Acció Cultural convida a eixir al carrer per construir el país en la diada del Vint-i-cinc d’Abril

  • La manifestació i el concert de la plaça de bous de València, amb el lema "Horitzó País Valencià", es faran el dissabte 22 d'abril

VilaWeb
En primer terme, Betlem Agulló i Flora Sempre en un moment de la presentació dels actes del 25 d'Abril (fotografia: Prats i Camps)
Redacció
29.03.2023 - 13:55
Actualització: 29.03.2023 - 13:57

Acció Cultural del País Valencià recull tot de lluites i reivindicacions en la manifestació del 25 d’abril, que enguany se celebrarà el dissabte dia 22. En la roda de premsa de presentació dels actes, Anna Oliver, la presidenta de l’entitat ha dit que ACPV recull l’esperit de treball de moltes altres entitats que encapçalen lluites. “Horitzó País Valencià, que és el lema d’enguany, recupera l’esperit del nostre treball, que sempre és fer-ho en positiu. S’han fet molts avanços i millores, però encara falta molt per a construir el país que volem”, ha dit.

També ha reivindicat la mirada llarga per a reivindicar més autogovern, la recuperació del dret civil valencià, que no és per nostàlgia, ha dit, sinó per poder legislar com ho fan altres territoris. I en aquest sentit ha anunciat que recuperaran el llegat d’Enric Solà, que fa molts anys que va començar aquesta lluita.

Entre més reivindicacions, Anna Oliver ha parlat contra l’especulació del territori i l’economia extractiva. “El País Valencià no és un territori colonial que es pot explotar, no som un territori de conquesta com en la Batalla d’Almansa”. El foment de l’ús social de la llengua i la defensa dels drets lingüístics dels parlants, i el suport als parlants de les comarques del sud, que moltes voltes es veuen menystinguts pels polítics, també fa part de les reivindicacions de la diada del 25 d’abril.

Els cordons rojos de Guillem Agulló

Els trenta anys de l’assassinat de Guillem Agulló són presents en la diada. Hi és, de manera molt subtil en les botes negres i cordons rojos del personatge femení del cartell que ha dissenyat Aitana Carrasco, “perquè tots ens calcem les botes de Guillem per anar a la manifestació” ha dit. I també hi és present en la lluita de la família, que en la roda de premsa estava representada per Betlem, una de les germanes de Guillem. “Guillem no està entre nosaltres, però tots representem la seua lluita. Ací estem, i ací estarem. Hem de continuar. La lluita continua és un lema que continuarà vigent fins que no hi haja cap represaliat ni cap exiliat per motius polítics”, ha dit.

El concert a la plaça de Bous

La manifestació, que començarà a les sis de la vesprada a la plaça de Sant Agustí, acabarà davant les portes de la plaça de bous. D’ençà del 2016, ACPV no hi feia el concert del Vint-i-cinc d’Abril. Aquesta vegada, els responsables d’organitzar-los són Pro-21 i servirà per a donar veu a entitats com la Comissió Ciutat-Port, la Coordinadora de Memòria Històrica del País Valencià, Escola Valenciana, la PAH, o la coordinadora antidesnonaments. Obriran les portes de la plaça a dos quarts de nou i està previst que s’acabe a la una de la matinada.

Rafa Jordan ha explicat que l’han concebut com un espectacle global amb audiovisuals, parlaments i actuacions musicals. L’acte central està dedicat a la memòria de Guillem Agulló. Al cartell hi ha Josep Nadal i Àlex Seguí, la Fúmiga, el Diluvi, JazzWoman, Marala, Maluks, Colomet, Esther i el cor Dona Veu.

Flora Sempere, la cantant d’El Diluvi ha recordat que quan era jove, era una assistent habitual al concert del Vint-i-cinc d’Abril de València. “Jo vinc de l’Alcoià, d’una zona de frontera, al sud, i mai no saps si la teua lluita serveix per a alguna cosa. Però arribaves a la manifestació i et trobaves tota la gent i veies que tothom estava de festa. Ara em sent orgullosa de ser el relleu i actuar en el concert”, ha dit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any