Vint llibres sobre l’octubre republicà per al Sant Jordi 2018

  • Us oferim una llista dels llibres que s'han publicat aquests últims mesos sobre el procés republicà

VilaWeb

Text

Txell Partal

19.04.2018 - 22:00
Actualització: 20.04.2018 - 10:10

Aquests últims anys s’han publicat molts llibres sobre l’independentisme i el procés. Però ha estat impressionant de veure la quantitat que n’han sortit darrerament. Fa mesos que Operació urnes és al capdamunt de les vendes dels llibres de no-ficció; se n’han venut milers. I aquestes darreres setmanes, Jordi Borràs, Vicent Partal i Quico Sallés s’han afegit a la llista dels més venuts.

El primer d’octubre és una data que marcarà moltes generacions. I que s’explicarà als llibres d’història. Per tant, no és d’estranyar que se n’hagin publicat tants llibres. N’hi ha de més anecdòtics, com el de Quico Sallés, o bé que cerquen més la reflexió, com el de Vicent Partal.

Tothom va rebre milions d’imatges del primer d’octubre, moltes de colpidores. No es fa estrany, doncs, que s’hagin publicat llibres de fotografies amb els moments més destacats d’aquella jornada. El que rep més bones crítiques és el de Jordi Borràs, amb les imatges de més impacte d’aquell mes d’octubre.

També s’han afegit a aquesta onada alguns polítics, com ara Santi Vila i Albano-Dante Fachin. Fins i tot el vinyataire Roger Pelàez ha volgut explicar tot el procés amb un toc d’humor. I Víctor Jurado s’ha inventat una ficció basada en aquells dies.

Us oferim un recull dels llibres que miren d’explicar l’octubre republicà:

Jordi Amat. La confabulació dels irresponsables
Jordi Amat analitza com hem arribat fins aquí des d’una perspectiva crítica amb els independentistes. Amat considera que es viu la crisi institucional més profunda des de la transició i descriu el procés com una suma d’irresponsabilitats. Tot això, en el llibre La confabulació dels irresponsables, d’Anagrama.

Jordi Borràs. Dies que duraran anys
Un llibre ideal per a regalar aquest Sant Jordi a tots els protagonistes del primer d’octubre. Moltes imatges de l’1-O han quedat gravades a la memòria de la ciutadania. El fotoperiodista s’ha dedicat a escollir les més colpidores i emocionats i les ha aplegades en aquest Dies que duraran anys, d’Ara Llibres. Les imatges van acompanyades de texts d’escriptors de renom com ara Anna Ballbona, Jenn Díaz, Marina Espasa, Adrià Pujol, Gemma Ruiz i Joan Todó.

Liz Castro, Els carrers seran sempre nostres
Liz Castro ha escrit aquell llibre per denunciar la violència utilitzada per les forces de seguretat espanyoles a tot Catalunya per tal d’impedir de votar el primer d’octubre. Alhora, vol ser un homenatge a tots els voluntaris i votants implicats en una jornada històrica. Els carrers seran sempre nostres, de Pòrtic, comença a les 00.01 d’aquell diumenge, amb les persones acampades en escoles de tot Catalunya, i acaba a les 00.28 de l’endemà, amb el recompte dels resultats per part del portaveu del govern, Jordi Turull.

Ernest Costa Hem votat!
El fotògraf Ernest Costa va decidir de voltar per tot el país fotografiant l’esforç ciutadà per organitzar el referèndum de l’1 d’octubre. El llibre Hem votat! d’Edicions Sidillà deixa constància dels cartells, dels murals, de les pintades, de les samarretes, de les pancartes i sobretot de la crida i dels lemes amb què es va fer possible el referèndum.

Quim Curbet La tardor catalana
L’editor i escriptor Quim Curbet ha publicat un llibre sobre allò que anomena la tardor catalana, que segons ell inclou els fets que van passar a Catalunya del 20 de setembre al 21 de desembre de 2017. En La tardor catalana, Curbet reflexiona sobre les imatges que han esdevingut eternes en la memòria col·lectiva.

Albano-Dante Fachin i Àngels Martínez Castells. Informe urgent des dels escons 4 i 5
Albano-Dante Fachin i Àngels Martínez Castells han escrit aquest llibre a quatre mans. És titulat Informe urgent des dels escons 4 i 5 (Pol·len Edicions). Explica el seu pas pel parlament català com a diputats de Catalunya Sí que es Pot. En 152 pàgines, descriuen la seva visió del federalisme, del procés independentista i les tenses relacions amb ICV i Podem, que van viure en primera persona.

Víctor Jurado. La tardor de la llibertat
També hi ha ficció sobre l’octubre republicà. La tardor de la llibertat, de l’Editorial Columna, és la primera novel·la sobre la revolució catalana del segle XXI. És una història d’amor entre la Irene, una jove guàrdia civil infiltrada entre els independentistes, i l’Arnau, un jove estudiant d’història convençut de proclamar la República Catalana.

Vicent Partal, Nou homenatge a Catalunya
Vicent Partal, director de VilaWeb, acaba de publicar Nou homenatge a Catalunya, d’Ara Llibres, una crònica periodística de l’octubre republicà. Partal no ens parla solament dels fets que han passat aquests últims mesos, sinó que va més enllà i analitza com hem arribat fins aquí. Explica com s’ha organitzat el moviment independentista per mitjà de petites històries dels seus protagonistes. Hi podreu trobar molta informació inèdita i el pòsit de reflexió que dóna l’experiència d’haver viscut de prop més independències. A més, també fa una prospecció per a pensar què pot passar d’ara endavant.

Roger Pelàez. El procés explicat als idiotes
Roger Pelàez és un humorista que fa anys que dibuixa vinyetes per a tot de publicacions. Des del 22 de setembre fins al 22 de desembre va elaborar una crònica en còmic sobre el procés independentista: això és El procés explicat als idiotes, de l’editorial Males Herbes.

Andreu Pujol. Vam fer un referèndum
En el llibre Vam fer un referèndum, d’edicions Saldonar, Andreu Pujol vol explicar com es va preparar i organitzar el primer d’octubre. Alhora, repassa cronològicament tot allò que va passar en una campanya condicionada per la persecució policíaca i la vulneració dels drets més fonamentals. El camí polític fins a arribar al referèndum no va ser fàcil, explica Pujol, després de parlar amb gent implicada amb el procés.

Quico Sallés. On eres l’1-O?
Com a periodista, Quico Sallés va viure el primer d’octubre molt intensament, a primera línia dels fets. De manera que, una nit, va decidir d’escriure les seves impressions a raig. Amb el llibre On eres l’1-O?, de l’editorial Rosa dels Vents, Sallés vol reviure els dies de més intensitat informativa, des del divendres 29 de setembre al matí fins a l’aturada del país del 3 d’octubre. Una crònica àgil amb les emocions a flor de pell. El periodista del Mon.cat té una teoria: ningú no oblidarà on era, què va fer, ni què va viure durant l’1 d’octubre del 2017.

Ramon Sicart. 3 d’octubre
Aquest llibre pretén ser un document gràfic de la resposta ciutadana contra l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, durant el 3 d’octubre. Ens presenta 155 fotografies dels cartells exhibits durant les manifestacions de la vaga general i aturada de país. Ramon Sicart ha publicat aquest llibre, 3 d’octubre. 155 reaccions per una república, a Sic Art edicions.

Jaume Sobrequés. La gran ignomínia
L’historiador Jaume Sobrequés ofereix una crònica punyent de la lluita del poble català cap a la independència i de la brutal repressió que ha sofert Catalunya aquests darrers anys per part del govern espanyol i els mitjans de comunicació. L’autor, a La gran ignomínia, de l’editorial Base, dedica una atenció especial a analitzar el capteniment an­ticatalà dels tribunals i la fiscalia.

Xavier Tedó i Laia Vicens. Operació urnes
Els periodistes del diari Ara Laia Vicens i Xavi Tedó han publicat Operació urnes de l’editorial Columna, un llibre d’investigació que aplega el testimoni de més de cinquanta persones que van participar en l’operatiu per poder fer arribar les urnes a tots els col·legis electorals del primer d’octubre. Les setmanes prèvies a aquell dia van estar marcades per les entrades d’agents de la Guàrdia Civil a impremtes i magatzems en cerca d’urnes i butlletes. L’organització popular clandestina, però, va aconseguir esquivar els serveis d’intel·ligència comprant les urnes i distribuint-les per tot el país discretament. Aquest llibre explica com.

Suso de Toro. La lliçó catalana
Fa anys que Suso de Toro escriu articles sobre Catalunya i el procés independentista. En el llibre La lliçó catalana, de l’editorial Gregal, s’apleguen articles que ha escrit aquests últims anys l’escriptor i columnista gallec.

Santi Vila. D’herois a traïdors
Santi Vila va estar a primera línia política durant tot l’octubre republicà, però va dimitir com a conseller de la Generalitat hores abans de proclamar-se la República. Un fet que fou molt criticat entre els independentistes. Ara ha escrit el llibre D’herois i traïdors, de Pòrtic, en què explica molt críticament i des de dins els darrers mesos del govern Puigdemont, abans de proclamar la DUI.

Diversos autors. Els fets de l’1 d’octubre
L’1 d’octubre romandrà a la memòria de molts catalans. El llibre Els fets de l’1 d’octubre, de Pagès Editors, conté imatges d’arreu del país. Inclou també anàlisis de Josep-Lluís Carod Rovira, Jordi Graupera, Anna Gabriel, Jaume Barull, Gemma Garcia i Maria Vila.

Diversos autors. Per la llibertat
Aquest llibre inclou les cartes obertes dels presos polítics i els exiliats, com també una bona mostra dels escrits que els han adreçat escriptors i periodistes com ara Jordi Basté, Núria Cadenes, David Fernàndez, Albert Om, Marta Rojals, Vicent Parla i Toni Soler. Per la llibertat, d’Ara llibres, conté un pròleg de Susanna Barreda i Txell Bonet en forma de cartes creuades.

Diversos autors. ‘Tumulto’. Meditacions sobre l’octubre català
Dos historiadors, Arnau Gonzàlez i Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal, i un periodista, Plàcid Garcia-Planas, allunyats ideològicament, escriuen en aquest llibre reflexions sobre el referèndum del primer d’octubre i els dies que el van precedir. El llibre ‘Tumulto’. Meditacions sobre l’octubre català ha estat publicat per l’editorial Gregal.

Diversos autors 1-O. Basat en fets reals
Cinquanta relats sorgits d’un centenar de testimonis que configuren una altra visió del primer d’octubre. Els autors asseguren que han intentat oferir una història no tan visceral, fins i tot còmica; de vegades anecdòtica, també surrealista, però sempre fidel a l’esperit 1-O, que pertany a cadascuna de les persones que van fer seu el referèndum en una jornada històrica. 1-O. basat en fets reals ha estat publicat per l’editorial Fonoll.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor