17-A, una reacció ciutadana que cal reivindicar avui

  • «Les imatges, icòniques, dels manifestants alçant cartells de denúncia al pas de Felipe VI, van representar una capacitat crítica de la societat catalana que va causar sorpresa i admiració en molts països»

Vicent Partal
16.08.2018 - 21:00
Actualització: 17.08.2018 - 11:25
VilaWeb

Després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, la reacció de la ciutadania catalana va tenir dos components clau que cal reivindicar avui, quan es commemora un any d’aquella tragèdia. Especialment, perquè varen ser reaccions diferents de les que hem vist quan hi ha hagut atemptats semblants en algunes altres capitals europees.

Aquestes dues reaccions van consistir a establir una barrera cívica i política contra la islamofòbia i a denunciar la hipocresia dels qui condemnen els atemptats mentre fan comerç amb la guerra i armen els estats que tothom sap que són darrere els autors dels atemptats.

La primera de les reaccions va ser molt notable, només un petit grup d’extrema-dreta va provar de manipular els fets culpant la religió musulmana dels atacs de Cambrils i Barcelona. És evident que els autors dels atemptats s’agafen a interpretacions religioses per a justificar-los. Però per a això fan una lectura esbiaixada dels preceptes de l’Alcorà que no solament no és compartida per la seua comunitat religiosa sinó que és denunciada, com es va veure de seguida. La immensa majoria de l’islam català va fer pinya amb la resta de la societat en la condemna explícita dels fets i això va servir per a evitar un enfrontament molt perillós per a tots.

En els altres atemptats semblants arreu d’Europa, ja hi havia hagut reaccions com aquesta, tot i que no marcades tan clarament ni tan unànimes. Però no hi havia hagut de manera evident i massiva aquest segon component de la reacció ciutadana que avui cal reivindicar: la crítica al cinisme del poder, encarnada en aquest cas en la presència del rei d’Espanya.

Les imatges, icòniques, dels manifestants alçant cartells de denúncia al pas de Felipe VI representaven una capacitat crítica de la societat catalana que va causar sorpresa i admiració a molts països. Perquè significava anar al fons de la qüestió. Els atemptats gihadistes, els cometen els seus autors i ells en són els responsables, això és evident. Però és ben sabut per tothom que hi ha estats que alimenten ideològicament, i sovint econòmicament, els corrents més integristes de l’islam. Entre aquestes estats hi ha de manera molt especial l’Aràbia Saudita. I aquest és un país amb el qual la monarquia espanyola no tan sols té lligams especials sinó que hi fa negoci, com s’ha anat sabent encara més aquest darrer any.

És per això que la previsible utilització propagandística que la monarquia espanyola farà dels actes d’avui ens hauria de fer reflexionar molt. Sembla que la classe política catalana i la societat han perdut al cap d’un any l’audàcia que va fer possible aquella manifestació de l’any passat. I si bé és evident que vivim una campanya de repressió i d’assetjament col·lectiu sense precedents, això no hauria de ser prou per a renunciar massivament a una capacitat crítica que va causar admiració l’agost passat i que va mostrar al món la millor cara de la nostra societat. La millor cara, sobretot, de la nostra Barcelona.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
16.08.2018  ·  22:13

És molt trist però tens raó. Tot fa pensar que tant el govern com l’ANC i Omnium s’han rendit a la corona espanyola i permetran que els actes del primer aniversari siguin un homenatge a felip 6. De colau no cal dir-ne res, farà el que tothom esperava que fes.

Pepi Borrego
Pepi Borrego
16.08.2018  ·  22:49

Els politics ens estan venent els seus interessos, es a dir, no volen que hi entrem en el fons que seria denunciar els següents responsables que seria una monarquia corrupta i un estat també corrupte que fan negoci amb els països promotors d’aquestes morts. Em sorprent com l’alcaldesa de barcelona no la fet fàstics que el borbon se autoconvides en aquest acte de recordatori, per així puguer rentar-se les mans tacades de sang. Han demanat per totes bandes que deixem la politica per un dia, quan és justament fent politica i denunciant obertament els responsables d’aquestes masacres, com estarem més a prop de les victimes.

Josep Usó
Josep Usó
16.08.2018  ·  22:49

Sempre s’està a temps de millorar. Els cartells denunciant els negocis bruts de l’estat espanyol i també dels Borbons són molt fàcils de fer. I pràcticament de franc. N’estic segur que se’n podran veure, avui. De la maragassa espanyolista no se’n pot esperar res més que estirabots. la notícia estarà en les petites iniciatives. Que totes juntes són les que fan forat i trenquen aquella imatge encartonada que la oligarquia madrilenya i associats vol fer veure. Ja ha passat altres vegades i avui també passarà.

Josep Usó
Josep Usó
16.08.2018  ·  22:54

Estic segur que la oligarquia de l’Altiplà i els seus associats locals no aconseguiran aquella imatge encartonada del seu rei al mig d’una maragassa rojigualda. Els cartells denúncia són senzills i els pot dur una sola persona. I seran el què, avui també, permetran denunciar un estat i un cap d’estat que fan negocis bruts amb els responsables últims dels atemptats. Ha passat altres vegades i tornarà a passar. Felip 6 no tornarà content, al seu país.

Albert Miret
Albert Miret
17.08.2018  ·  08:38

Que un proveïdor d’armes corrupte vengui armes a un altre estat corrupte sense que l’importi el nivell de corrupció d’aquest, ho trobo d’allò més normal, encara que sigui una autèntica aberració. Aquí ja ens hi tenen acostumats. Ara bé, que aquest proveïdor assisteixi al dol per les víctimes provocades pels seus actes, em porta a la memòria pel·lícules de la màfia siciliana. Això està completament podrit, i si continuem així, acabarem tots en el mateix estat (en les dues accepcions).

Oriol Roig
Oriol Roig
17.08.2018  ·  10:02

Els cartells de protesta hi seran, si la policia no es dedica a confiscar-los o a fer gent fora per dur-los. La premsa espanyola majoritària trobarà plànols on no es vegin i on hi hagi banderes espanyoles. Caldrà veure que explica la premsa internacional i la catalana.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.08.2018  ·  10:11

La Sra. Ada Colau demana que l’acte d’avui no es polititzi. Es pot ser més demagog?, es pensa que som cretins?. L’atemptat del 17-A és política des del minut cero fins avui mateix i fins sempre, com ho va ser el 11-M. Tot el que envolta l’atac, les relacions de l’imam amb el CNI, la pressió d’alguns diaris per desprestigiar als Mossos, l’atac furibund contra Trapero, la negació de compartir informació sensible antiterrorista amb els Mossos, l’impediment que els Mossos formin part de la Europol, la manifestació del 27-A aplaudint als Mossos i xiulant al Rey d’Espanya, la col·locació avui d’una pancarta a la plaça Catalunya (totalment legal) contra la visita del Rey i la posterior retirada per part dels Mossos d’esquadra (vergonyós Sr. Buch). Tot és política, també la intenció dels terroristes era política com ho és la defensa sense pal·liatius de la monarquia que fa avui a la Vanguardia el Sr. Jan-José López Burniol https://www.lavanguardia.com/opinion/20180817/451340707220/una-institucion-necesaria-y-3.html

Francesc Font
Francesc Font
17.08.2018  ·  10:12

Passada l’emoció del moment, permeteu-me una opinió que demano s’entengui en tot el seu contingut.
S’ha parlat d’homenatge a les víctimes de l’atemptat, quan caldria parlar de record, que fins i tot podria ser una placa amb tots els noms de les víctimes. I dic record i no homenatge, perquè les víctimes ho van ser no per voluntat sinó que per causa d’un maleït atzar. Estaven allà, com podríem haver estat qualsevol de nosaltres. Per pur atzar.
Però, i aquí sí que penso que hi ha alguna cosa que no funciona, que és un greu error, sota l’excusa de no polititzar s’ha diluït i silenciat un necessari i penso que imprescindible homenatge col·lectiu a aquells qui sí que van tenir una actuació voluntària, espontània i carregada d’humanitat: mossos d’esquadra i policia municipal que estant o no de servei van sortir corre’ns cap a la Rambla, taxistes que van anar espontàniament a recollir ferits traslladant-los a hospitals; metges i tota mena de personal sanitari que no estant de servei van anar cap al seu hospital o clínica, ciutadans que van anar a donar sang, botiguers que van obrir les portes a fi que la gent es pogués arrecerar…
Però no. Amb l’excusa de “no polititzar”, sembla que d’això, que va estar una mostra de consciència ciutadana que va meravellar el món i de la que hauríem d’estar orgullós –i que està clar que alguns no poden suportar ni perdonar– no és correcte parlar. Amb la qual cosa sí que s’ha polititzat la commemoració, polititzat a gust de la misèria moral de Vox, Ciudadanos, la Casa Real Española, l’actual govern espanyol, etcètera.
PD. També caldria saber quina va ser aquell dia l’actitud i actuació de les forces de seguretat espanyoles presents a Catalunya.

jaume vall
jaume vall
17.08.2018  ·  10:38

El missatge que ha de rebre el rei d’un país que ve a visitar-nos ha de ser clar, també el que retransmetin els mitjans de comunicació. “A la República Catalana el rei d’Espanya és un estranger”. És un element estrany en una societat meritòria, democràtica, amb valors republicans. A la sotmesa i submisa societat espanyola, pot ser el rei que admiren o creuen. Aquí només és un cap d’estat -d’un estat autoritari- que ve a visitar-nos demagògicament .

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
17.08.2018  ·  10:42

La meva més absoluta complicitat amb les paraules d’en Francesc Font.
Una pregunta capciosa i un retret:
Els nostres polítics autonòmics no son capaços d’entendre aquest raonament, o no volen?
Per l’anc, cup, cdr’s, heu deixat passar l’oportunitat d’omplir de gom a gom plaça Catalunya i Rambles d’estelades i pancartes, sense alderulls, en silenci si cal, però ni un centímetre per la foto del borbò redejat de banderes espanyoles, portades als diaris de demà…

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
17.08.2018  ·  11:03

Des del País Valencià escolte el traductor de TVE -les nostres IB3 i TV3 ens estan vetades- repetir vuit vegades en espaÑol el poema de John Donne -rectifique, set, la darrera és en castellà i no li cal- que des de la Plaça de Catalunya lligen, en els diversos idiomes de les víctimes, persones de diferents llengües i colors que no hem pogut oir bé. La seua manca de sensibilitat i de respecte pels demés ratlla i supera els límits del ridícul. Groutxo no ho hauria fet millor.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
17.08.2018  ·  12:39

Gràcies Josep Costa per la fermesa individual.

Malauradament, la resta d’autoritats, inclòs el president Torra, no han estat a l’alçada.

Una llàstima que vagin deixant passar oportunitats.

Josep Albà
Josep Albà
17.08.2018  ·  13:01

Unes imatges icòniques , una resposta al Borbó i al seu Gobierno que avui NO es reproduiran.

Amb la miserable excusa de les víctimes, els polítics independentistes -i també les entitats independentistes- han callat, han acotat el cap davant del Borbó i han fet una patètica campanya per evitar que la gent sortís al carrer a dir al Borbó el que es mereix.

Covardia, covardia i res més que covardia.

Josep Maria Rovira
Josep Maria Rovira
17.08.2018  ·  13:34

podrem saber algun dia perquè un individu com al Shatí, traficant de drogues i empresonat 5 anys, era confident dels serveis secrets espanyols, en comptes de treurel fora d’Espanya, co m va poder ser Imán de una comunitat, que no sabia els seus antecedents, com el P.P. va demanar despres del atentat que l’exercit espanyol ocupés el país, la qual cosa no es va fer per oposició del PSOE, que podia representar l’atentat gidaísta per els interesos espanyols?

Roser Caminals
Roser Caminals
17.08.2018  ·  15:40

Penseu el que penseu de Graupera, val la pena llegir aquest article.

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-graupera-polititzem-17-agost_296967_102.html

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
17.08.2018  ·  16:11

Avui hem vist, en silenci i desapassionadament, una nova “oda a la covardía”. Una pandilla d’irresponsables subornats i engatussats per poders delictius repartint violència i escopinades a persones significades, sense cap intervenció policial (al menys omitida per la premsa i demés mitjans, que jo sàpiga) i una actitud política de contemporització i emmascarament i degradació de la realitat històrica viscuda fa només un any. Aquesta ha de ser la nostra humil (i humiliada) aportació a un diàleg, (no s’atreveixen ni a dir-ne negociació)?. No n’hem tingut prou amb 300 anys de vergonya, despreci i opressió?. Es que els nostres il.lustres pròcers es creuen que aquersta vegada els nostres botxins s’han convertit en personatges generosos i arrepentits?. Queda algú que encara es cregui aquesta còsmica bestiesa?

Roser Caminals
Roser Caminals
17.08.2018  ·  18:39

En circunstancies normals, es pot despolititzar un acte com aquest. Amb la cupula del govern a la preso o a l’exili, tot acte ha de ser politic.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
18.08.2018  ·  10:24

Amb el regne de Ñ , no hi tenim res a fer
Marxem ja
Prou de cinisme, tot es politica Sra. Colau
Llibertat, retorn i Republica Catalana

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes