Josep Penadés: ‘En ‘Deliri’, res no és el que sembla’

  • Entrevista al guanyador del 21é Premi de Literatura Eròtica La Vall d'Albaida

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Àngel Cano

27.06.2015 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Penadés Albert (Albaida, 1967) ha guanyat el 21é premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida amb l’obra ‘Deliri’. Només rebre’l, parlem amb aquest llicenciat en Bioquímica i professor de l’IES Josep Segrelles, qui es declara en el seu bloc personal ‘cinèfil, lector apassionat i escriptor afeccionat’.

—Josep, enhorabona pel premi! Com et sents en haver guanyat aquest premi, un dels més importants del país?
—Ara mateix sóc la felicitat personificada. Ja sé que és un tòpic dir que guanyar el premi és un somni fet realitat, però és que és així com em sent. Dius que és un dels premis més importants del país, però jo diria que és el més importrant ja que no en conec cap altre premi de literatura eròtica a tot l’Estat. L’any passat, quan la Macomunitat va anunciar que el premi passava a ser biennal, em vaig endur una decepció. Desitge de tot cor que els polítics que prenguen ara les regnes de la Mancomunitat es repensen la decisió i tornen a convocar anualment el premi, que a més de ‘fer comarca’ és un referent en tot el territori de llengua catalana.

—La teua primera novel·la, ‘La llibertat en flames’, és una faula per a joves i adults, que, en paraules teues a aquest mateix diari, reflecteix les preocupacions i les qüestions que et preocupaven, com la destrucció de la natura, bé pels incendis, bé per la manca de prevenció, l’amor als animals, la immigració, el consumisme, l’egoisme o la pèrdua d’un ésser estimat. Què et porta a endinsar-te ara en la literatura eròtica?
—Vaig escriure ‘La llibertat en flames’ per aprendre a escriure i supose que, com passa a la majoria de lletraferits en els començaments, vaig voler condensar tots els temes que em preocupen en una única història. Tot i així, estic bastant satisfet del resultat final. ‘La llibertat en flames’ és una bona novel·la o, almenys, llegir-la t’ajuda a ser millor persona. Respecte a per què m’he posat a escriure literatura eròtica… per què no ho havia de fer? És més important el nom o l’adjectiu? A mi, tant m’és que la novel·la siga eròtica, de gènere negre, d’humor… sempre que t’aporte alguna cosa. A més a més, la meua novel·la, ‘Deliri’, conté tots els ingredients dels gèneres que t’acabe d’esmentar. Et diré la veritat, però no li ho contes a ningú: em vaig posar a escriure novel·la eròtica perquè una amiga em va esperonar a fer-ho (a escriure, és clar). Ella, encertadament, va pensar que podia guanyar el premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida.

—Demanes que què és més important, si el nom o l’adjectiu, però, per què creus que l’etiqueta ‘eròtica’ influeix tan negativament, malgrat el nombrós públic lector, en el món editorial a l’hora de publicar un llibre? Creus que la societat, tot i les sèries de televisió o els ‘best-sellers’ estil ’50 ombres d’en Grey’ estan ajudant que el sexe o, millor dit, l’erotisme deixe de ser un tema -potser exageradament- tabú?
—Com t’he dit, per a mi, l’etiqueta ‘eròtica’ no té cap importància. Sí que és cert que les editorials no solen publicar novel·les eròtiques, no sé ben bé per què, tret que guanyen un premi literari, com és ara el cas. Fa molts anys sí que hi havia col·lecions de novel·la eròtica, almenys en castellà. De tant en tant, apareix una obra com ‘50 ombres d’en Grey’ i remou una mica el món editorial, però sense victòries visibles per a la literatura eròtica, tret de convertir el ‘best-seller’ en una trilogia i dur les tres parts al cinema. El sexe hui en dia no és cap tabú. Tothom veu continguts sexuals a través del mòbil o de l’ordinador. La veritat és que no sé per què les editorials no volen publicar novel·la eròtica. Si Bromera vol, també pot publicar ‘L’olor del pensament’. Crec que és una excel·lent novel·la.

—Tens més projectes literaris pendents?
—Sempre tinc projectes literaris. Mai no deixe d’escriure. Ara mateix treballe en una novel·la d’humor que vaig escriure fa cinc o sis anys. L’estic revisant i alhora polint. Ja duc vuit anys escrivint amb intencions literàries i, a poc a poc, he anat aprenent l’ofici. També tinc una altra novel·la començada que espere reprendre a l’estiu. Escric un mínim de tres o quatre hores cada dia, fins i tot el 31 de desembre o l’1 de gener.

—Ja per acabar, ens podries fer cinc cèntims de ‘Deliri’?
—‘Deliri’ és una novel·la eròtica amb pinzellades de novel·la negra i assaonada d’humor. El protagonista descobreix que la seua dona l’enganya i, com a bon masclista recalcitrant, decideix de venjar el seu honor fornicant amb tot un harem. La història té lloc a la capital del Túria durant un cap de setmana. Tot i així, en ‘Deliri’, res no és el que sembla.


Moltíssimes gràcies i enhorabona de nou!

Publicitat

“Tresors

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem