Agramunt plega del Consell d’Europa per corrupció però ho fa atacant el referèndum perquè ‘no compleix la llei’

  • El senador valencià s'ha vist obligat a dimitir per la corrupció relacionada amb l'Azerbaidjan però es permet afirmar en una carta a tots els membres de l'Assemblea que 'la democràcia es manté viva per la llei'

VilaWeb

Redacció

07.10.2017 - 02:03
Actualització: 07.10.2017 - 12:03

El senador valencià Pedro Agramunt ha cessat de la presidència de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Segons ell, ho ha fet per motius personals. No obstant això, Agramunt estava en el punt de mira per la seva presumpta implicació en un cas de corrupció per uns suborns del govern d’Azerbaidjan a eurodiputats.

El cas de corrupció, anomenat ‘la diplomàcia del caviar’, ha posat fi a la seva presidència. L’abril, la mesa de l’organisme ja va retirar-li la confiança, i el juny un centenar de parlamentaris van demanar-li la dimissió, petició a la qual va sumar-se el seu propi grup, el PP Europeu.

A més, va ser reprovat per uns informes favorables a l’Azerbaidjan, on viatjava assíduament. La seva visita a Síria per a entrevistar-se amb el dictador Baixar al-Assad, desautoritzada pel ministeri d’Exteriors espanyol i l’ambaixador davant el Consell d’Europa, va fer que fins i tot el seu partit li girés l’esquena.

Precisament ahir, quan es va saber que abandonava el càrrec, Agramunt encara va enviar un peculiar argumentari contra el referèndum i la Generalitat. L’argumentari, al qual ha tingut accés VilaWeb, el signa com a cap de la delegació espanyola a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, i ja no com a president, però ha estat repartit a tots els membres de l’organisme.

El document conté una barreja de falsedats i d’explicacions en la línia defensada pel govern espanyol i el Partit Popular. Entre les falsedats, destaca especialment l’afirmació que els partidaris de la independència van perdre les eleccions del 2015 perquè, segons diu, els partits que es van presentar com a contraris a la independència van aconseguir més del 50% dels vots –quan en realitat van aconseguir-ne el 39,09%.

El text, que fa referència a la repressió espanyola durant la campanya però passa per alt de manera deliberada les càrregues del dia del referèndum, tot i estar signat el dia 4, acaba dient que ‘la llibertat naix de la democràcia però es manté viva per la llei’. Una afirmació que molts membres del Consell d’Europa trobaran sens dubte curiosa, ja que  prové del president que ha estat forçat a dimitir per violar la llei i els procediments de la cambra.

Aquest és el document que Pedro Agramunt ha repartit a tots els membres del Consell d’Europa:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem