Cent quaranta diputats i senadors reclamen a Macron una reforma constitucional que garanteixi la supervivència de les llengües minoritzades

  • Els representants volen reformar l'article 2 de la constitució, que reconeix que el francès és l'única llengua oficial de l'estat

VilaWeb

Redacció

18.06.2021 - 09:44
Actualització: 18.06.2021 - 21:28

Continua la batalla política per la llei de protecció i de promoció de les llengües minoritzades a l’estat francès –també coneguda com a llei Molac–, arran de la decisió del Tribunal Constitucional de retallar articles nuclears com ara el que garantia l’ensenyament immersiu en català i altres llengües minoritzades. Ara cent quaranta parlamentaris francesos han enviat una carta oberta al president Emmanuel Macron reclamant-li una reforma constitucional que empari la defensa d’aquestes llengües.

Ara fa deu dies, ja hi va haver un moviment similar, poc després de les grans manifestacions per tot l’estat a favor de la llei Molac. En aquest sentit, tots els presidents regionals van enviar una missiva a Macron exigint-li una reforma constitucional per a permetre l’ensenyament immersiu.

Nins i electes: el Constitucional francès topa amb la protesta de Perpinyà I Crònica de Vicent Partal 

En aquesta nova carta, signada per 125 diputats i 15 senadors, es demanen mesures “a molt curt termini” del govern francès per a defensar la riquesa lingüística. Entre els signants hi ha representants nord-catalans com Romain Grau, François Calvet i Romain Grau.

Les llengües a l’estat francès: entre el renaixement i la desaparició 

Macron i Castex han expressat la seva voluntat d’intentar esmenar la situació, de manera que es pugui preservar la llei Molac tal com la va aprovar l’Assemblea francesa. Ara bé, els 140 representants creuen que és imprescindible reformar l’article 2 de la constitució –que estipula que el francès és l’única llengua oficial de l’estat— per evitar un nou revés judicial.

L’Associació per a l’Ensenyament en Català (APLEC) ha publicat a Twitter diversos missatges donant suport a la iniciativa, perquè considera que la interpretació “abusiva i sistemàtica” que es fa actualment de la constitució comporta a la pràctica la il·legalitat del català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor