Any Ovidi Montllor: vint anys de vacances en vint enllaços

  • Enguany es commemora el vintè aniversari de la mort d'Ovidi Montllor · El recordem amb un recull de vídeos i cançons

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Bel Zaballa
05.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les efemèrides més destacades d’aquest 2015 serà la commemoració dels vint anys de la mort de l’alcoià Ovidi Montllor. Cantant, actor i referent de la lluita d’aquest país, Montllor va morir-se el 10 de març de 1995 per un càncer d’esòfag que li havia pres la veu uns quants mesos abans. Ignorem encara si en aquest vintè aniversari tindrà el reconeixement institucional que no va tenir quan era viu, però això no privarà que aquest 2015 sigui l’Any Ovidi. Serà recordat, entre més, pel festival Barnasants, que li retrà homenatge amb un seguit de concerts i amb l’eslògan d’una de les seves frases més cèlebres: ‘Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer.’ A VilaWeb comencem l’any recordant-lo mitjançant uns quants enllaços, vídeos i cançons. Perquè ningú no l’oblidi.

Amb motiu del desè aniversari de la seva mort, el 2005, es va emetre el documentari ‘Ovidi Montllor: crònica d’un artista’, que avui es pot veure íntegre a YouTube:

L’any següent es va fer al Palau de la Música Catalana un emotiu homenatge, organitzat per l’Assemblea Ateneu la Torna de Gràcia i la discogràfica Propaganda pel Fet: ‘L’Ovidi se’n va a Palau’. Heus-ne ací alguns fragments:

Des de la mort de l’Ovidi, molts músics han mantingut vives les seves cançons, que han estat interpretades, arranjades i enregistrades en diversos àlbums. És el cas, per exemple, de Feliu Ventura (aquí, amb una ‘Samarreta’ amb aires de blues de l’últim àlbum, ‘Referents’)…

…els alcoians Verdcel…

…o uns altres alcoians, Arthur Caravan, que oferiren a l’Espai VilaWeb aquesta versió de ‘Cues d’estels‘.

També n’hi ha que li han dedicat cançons, com ara Cesk Freixas…

… i discs sencers, com ara ‘Homenatge a Ovidi’ dels Inadaptats, que després van vestir-se de ‘Fera ferotge’ per interpretar les cançons de l’Ovidi en format acústic.

No és pas l’únic grup que va prendre el nom d’una cançó de l’Ovidi. També és el cas del Diluvi, que es va estrenar amb un àlbum de versions folk del cantant alcoià.

Però si hi ha un nom d’un músic que vagi lligat al d’Ovidi Montllor és Toti Soler, que durant anys l’acompanyà amb la guitarra. VilaWeb hi va parlar amb motiu del setantè aniversari del naixement de l’Ovidi, ara fa dos anys. ‘Quan tinc algun dubte sempre penso: Què faria l’Ovidi?‘, ens deia.

Després de la seva mort, Toti Soler va retre-li homenatge amb el disc ‘Deu catalans i un rus’, juntament amb Ester Formosa i Carles Rebassa. Avui recuperem la versió que un temps després van interpretar Toti Soler i Ester Formosa de ‘Vinyes verdes vora el mar’, una cançó que l’Ovidi havia fet a partir del poema de Josep Maria de Sagarra i que va sortir publicada en l’àlbum pòstum ‘Ovidi diu Sagarra’.

A més d’homenatges musicals, hem recollit alguns documents gràfics sobre l’Ovidi i la seva trajectòria.

L’any 1978 va ser el protagonista del programa de TVE ‘Personatges’, conduït per Montserrat Roig. Durant tres quarts, conversaren sobre les facetes professionals del cantant, la seva infància, els seus records i més aspectes de la seva vida personal.

Un document commovedor és el que va recuperar fa un temps el Centre Cultural Casellut: el moment en què l’Ovidi va saber que Vicent Andrés Estellés s’havia mort. El nom del poeta de Burjassot també va indestriablement lligat al de l’Ovidi. Era el 27 de març de 1993, actuava amb Toti Soler a la Casa de Cultura de Castalla, i al final del concert, un dels organitzadors va acostar-s’hi per donar-li la notícia. Molt afectat, va tancar el concert interpretant ‘M’aclame a tu’, un dels poemes d’Estellés que havia cantant innombrables vegades.

Un altre document molt especial és aquest vídeo de l’Ovidi recitant Joan Fuster. Va ser en l’acte d’homenatge a l’escriptor que es va fer a l’Olleria el 1993. Va ser una de les últimes aparicions públiques d’Ovidi Montllor.

Justament aquell recital de poemes de Fuster per part d’Ovidi Montllor fou recollit en el disc ‘A dos de val’, en el qual es ret homenatge a tots dos homenots i en què un seguit de músics valencians van afegir els seus acompanyaments al recital original.

El responsable d’aquest disc, publicat el 2012, va ser el cantant i escriptor Paco Muñoz, que va començar la seva carrera esperonat per l’Ovidi, que sempre li féu costat. Així el recordava fa dos anys en un article a VilaWeb: ‘L’Ovidi, lluitador incansable‘.

Pel desè aniversari de la seva mort, TVE Catalunya va emetre el programa ‘Te’n recordes, Ovidi?’, una selecció d’actuacions dels anys setanta als noranta, amb cançons íntegres, alguna d’inèdita:

TVE Catalunya també va emetre aleshores ‘Què et sembla, Ovidi?’, que repassava la seva vida i trajectòria professional des de la infantesa fins al final, a través del testimoni dels qui el van conèixer:

El novembre del 1994, Ovidi Montllor va rebre un homenatge al Teatre Calderón d’Alcoi, on la seva veu ja era absent. Una vetllada emotiva amb què els seus companys van voler fer justícia a un home que havia dedicat la vida a la música, la cançó i la poesia. L’homenatge va ser emès per televisió poc abans de morir i des de fa uns dies és penjat íntegre a YouTube. 

Més enllà de documents audiovisuals, a la xarxa hi ha un bon grapat de llocs amb informació, fotografies i arxius sobre la trajectòria d’Ovidi Montllor, que podeu trobar recollits en aquest enllaç. I cal esmentar, a més, el reconeixement que ha començat a fer-li la seva ciutat natal: des de fa un any hi ha un passeig que porta el seu nom i una gran escultura feta per l’artista Antoni Miró, amic de l’Ovidi. I també el reconeixement dels companys d’ofici, aplegats des de fa uns anys sota el nom de Col·lectiu Ovidi Montllor.

Acabem el nostre record de l’artista, el cantant, el pallasso, com ell va deixar cantat:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem