La llista Falciani revela milers de milions amagats a Suïssa i empastifa Emilio Botín

  • Fernando Alonso i Mohàmmed VI, entre els noms filtrats de milers de titulars de comptes a la filial suïssa del banc HSBC

VilaWeb
Redacció
09.02.2015 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta matinada s’han fet públics els noms dels titulars de comptes en la filial suïssa del banc britànic HSBC. Són milers de noms, molts dels quals de personalitats vinculades al món de l’esport, de l’espectacle i de la banca. Hi ha, per exemple, l’ex-president del Banc Santander, el difunt Emilio Botín, que segons aquestes dades tenia diners ocults a l’HSBC i va utilitzar un entramat de societats opaques a Panamà i les Illes Verges. Són les dades de l’anomenada llista Falciani, que ha elaborat un grup d’investigació en què han participat The Guardian, Le Monde i El Confidencial, entre més..

En el cas de Botín, i segons les dades filtrades per Falciani, El Confidencial diu que va utilitzar societats de Panamà i de les illes Verges de l’HSBC per ocultar els 2.000 milions de la seva fortuna que va haver de regularitzar. Els Botín van pagar 211 milions en imposts a l’estat espanyol, i el 2012 el jutge Fernando Andreu va arxivar el cas sobre l’ocultació de capital.

En aquesta llista es publiquen milers de noms i de comptes de residents en països de tot el món que tenien, segons dades del 2006 i el 2007, més de 100.000 milions de dòlars en l’anonimat de la banca suïssa.

Entre aquests noms, hi ha els de Fernando Alonso, Michael Schumacher, David Bowie, Tina Turner, Elle MacPherson, el rei Mohàmmed VI del Marroc i Abdal·là II Jordània.

La llista és una relació de clients amb comptes en la filial suïssa de l’HSBC que Hervé Falciani, ex-treballador d’aquest banc, va enregistrar en un CD i va lliurar a la hisenda francesa el 2009.

Més informació:

Apareixen els primers noms catalans de la ‘Llista Falciani’

Els noms revelats en la ‘llista Falciani’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any