itervienes pasará que la degradacion moral (que seguirá al cerrar tu los ojos delante de la barbarie española), afectará pesadamente tambien la economía.
No puede haber prosperidad economica si el espíritu de Libertad está reprimido y podrido por la violencia, la delincuencia y la corrupción
Este es el veneno que está llevando esta España podrida al corazón de Europa.
Despiertate Europa antes que sea demasiado tarde.
Paramos juntos este monstruo de pais que en el mundo donde ha metido sus pies solo ha sembrado el mas contaminante veneno de toda destruccion.

Carles Viñals
01.02.2021 | 01:09
Els cinc punts exposats pel Sr. Partal són, per entendre’ns, un programa de màxims que, com a tal, no imagino compartit per uns partits dividits i enfrontats com són JxCat i ERC. Fins i tot si acceptéssin compartir-lo i executar-lo de comú acord, cal no oblidar que l’Estat també juga i que respondría al repte en la forma que tots coneixem. No vull de cap manera refredar els ànims, però sí cridar l’atenció sobre l’aspecte inel.ludible i lleig de la qüestió, que l’editorial sembla obviar: La resposta violenta de l’Estat i la forma en què caldrà afrontar-la.
La reacció violenta de l’Estat pot donar-se per segura en qualsevol moment comprés entre els punts 1 i 5. Però crec que els partits hauríen de comprometre’s, COM A MÍNIM, a materialitzar el punt 1: La retirada conjunta dels seus diputats a Madrid, que, a més de no ser en ella mateixa una actuació susceptible de repressió, constituiría una injecció de moral per a nosaltres i una bufetada al Govern espanyol als ulls d’Europa.
I ja em donaría per content si fóssin capaços d’abordar els punts 2 i 3 mentre feien fron a la reacció que, no ho dubteu, aquestes accions desfermarien. Però si no gosen ni tan sols retirar els seus diputats de Madrid, ens donaran i confirmaran la mesura de la seva impotència.

Shaudin Melgar
01.02.2021 | 04:26
Proposta molt interessant. Hi estic d’acord.

Oriol Roig
01.02.2021 | 04:34
M’agraden aquestes propostes. No veig cap dels partits actualment amb representació parlamentària duguent-les endavant. Per sort hi ha on votar…

Santi ALBORS
01.02.2021 | 06:09
Sr. Partal es vostè de frase lapidaria clara: “Però cal que recorden que si no es fa el primer pas avui, simplement no hi haurà mai cap demà.”
Estic d’acord amb la Marta Prats: “on son els líders?”.
Pro el pluri2po1,3kgr “no son més que primats que viuen en un planeta petit junt amb una estrella mitga que l’única característica especial es que perceben el univers que habiten. -Stephen Hawking-

LLUÍS CASTILLO
01.02.2021 | 06:22
Que bonic és somiar!!! Salut.

Josep Salart
01.02.2021 | 06:51
Cal votar massivament JxC.

Quim Paredes
01.02.2021 | 07:17
En una democràcia real, unes eleccions poden comportar un canvi en la magnitud que reflexiona aquest editorial. Però la nostra democràcia és de debó? Quants anys fa que votem per anar en una direcció, i anem cap a l’altra? Sento mostrar pessimisme, però unes autonòmiques com aquestes, deslegitimades i esmicolades per la situació del país, no crec que suposin cap canvi real. Seguirà manant el poder i la por. I és la mateixa por que té l’independentisme: votar per por, no per una proposta que convenci.

Joan Cuscó
01.02.2021 | 07:41
Necessitem també sobretot presidents del govern i del parlament que siguin valents igual que el MH Torra.

Jaume Riu
01.02.2021 | 08:17
Cinc accions indiscutibles i fàcils, obvies, funcionals i tècnicament adequades a l’objectiu de fer de Catalunya un nou estat independent en forma de república.
Avís als partits polítics:
No es pot dir que ets republicà independentista si mantens els teus representants a les institucions monàrquiques de Madrid.

Albert Miret
01.02.2021 | 08:28
Els cinc punts són interessantíssims, i crec que el resultat de la seva aplicació seria molt i molt important pels que realment volem la independència d’aquest estat que ens està matant lentament. Només hi ha un problema, i és que Esquerra Republicana de Catalunya no ho vol, perquè ja no li queda res d’esquerra, ni de republicana, ni de Catalunya, sinó que cada dia s’assembla més a un òrgan polític de l’Opus Dei. La unitat en la lluita per la independència ja ha estat rebutjada mantes vegades per ERC, i encara que li hagi donat un resultat zero, aquesta cúpula actual no anirà enrere, de manera que tot aquell que es mantingui independentista, i encara vegi que és l’única manera de desempallegar-nos d’aquesta lepra espanyola, només li queda votar a Junts x Cat, perquè és l’únic antigen real que ens queda, i és el de l’autèntic President que ens va dur fins on érem l’1O. Aquell que sempre diu que és el més bo del món (per alguna cosa deu ser), és només un subproducte clerical que lluita per a ser Sant, no pas per la llibertat de Catalunya.

PERE SIO
01.02.2021 | 08:40
Brillant Vicenç, cinc mesures necessàries i possibles si de veritat volem la independència.
La campanya electoral és el concurs de les mentides, de la confusió, de les falses etiquetes, on alguns com ERC, prometen i diuen el contrari del que han fet els darrers tres anys.
Tot el vot que no vagi a JXCAT (MHP Puigdemont) és un vot independentista perdut.
Aquest és el punt inicial per a tota la resta.

Adrià Arboix
01.02.2021 | 08:44
Un raonament molt interessant i molt bo per veure quina resposta donen els responsables dels diferents partits polítics.

Salvador Aregall
01.02.2021 | 08:48
Hem d’anar a votar, ho hem de fer no perquè creiem que la Generalitat pugui fer un paper molt diferent del què ha fet fins ara, sinó per evitar que els unionistes ocupin la institució. Us imagineu, en aquets moments de la història, un govern de PSC + Comuns + Cs amb recolzament de PP?. Seria la foto més destructiva que ens puguem imaginar, la mort per crisi de la nació. És per això que hem d’anar a votar, no per res que sigui un avançament en la nostra revolta, sinó per evitar un retrocés dramàtic. El 21 D del 17 ho vam evitar. Ara ho hem de tornar aconseguir. La malaltia és lenta, crònica i evoluciona malament però el temps pot jugar a favor i ens podem refer. Del què apunta en Partal només hi veig el punt 4 i 5 i sobretot, és desig i il·lusori, si guanya clarament els rupturistes.

Anna Maria Porta
01.02.2021 | 09:01
Benvolgut Vicent, llegir-te és, la majoria de vegades, un bàlsam per amorosir el gran desànim que ens oprimeix i ofega. Molt encertades les cinc propostes i caldria, sense demora, començar perla primera. És una bona jugada per començar ha esmicolar els fonaments d’un estat criminal. I sense treva ni pausa anar per tots els altres punts. Cal despertar. Fa massa que dura aquest malson. Una eterna abraçada i infinites gràcies per ésser tan clarivident. Bon dia i bona hora ☮️

Pep Agulló
01.02.2021 | 09:11
LA RUPTURA L’HA DE MARCAR OBRIR LA PORTA DE LA GÀBIA…
“…Si no es fa el primer pas avui, simplement no hi haurà mai cap demà”. Una advertència del que ens hi juguem, i una greu irresponsabilitat històrica pels qui s’hi oposin…
És una frase amb un alt contingut i que justifica les 5 fórmules per activat la DUI en stand by que tenim, i ho és perquè aposta decididament per la victòria de l’estratègia rupturista (en diu) enfront de l’autonòmica, de la claudicació davant l’Estat.
A la vegada ens està dient que aquestes eleccions serviran a l’independentisme per definir dins la ciutadania cap a on volem anar… Un primer pas per obrir la porta. Que una estratègia, la guanyadora, arrossegui l’altra…
PS. Cal, com aigua de maig, algun assaig del paper dels dogmàtics anticapitalistes, que igual que alguns revolucionaris, quan els passa per davant la revolta, diuen que aquesta no és l'”autèntica”. Cal valentia per criticar el paper tan nefast dins l’independentisme. Ara refusant la ruptura, per una mena d'”autonomia anticapitalista”. Aquesta altra estratègia, també cal combatre-la.

Joan F Ruiz
01.02.2021 | 09:14
A l’octubre del 2017 teníem un poble mobilitzat.
Teníem també un President engrescador, el MHP Carles Puigdemont.
No teníem al darrere un responsable de fer les estructures que complís, l’Oriol Junqueras, ens va enganyar.
No em cansaré de dir-ho, era el moment, espanya, tot i la brutal repressió, estava estabornida.
Es podrien haver aplicar els 5 punts que diu el Sr Partal, si la ER d’Oriol Junqueras hagués estat per la labor. No es va fer, oportunitat d’or perduda.
Avui dia el poble tot i resistir no està mobilitzat amb la il·lusió i la empenta amb la qual estava aleshores, ens manca algú que engresqui i il·lusioni aquí, sobre el terreny. El MHP Carles Puigdemont no pot ser perquè la In-justicia espanyola el tancaria immediatament a la presó per callar-lo, tot al·legant que és un fugit de la justícia (quina justícia? ). Necessitem un altre que mantingui el pols, i que compti amb el suport de la majoria parlamentària, no com li va passar al MHP Torra, abandonat per ER.
Tot i així, la primera mesura, retirar-se de Madrid, és perfectament aplicable i amb molta transcendència. El “gobierno” d’espanya restaria coix, inestable.
Ho voldrà fer en Rufián, l’espanyolista d’ER, i els seus companys?
Ho voldran fer els del PdCAT, els hereus del peix al cove i de la línia Duran i Lleida?
S’hauria d’exigir ara, abans del 14F, que els partits autianomenats independentistes es pronunciessin per la mesura. Ajudaria al votant independentista a aclarir el seu vot.
Això si, mentre estiguem encadenats al feixista regne d’espanya, hauríem de participar massivament en totes les seves eleccions, no podem deixar mai que els escons assignats a Catalunya siguin ocupats per espanyolistes. És bàsic que els ocupem nosaltres i a continuació els deixem buits.

Rubèn Sanz
01.02.2021 | 09:14
Cal organitzar-se des de ja mateix perquè l’endemà de les eleccions i, especialment, durant el procés de constitució del nou Parlament i de la votació del nou/va president/a, la societat civil torni a marcar el camí, com a les manifestacions del 2010 i 2012 (però ara sense tan bon rotllo, amb mala llet) i empenyi els partits independentistes a aplicar la DUI, a retirar els diputats del Congreso i tot això que diu en Partal, i més! Hem de tornar a posar-nos al capdavant i dirigir el País cap a la República sense confiar que ho facin els polítics.

Ramon Berdegué
01.02.2021 | 09:32
Sr. Partal, no puc estar més d’acord amb vostè, el gran problema és que els partits coneguts fins ara ja sabem que son un xic cagats, els fan por moltes coses que no són capaços d’assumir. Veig molts comentaris dient que la solució és jxcat, jo en discrepo, no els veig aplicant cap dels punts, menys a esquerra i tampoc a les CUP que ja fa un temps que em decepcionen. No sabem encara si primàries o altres nous ponents independentistes seran capaços d’alguna cosa, no tenen massa capacitat per competir mediàticament, però m’agradaria veure’ls al parlament i si ells veritablement fan el que òbviament no han fet el tres grans coneguts, que fan moltes expressions fins i tot boniques i al final tot aigualit.

Gerber van
01.02.2021 | 09:52
Molt interessant aquests punts per concretitzar la independència. Si em recordo bé ja és va parlar el primer punt quan van fer les eleccions al Congres . Però els partits són com són, maquines que viuen dels vots, i tots es van presentar a les eleccions amb tota alegria. Però s’ha de tornar a insistir als partits aquests dies si es comprometen amb aquest ‘full de ruta’ i denunciar abans les eleccions qui promet a fer le i qui no.
Quina llastima que tindrem els vots independentistes tan dispersos en diferents partits. Segur molts vots aniran perduts i això és precisament el què vol Espanya. Espero sincerament que algun partit pot recuperar la confiança per a concetrar els vots independentistes. Els unionistes sí ja ho estan fent, des de Vox fins al PSOE.

quim rigo
01.02.2021 | 10:07
Si hi havia un moment per a la DUI va ser l’octubre del 17, però … no es va fer, potser no va ser possible, potser no es va saber, o tal vegada no es voler
Tenim més força ara que el 2017?
Hi ha més unitat ara que el 2017?
El lideratge polític és millor ara que el 2017?
Està la societat civil més mobilitzada ara?
És més dèbil l’estat ara?
Hi hauria menys repressió?

Carles Farre
01.02.2021 | 10:08
Bon dia, per fer propostes que no quedi, ara a l’hora de la veritat, ja es una altra cosa, en primer lloc, hi han ara mateix assumptes mes importants per resoldre, em refereixo a la situació sanitària, suposo que tot aquests punts, estan pensats amb l’esperança que es pugi tornar a la normalitat, donant per descomptat, que amb la benedicció dels vaccins, això ja serà possible, deixo de banda aspectes com la repressió per part de les forces de seguretat espanyoles. Molta gent que hi ha per aquí, crec que son del que em podríem anomenar classe benestant, conec alguns dels que habitualment van a l’explanada de Lledoners a donar suport als presos, molts d’ell son funcionaris, es guanyen be la vida, alguns tenen segones residències, autocaravanes etc. tinc la impressió que molts creuen que a ells no els hi tocarien cap dels seus privilegis, que no estarien disposats a perdre res, aquests que a la que els hi toquen alguns dels seus privilegis ja foten el crit al cel…el qui no te res a perdre, aleshores està disposat a tot, però el que te molt a perdre, com tots aquests polítics professionals, de veritat estan disposats a tot??, pocs, ben pocs…

Maria Villarroya
01.02.2021 | 10:41
Josep Salart:
Cal votar massivament a JxC

ramon Feixas
01.02.2021 | 10:43
Efectivament és una bona proposta. Hi una condició determinant. És el conjunt de l’independentisme tingui la mateixa intensitat de voluntat comuna que els setembre del 2017. Encara que no vol dir que aquest cop sigui exposant els cossos a les porres ja que es tracta fer reconèixer la legitimitat del resultat d’un referèndum fet, sabent quin pa hi donen és una prova de nivell per l’independentisme, que ha de passar, sabent que els franquistes abordaran encara amb més ràbia. Un segon escull és com enfoquen els polítics la delicada situació que no té res a veure amb els interessos propis dels polítics escaladors de poder, sinó en la generositat que tenen els presoners i exiliats. Si se’ls vol de empènyer per la duresa d’aquest camí, potser és millor mimar-los una mica no pas exigir-los que serveixin una república a la carta La honestedat vol, dir acceptar el que suposa, o esperar que es donin les condicions. Mentre ens repartim culpes del fracàs, els franquistes es fan un tip de riure i llueixen orgullosament el seu triomf “descabezador”. No sabem com que els hi agrada d’exigir autocrítica als seus colonitzats com els papistes gaudien de fer confessar als seus fidels amb la corresponent penitència. Sovint l’independentisme hi cau de potes quan asfixiar els altres seria propi que fos més motiu d’autocrítica en termes humans, no pas ser asfixiat. Això no vol dir que no s’hagi de prendre mesures per evitar que ningú asfixií a ningú. Costarà molt superar la pervers adoctrina de Hollywood on el bo és el que sempre guanya i fa perdre a tots els rivals. Quan no es tenen privilegis de poder al sarró, l’eina és la intensitat de convicció de que allò que és defensa és bo per tots, just, equitatiu i ponderat entre tots els que volen sortir d’aquella situació injustificable. Els catalans tenim la sort de que els polítics independentistes han demostrat fins a les últimes conseqüències la seva generositat envers Catalunya i un una consciència social demostrada al 2017.
Els arítjols entortolliguen. Les romeguers fan sagnar. Els arços punxen i infecten. Els boixos a vegades són més espessos del compte. Els arbres caiguts fan de barrera. els fils vaquers t’enrampen si no els veus. Les pedres i clots entrebanquen. Amb humitat, el peu patina. El pendent desequilibra, etc… És un vessant genuí de la nostra terra que per fos poc, sovint hi ha espadats.
És una terra en procés vertiginós de forestació, on hi ha qui considera protegir-la plantant arbres, o alimentant artificialment carronyaires enlloc de fer-la penetrable acollidora i mimada com feia la pagesia catalana quan fer de pagès no era un activitat empresarial i les feres ja es protegien amb les seves urpes per poder rampinar ovelles dels ramats com elsa franquistes engarjolar independentistes..
Socialment hi ha contradiccions semblants i sovint surt més incomprès el que més estima la causa.

jaume vall
01.02.2021 | 10:47
Progressivament les editorials parlen més i més clar. S’ha acabat el temps de només rabejar-nos en les victòries morals, i en la maldat espanyola. Cal exigir. Exigir-nos.
Què ? Bé, per exemple els cinc punts d’en Partal. El primer és particularment costós pels diputats, en termes econòmics, però ineludible pel país, en termes de símbol i de realitat. Els tercer, quart i cinquè són petits passos en la direcció correcta. El segon, crec que a hores d’ara és impossible per la repressió a què donaria lloc, i les pors de cada implicat.
M’agradaria afegir un apunt, però com que avui no toca allargar-lo massa, el desenvoluparé un altre dia d’aquesta setmana que sigui pertinent. Fa referència a l’Assemblea de Representants del Consell Parlamentari. Tot i que la idea és bona, de nou, els representats cedim la veu als representants professionals de la política. Al segle XXI els ciutadans, si més no els qui ho desitgin, han de poder participar més freqüentment en el rumb d’allò social, de la res pública. Ha de constituir-se un Consell -un altre, si convé-, en el qual una mostra de ciutadans voluntàriament censats, que avalui anualment, la feina de l’Executiu, i complementi la feina del Legislatiu. En parlarem.

Pere Grau
01.02.2021 | 11:26
Magistral. Però algú creu que ERC retirarà la seva gent de Madrid? Jo no. És contrari a la seva “via dialogant” (la via del país-on mai-no-s’arriba).
Però què passaria si Junts i CUP ho fessin? Seria tan difícil com enutjós per ERC desmarcar-se’n. És clar que la reacció de l’estat no seria pas fluixa. Però qui faci aquests passos ho ha de tenir clar i assumir-ho. Però la repressió no esborraria l’efecte internacional sinó que encara l’augmentaria. Jo, vell i a fora, no puc fer res més que desitjar als que adoptessin les mesures proposades pel Sr. Partal, coratge i empenta.

Rafael Benavent
01.02.2021 | 11:38
Marta Prats: Subscric el seu comentari. Breu, rotund, assenyat. És el que tenim. Només afegir: Les propostes de Vicent són concretes, raonables, pacífiques, assumibles. Un full de ruta inicial per omplir la buidor de manca d’iniciativa dels liders polítics. Sense oblidar que ens hem de constituir en una reclamació permanent al posicionament d’Europa. A ser tinguts en compte.

Joan Royo
01.02.2021 | 11:46
Interessant article…és un camí a seguir si volem la independència. Trobe a faltar la reacció de la gent davant la repressió espanyola. Caldrà una mobilització llarga i valenta, la gent al carrer defensant físicament les institucions (Parlament i Generalitat) i els mitjans de comunicació públics (Catràdio i TV3). Cal fer esment de la reacció dels Mossos d’Esquadra, recorde que hi ha una associació de mossos per la independència…al senyor Trapero no cal esperar-lo, si de cas desobeir-lo. Els cinc punts són el full de ruta que s´hauria d’haver aplicat fa 3 anys…Ara cal aplicar-lo amb retard. No espere una declaració clara i concreta d’aquests punts per part dels partits independentistes…diuen que no cal informar l’enemic. Dels tres partits independentistes que hi ha al parlament qui em fa confiança que podria aplicar-los és Junts. Cal votar Junts massivament.

Federació de Comitès Poble Català Albert
01.02.2021 | 12:00
Em sumo al missatge que Vicent Partal adreça al independentisme rupturista en el PS del seu editorial d’avui, referent a les eleccions: “… anar a votar, malgrat tot”.
Si. s’hagi de fer com s’hagi de fer, i com es pugui, l’estat català independent reconegut, des de la Generalitat o des de fora.. És molt importat, davant la comunitat internacional, que no hi hagi menys vots a partits que volen la independència que electors independentistes hi ha a Catalunya.
Albert Bertrana

Aleix Gaus
01.02.2021 | 12:03
Una proposta molt interessant i seductora. Ara falta que els partits tiguin el valor de aplicarla. Crec que seria una bona manera de dir que anem endavant i que va de veritat. Ara tenim una gran oportunitat de tornar a votar per la nostra llibertat com a nacio que som. Moltes gràcies sr Partal com sempre tant brillant

Ferran Moreno
01.02.2021 | 12:51
Només complint el primer punt: retirar els diputats de Madrid, ja seria un indicador inequívoc de que els partits que votem van de debò i no es dediquen simplement a viure del procés. No sembla que els nostres polítics independentistes tinguin això en ment car sempre ho ha justificat dient que cal estar representats en tots els fòrums possibles.
Segur que els diners que reben de l’estat per ser diputats, per ser senadors, per cada grup propi al Congrés, etc., etc., no hi tenen res a veure.
Parlen de la DUI ara i tots sabem que no és més que un reclam electoral. Tots els partits desitgen i prometen moltes coses perquè hi ha molts vots en joc i en pocs dies es juguen quatre anys de la seva vida. No crec que tingui més valor que aquest perquè el moviment es demostra caminant.
Després de tres anys d’immobilisme, d’acataments i de reculades, ara han aconseguit -tots ells- posar-nos la independència en un horitzó mental de quatre anys, pel cap baix. M’agradaria equivocar-me, però dubto que els polítics vulguin anar un pas per endavant i arrossegar-nos a nosaltres, com ens agradaria, a la desobediència pacífica, al control del territori, a deixar de tenir tractes amb les empreses de l’IBEX. Si no ens auto-organitzem, si no forcem nosaltres les coses i els empenyem, no faran res.
Tot i que tenen poques possibilitats d’entrar al Parlament, votaré un partit avui extraparlamentari com Primaries o FNC. En el pitjor dels casos, aquest vot serà comptat com a vot independentista, encara que no aconsegueixin entrar. I si s’assoleix un diputat , com a mínim hi haurà una veu que els estarà fiscalitzant constantment. En cap cas tornaré a legitimar amb el meu vot cap partit que hagi incomplert el mandat del primer d’octubre.

Jaume Bel
01.02.2021 | 12:52
Només caldria un partit valent que en la campanya es comprometi a retirar els representants de Madrid i tots a votar lo els que varem anar a les manifestacions dels onces de setembre

Carles Pastor
01.02.2021 | 13:02
Em sembla Vicenç, que el tema de retirar-nos del Parlament espanyol ja t’ho havia plantejant jo, a rel d’una entrevista amb Ramir de Porrata. : El que jo proposava és no presentar-nos a les eleccions. Ara, estic amb tu. Seria un gran cop, condicionat a treure més del 50% retirar-nos del Congreso i del Senado. I que s’ho facin.
Les altres 4 propostes també les trobo molt bé.

Montserrat P.
01.02.2021 | 15:05
Cal votar massivament JuntsXCat.

Albert Cuesta
01.02.2021 | 15:17
Vicent, trobo especialment brillant la primera de les cinc propostes. Està més que demostrat que Catalunya no en treu res més que humiliació de ser present a les cambres espanyoles. Marxar-ne també tindria un efecte col·lateral interessant: els altres partits es veurien obligats a demostrar que fan alguna cosa concreta pel país si volen continuar rebent vots aquí.

Alfons Olivares
01.02.2021 | 16:27
Em sembla tot molt raonable i escaient. Ho entendran els nostres polítics? Crec molt interessant la idea del Sr. Josep Soler, perquè els partits polítics, que havien de ser eines vàlides per canviar coses, s’han transformat en una finalitat per si mateixos, en fàbriques de poltrones per a senyors que miren de viure sense treballar.

Rafael Artigas
01.02.2021 | 17:14
Totalment d’acord. Ho subscric a ulls clucs. Algun candidat/partit s’hi atrevirà?
En tot cas demanaria a Vilaweb, pèrquè cap polític m’ho ha contestat, malgrat que ho he demanat diverses vegades, si em poden contestar a:
d’on treurà els diners la Catalunya independent per sobreviure els sis primers mesos?
Com evitar el bloqueig de comptes per part de l’Estat espanyol?
Com es farà per tal que els funcionaris acceptin l’autoritat del govern independent?
Què passarà amb els ME, com es farà perquè no detinguin les autoritats independents?
Qui controlarà el territori i amb quina autoritat?
Com es farà per obligar a pagar a les empreses, grans i petites, els impostos a la hisenda catalana?
Les decisions polítiques semblen una qüestió de voluntat, però d’altres decisions necessiten poder,autoritat i la possibilitat d’imposar-les.
Jo no tinc respostes. Em podeu ajudar?

Maria Cinta Comet
01.02.2021 | 17:27
Una proposta molt raonada i interessant Sr. Partla. Gràcies.
Cal anar a votar sense por i cal votar Junts. Sols si té una gran majoria podrà impedir que ER o bé faci un tripartit amb PSO€ i Comuns, o bé s’abstingui i permeti un govern, en minoria, repetit del del Congreso: Illa /Albiach (el suport indirecte de l’españolisme ja el tenen).

Lluïsa Miret
01.02.2021 | 17:27
Bones propostes Vicent! Gràcies

JOSE MANUEL PARRA
01.02.2021 | 17:28
Moltes gràcies Sr. Partal per haver explicitat de manera inequívoca una sèrie d’accions que suposen una confrontació intel·ligent inevitable amb un Estat Espanyol que, com el 1714, pretén la nostra rendició incondicional. Accions que recullen molts dels anhels independentistes i les exigències que adrecem als que aspiren a ser els seus legítims representants polítics. Accions que tenen la virtut de contribuir a distingir nítidament entre els que es proposen avançar cap a la independència i aquells que entren en «mode independentista» només per obtenir vots. Per tant, seria fantàstic que Vilaweb promocionés un debat virtual (col·lectiu o mitjançant entrevistes-qüestionari) amb totes les candidatures independentistes sobre la valoració d’aquestes cinc accions, i la seva acceptació incondicional a la seva aplicació si el conjunt de totes aquestes formacions superés el 50% dels vots emesos.
El tomb propositiu cap a la independència que suposarien aquestes accions tindria un rellevant suport simbòlic si s’acompanyés de la decisió de canviar la data de la nostra diada nacional reivindicativa al dia 1 d’octubre: la derrota del 1714 per la victòria del 2017.

Víctor Torguet
01.02.2021 | 18:02
[Disculpes prèvies per l’extensió del text]
Crec que “Aixecar la DUI” és una expressió que JUNTS creu que la gent interpreta com “re-prendre el camí interromput a l’Octubre-2017”. Si no és així és que el nivell dels estrategues de la comunicació i campanyes electorals són pitjors del que semblen.
Arribo a aquesta conclusió escoltant a la Laura Borràs al següent vídeo a on intenta concretar com es re-prendria el camí resumint el missatge en 7 Compromisos / Mandats:
https://www.youtube.com/watch?v=cZk0ooPvAag&feature=youtu.be
I, certament, el programa de JUNTS sembla el més atractiu si realment vols la independència i no vols esperar al segle XXVII a viure-la.
Jo també crec que hem d’anar TOTS els indepes a votar un partit Independentista que pugui continuar el “prusés” i no convertir-ho en un mite. I per això JUNTS simplifica tant el seu missatge, no és més que un anunci per diferenciar-se, encara que (com a anunci que és) molts ho veiem com allò imprecís, bàsic / vuit i fals que acaba sent la publicitat.
Al igual que fa JUNTS amb “Aixecar la DUI” (missatge simplificat i literalment qüestionable), fa amb la comunicació dels 7 Compromisos. Entenc que JUNTS no pot concretar més per no afavorir al repressor, però hi ha parts dels 7 grans Mandats que, en base a l’experiència del darrers 10 anys, son ciència-ficció. I per respecte a l’electoral reflexiu, no hauria de ser així al 2021. Però tenint en compte que la major part dels líders de JUNTS han tingut algun tipus de participació en el procés de putrefacció del “prusés” des de l’Octubre de 2017, la transformació que volen fer està fregant el concepte de miracle (o de pudor a enganyifa).
Tot i així, crec que JUNTS és l’opció menys dolenta (que trist aquest criteri de selecció) i, si la pandemia deixa sortir aviat a la gent al carrer, podrem confirmar més ràpidament si encara es pot comptar amb els polítics que es diuen “indepes” (però actuen com lacais d’espanya) o cal fer una escombrada de partits global.
ERC, tot solet, ja ens ha fet la feina i ha presentat voluntàriament la seva petició d’ésser escombrat fulminantment. La CUP podria arribar a salvar-se per “ser de sucre” (es a dir, tristament irrellevant) si segueix amb el baix perfil que té des de 2018-2019. Dels bolets que han sortit pel 14-F (PDeCAT, PNC, Primàries, FNC, etc.) millor no parlar-ne, la seva existència és la millor mostra de la feblesa i rendició de la política indepe.
En fi, votem a JUNTS, però vigilem molt de prop els punts que fan més tuf dels 7 Compromisos, per exemple:
1) RESISTENCIA I DESOBECIÈNCIA INSTITUCIONAL: quants reserves de càrrecs tenen a la banqueta (i pasta a la guardiola) per anar substituint inhabilitacions i empresonaments, i per pagar multes de la dictadura jurídico-neo-franquista? Començant per MHP’s i acabant per càrrecs orgànics i funcionaris de les institucions. De quants màrtirs vocacionals disposen? Obriran les portes de les presons als presoners polítics? Denunciaran a diari els efectes de l’espoli econòmic (Partida de l’Estatut, acompliment dels Pressupostos,…) i dèficit fiscal (>16.000M€ anuals)?
2) INDEPENDENCIA DEL PARLAMENT: segrestaran / manipularan el vot de la Mesa del Parlament (representació plural de forces)? Destituiran / hipnotitzaran als lletrats del Parlament (mes espanyolistes que el TSJC)? Publicaran al DOG tot el que s’acaba cuinant al Parlament? S’atreviran a cursar iniciatives rellevants / vinculants amb VOX als escons del Parlament? (riu-te’n de les performances de C’s, PP, PSC i del trilerisme dels Comuns).
3) DEFENSA ACTIVA DELS DRETS CIVILS: faran que els mossos actuïn com a policia de CAT? I no com mercenaris de les forces repressores colonials? Giraran 180º els cossos de la policia / BRIMO / ARRO (el moviment és literal) perquè atonyinin als feixistes en comptes de les iaies indepes que protesten davant escenografies clavades a horribles records franquistes?
(pregunta anecdòtica: algun dia sentirem parlar en català entre mossos?)
4) DESPLEGAMENT DE L’ARQUITECTURA D’UN ESTAT INDEPENDENT en col·laboració amb el Consell per la República: en això ja tenim una certa experiència a nivell de promeses (Constitució, Hisenda i Justícia pròpies, etc.). Com va anar això de “de la Llei-a-la-Llei”? (amb un Cop d’estat al Set-2017), Tenim possibilitats reals (des de la Generalitat) de control del Territori? de control de les Finances? De la implantació i control del compliment de les lleis? La justícia espanyola ha tombat mai una llei Catalana? (ho ha fet molt i en tot) la GENE ha pogut replicar? (cascada jeràrquica d’impugnació de la justícia a espanya i UE… en fi…). Tot i així, crec que sembla el Compromís més activable, si el Consell per la República acaba sent alguna cosa útil (perquè sembla que no hi hagi gaires ganes…). La tecnologia actual pot fer realitat moltes més coses que el estar tot el dia enmerdats en xarxes socials.
5) SUPORTS I RECONEXEMENTS INTERNACIONALS en col·laboració amb el Consell per la República: tenen algun lobby / grup d’influència efectiva a la UE, als EEUU, ONU, a organitzacions de països? Que jo sàpiga, excepte grups concrets de treball de l’ONU i suports puntuals de forces minoritàries de la UE, no hi ha res més. Com s’ho faran amb una espanya que té encara els diners i les calces caient per comprar / pactar suports? Com s’ho faran amb unes institucions / organismes internacionals totalment orientades a recuperar el model medieval de vassallatge i la imposició / extorsió dels poderosos (Corporacions, Estats) sobre els “cada dia més precaris” ciutadans?
6) MINIMITZAR RELACIONS AMB L’IBEX: això és de traca… a qui ha contractat la Generalitat en els darrers 10 anys? (molts de JUNTS fa molts anys que hi són allí). Quines alternatives solvents i locals (CAT) n’hi ha? Com les està impulsant la Generalitat? JUNTS aposta en ferm per tenir una BANCA pública (com fa la CUP)? JUNTS aposta en ferm per regular serveis bàsics (com fa la CUP)? Ha votat en aquest sentit sempre a madrid (davant propostes dels pseudo-progres de la metròpoli)? Quantes vegades ho ha fet? Com és que ara farà aquest gir? Realment s’han tret l’ADN de CDC i PDeCAT fins a aquest extrem? (“transversalitat” en diuen). Com lluitaran contra les denuncies que han caigut a l’ANC per incentivar “consum estratègic” / “compra responsable” (traduït per “boicot” a madrid)?
7) MARC JURIDIC CATALA: veure punt 4) anterior.
És veritat que tots els Compromisos es poden realitzar. Dubto que JUNTS ho pugui fer. Però signaria perquè com a mínim no posés pals a les rodes de qui ho intenti fer.
I és aquí on està la força (com ho ha estat generalment a les nacions que s’han independitzat). És la ciutadania que ha de tenir un recolzament institucional / del govern local per organitzar-se i actuar. La Generalitat ha de poder controlar als Mossos (això és clau, i per tant molt i molt difícil), ha de “deixar fer” als CDRs, ha de “facilitar” al màxim (el MHP Q. Torra ho volia fer) la realització d’accions de control de territori (bloquejos selectius, defenses simbòliques / icòniques,…) així com d’impacte econòmic (vagues generals, “compra selectiva”,…), s’han de maximitzar la protecció / incentivació d’iniciatives empresarials locals (l’exemple de la Cambra Comerç), fins i tot d’entitats de fort caràcter identitari (ex.: el Barça). S’ha d’impulsar i normalitzar el Consell per la República com el Govern legítim a nivell de la població.
El govern de la Generalitat ha d’aconseguir un nivell d’incompetència controlada (la Laura Borràs en diu Resistència i Desobediència) per no frenar i, si és possible, contribuir a la sortida del pou.
Molta gent està cremada amb el prusés i no n’hi ha per menys. Però se’ls ha d’animar a que votin… i que NO ho facin pel partit que ja s’ha rendit.

Josu Elorduy
01.02.2021 | 18:39
Me parece muy bien.
Lo díficil va a ser condvencer a Esquerra.
La fuerza de la gente, lo hará posible, como el 1 de octubre.

Josep Carreras
01.02.2021 | 18:52
Josep Soler (23:23)
Ja tenim una candidatura com la que demanes, o que s’hi assembla molt : Primàries de Catalunya.
Jo ja he decidit el meu vot per a ells. El que passa és que aquesta llei electoral actual i que als partits que manen ja els va be, no els permetrà ser gens visibles.

Jordi Torres
01.02.2021 | 19:41
Molt bona editorial, propositiva i pragmàtica, molt allunyada del tipus de declaració que fan els polítics. I posats a seguir amb el pragmatisme, fem com jugadors d’escacs, no ens limitem a pensar una sola jugada, la nostra, sinó que anticipem també els escenaris adversos immediats que ens podríem trobar, per exemple:
– ER es desmarca de les accions, començant per de la de retirar-se de Madrid. No volen perdre aquesta font d’ingressos, encara que l’excusa pot ser que no s’ha de trencar el diàleg amb Madrid (cargolats a la taula, etc.)
– L’estat fa servir tots els mitjans per impedir la nova activitat republicana: un nou 155 per escanyar les finances, nous judicis i empresonaments dels implicats en les accions, més repressió… etc.
– Els estaments europeus recolzen la lluita de Catalunya a nivell declaratiu, però no fan cap acció en contra de l’estat espanyol.
Per tant, anem pensant ja com contrarrestar aquests problemes:
Tenim ja previstes fonts de finançament exterior alternatives? Construir el Consell per la República a l’exili tindrà un cost que no es podrà mantenir únicament amb les aportacions dels independentistes.
Si ER es desmarca de les accions del CxR, que ho farà (https://www.vilaweb.cat/noticies/erc-consell-republica-estrategia/), i no vol recolzar les accions unilaterals que s’aprovin… quina reculada del moviment independentista pot haver-hi? Hi haurà d’altres partits independentistes que puguin agafar el relleu?
Si Europa no ens ajuda, quines formes de pressió podem exercir per escalar el conflicte a nivell europeu?
Gràcies pel teu lideratge informatiu i ètic.
Salut!

Roser Caminals
01.02.2021 | 19:46
Completament d’acord amb les propostes. Ara bé, l’últim paràgraf reconeix els esculls. ER (i el PdCat) no en complirà ni una si no s’hi veu obligada per resultats electorals adversos. Junts s’hi pot llançar si té suports mínims. El paper de la CUP pot ser decissiu.
Davant la incertesa de l’actuació dels partits, només resta el vot útil per qui té més possibilitats de posar en pràctica un full de ruta com aquest: Junts.
La mobilització civil és el factor més essencial de tots. Si és prou potent, serà el motor dels partits. La resta, són fitxes de dòmino.

david graupere
01.02.2021 | 20:52
1. però si ni tan sols són capaços de parlar-hi en català? veritablement Sr Partal, us compro les accions, totes, però la síndrome Duran és persistenta: és un punt clau aquest que dieu però com es pot exigir aquesta acció als partits?
2. si ERC treu un bon resultat, Roger Torrent en sortirà reforçat, d’una acció institucional del tot sotmesa a la legalitat espanyola, com fer el pas si Esquerra ha estat qui més ha fet perquè la legalitat espanyola sigui essencial?
3. No serveix de res mirar a dins de la UE, cal esguardar més enllà, països de fora de la UE que tinguin un interès estratègic o països de la UE individualment però no mai institucions de la UE o organismes internacionals
4. via llei? sense conseller d’exteriors?
5. els partits cal que facin pinya a dins del Consell, de forma explícita abans crec jo. Esquerra ensuma poder regional i aplica el que va aprendre amb Pujol, no capten que ara és diferent sinó que apliquen el que van aptrendre de Convergència. Per ara.

David Mascarella
01.02.2021 | 20:56
Cuixart,
“Demanem a les forces sobiranistes que facin tot allò que diuen que faran i n’assumeixin les conseqüències. Òmnium no entra mai en el debat del 50% més 1 perquè no ens pertoca, però la gran lliçó de l’octubre del 2017 és que hem d’estar disposats a dur a terme tot allò a què ens comprometem i assumir-ne les conseqüències.”

salvi pardàs
01.02.2021 | 22:47
Només el FNC portaria ara mateix a terme aquestes mesures ipso facto i aniria fins al final. Dels partits que ara hi ha al Parlament no en podem esperar res, res de res. Ja ens ho han demostrat.

Josep Vilà
02.02.2021 | 00:25
La mesura número 1 em sembla la que té més pes simbòlic de totes i menys cost de forma que podria ser assumida per uns polítics de la fornada post-1 d’octubre que han demostrat ser poc valents, diguem-ho així.
Malauradament, penso que no figurarà en cap programa ni serà assumida per cap dels partits polítics.
Sincerament, penso que ens equivoquem molt si pensem que la valentia aflorarà espontàniament d’aquesta generació de polítics acovardits.
I en dubto fins al punt de no saber ni si anar a votar. Si no som capaços de jugar la pilota quan la tenim, potser és millor deixar-la i que els dolents dolentots dels unionistes carreguin amb la responsabilitat d’aniquilar-nos d’una vegada.
S'ha afegit la noticia a Favorits