Article de Marta Rojals

L’Agència Internacional Atòmica matisa que la desconnexió de Txornòbil no té un impacte crític en la seguretat

  • La companyia nuclear estatal ucraïnesa diu que pot fer que s'escalfi el combustible i alliberi grans quantitats de radiació

VilaWeb
Redacció
09.03.2022 - 16:20
Actualització: 09.03.2022 - 17:20

Els bombardaments de l’exèrcit rus han provocat el tall d’una de les dues línies de subministrament elèctric de la central de Txornòbil. Malgrat això i les veus d’alarma que han aparegut al llarg del matí, l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (IAEA) ha emès un comunicat on explica que això no té un impacte crític en la seguretat de la central.

Segons que detalla, la línia interrompuda no aporta electricitat a equipaments vinculats amb la seguretat. També diu que a la baixa càrrega de temperatura del combustible emmagatzemat a causa del temps que ha passat des de l’accident de 1986, fa que el volum d’aigua emmagatzemat a les piscines de la central sigui suficient per mantenir una correcta refrigeració, sense necessitat d’electricitat. A més, la IAEA també destaca que la central compta amb generadors dièsel d’emergència que es podrien fer servir en el cas que hi hagués una pèrdua total d’electricitat.

Malgrat tot, reconeix que el tall elèctric sí que ha provocat dificultats en algunes operacions rutinàries de manteniment i de reparació d’alguns equipaments vinculats amb la seguretat de la planta.

Ucraïna diu que pot provocar grans volums de radiació i demana un alto-el-foc

Per la seva part, la companyia nuclear estatal ucraïnesa Energoatom ha dit que el sistema de refrigeració de la central quedaria inoperatiu, una circumstància que segons diu podria fer que el combustible nuclear emetés grans volums de radiació en escalfar-se, tot formant un núvol radioactiu que podria arribar a països fronterers com ara Polònia. L’empresa, a més, ha dit que si la situació no s’esmena ràpidament, “tot el personal [de la central] rebrà una dosi de radiació perillosa”.

Ukrenergo, l’operador del sistema nuclear del país, ha dit que serà impossible de tornar a connectar la central a la xarxa elèctrica mentre durin els combats entre les forces russes i ucraïneses, que ara com ara continuen. És per això que aquest migdia el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dimitro Kuleba, ha demanat un alto-el-foc a Rússia per tal que els operaris puguin dur a terme les reparacions corresponents i la central pugui ésser reconnectada a la xarxa elèctrica.

L’IAEA diu que es urgent que els treballadors facin rotacions

Aquest matí, l’Agència Atòmica Internacional (IAEA) ha informat que ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txornòbil. Ho ha confirmat Mykhailo Podolyak, l’assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, qui ha dit que ara mateix ningú sap el que està passant a la central ni el que amenaça a la regió, controlada per les tropes russes des de fa uns dies. “La situació és extremadament perillosa”, ha denunciat Podolya en un piulet. L’Agència Internacional d’Energia Atòmica (IAEA) ha assenyalat que és important i urgent que els 210 treballadors de la central facin rotacions per garantir la seva seguretat i la seguretat nuclear.

“Estic profundament preocupat per la difícil i estressant situació que afronta el personal de la central nuclear de Txornòbil i els possibles riscos que suposen per a la seguretat nuclear. Faig una crida a les forces que tenen el control efectiu de les instal·lacions perquè facilitin de forma urgent la rotació segura del personal”, reclama el director general de l’OIEA, Rafael Mariano Grossi. Des del 24 de febrer, quan els militars russos van accedir a la central, es manté el mateix torn. Pel regulador és crucial que la plantilla pugui descansar i treballar amb torns regulats.

Ara mateix, s’ha suspès la manipulació de material nuclear a les instal·lacions, on hi ha tres reactors clausurats. Des de l’OIEA expliquen que només es poden comunicar amb la central a través de correu electrònic. Pel que fa a la situació de la resta de centrals nuclears ucraïneses, vuit dels quinze reactors continuen operatius al país. Concretament, dos de la central de Zaporíjia, que va ser presa pels russos fa uns dies. L’exèrcit rus va bombardejar-la, provocant un incendi a les instal·lacions que va deixar diversos morts i ferits.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any