MINUT A MINUT

Minut a minut sobre el coronavirus: Hipra espera que el vaccí català contra la covid es comercialitzi al juny

  • L'última hora sobre els efectes de la covid-19 a tots els Països Catalans

VilaWeb
Redacció
17.03.2022 - 16:02
Actualització: 17.03.2022 - 17:02

Continua la baixada en el nombre d’ingressats als hospitals d’arreu del país, tant a les plantes de seguiment com en les UCI. Tot i la desescalada, a Catalunya el comitè d’experts per la covid del govern planteja de mantenir la “recomanació” de l’ús de mascareta en interiors en un futur proper.

16.53h

Hipra espera comercialitzar el vaccí català contra la covid al juny

Els laboratoris Hipra esperen poder començar a vendre el vaccí català contra la covid, que es fabrica a Amer (Selva), el juny. Ara mateix el vaccí és en l'última fase d'estudi i, després, caldrà que presentin la documentació i rebin l'autorització de l'Agència Europea del Medicament. El director de la divisió de Salut Humana de la companyia, Carles Fàbrega, ha avançat a EFE que la previsió és remetre tota la informació del vaccí a l'abril, per rebre resposta al maig o a principis de juny.

Un cop tingui l'aprovació europea, Hipra començarà a produir-lo industrialment, cosa que durarà poc més de dues setmanes. Després, ja es podrà començar a distribuir i administrar.

15.02h

No troben relació entre diversos trastorns neurològics i els vaccins contra la covid

Investigadors de la Fundació Institut Universitari per a la recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) no han trobat relació entre diversos trastorns neurològics i els vaccins contra la covid-19. Aquesta és una de les conclusions del grup de recerca de Real World Epidemiology, que va explorar el vincle potencial entre els vaccins contra el coronavirus i la infecció amb el risc de desenvolupar certs esdeveniments neurològics, com GBS, paràlisi de Bell, encefalomielitis o mielitis transversa. L’estudi, publicat al ‘BMJ’ va utilitzar registres d’atenció primària del Regne Unit i atenció primària amb registres hospitalaris vinculats de Catalunya.

Es van analitzar dades de més de 8 milions de receptors de vaccins contra la covid aprovades per la EMA: les de Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford AstraZeneca i Janssen. Es van mesurar les taxes d’incidència de cadascun dels trastorns neurològics estudiats a les cohorts de vaccinats, les cohorts de persones infectades, i es van comparar amb les taxes esperades d’aquestes afeccions que normalment s’observen en la població general. “En aquest estudi no vam veure una associació entre les vacunes i l’aparició dels trastorns neurològics estudiats, però sí vam trobar un major risc de paràlisi de Bell, encefalomielitis i GBS en pacients no vacunats que havien contret el coronavirus”, sostenen els autors.

10.27h

Actualització de les dades de Catalunya

El Departament de Salut ha declarat 10 ingressats per covid-19 més aquest dijous amb un total que torna a situar-se per sobre del miler (1.003). Pel que fa als crítics, n'hi ha 122, dos menys que fa 24 hores. S'han registrat 4.280 nous casos confirmats per PCR o TA en les últimes hores, i el global ja arriba a 2.388.472 des de l'inici de la pandèmia. El nombre de morts puja a 26.781, 12 més. L'Rt es manté en 0,92, mentre que el risc de rebrot puja dos punts, fins a 557. L'11,27% de les proves ha donat positiu l'última setmana. La incidència acumulada a 14 dies puja lleugerament de 626,14 a 626,96 i la de 7 dies baixa mínimament de 292,68 a 292,55. Els CAP van atendre 10.246 visites per covid aquest dimecres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any