Què és un PDF?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb
Joan Jofra
12.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

PDF són les inicials de portable document format o format de document portable. Com indica el nom, és un format estàndard obert de document contenidor de documents que es pot llegir independentment del programari o del sistema operatiu utilitzat: és a dir, és portable entre qualsevol plataforma i mantindrà l’aspecte del document inicial com si s’hagués imprès.

Però, a diferència d’un document imprès, pot contenir vincles, continguts multimèdia (àudio i vídeo), formularis…

I, a més, no cal que el receptor del document tingui el programa amb què s’ha creat el document: simplement amb un lector, que l’empresa Adobe ofereix gratuïtament, podrem llegir-lo, cercar contingut dins el document, imprimir-lo, firmar-lo, etc.

Al mateix temps de crear el document PDF es pot reduir la mida amb el tractament de les imatges, es poden incorporar tipus de lletres per fer que la visualització i impressió sigui com més fidel possible a l’original.

Fou creat per Adobe fa uns vint anys i s’ha convertit en l’estàndard de portabilitat de documents informàtics. Si en teniu curiositat, podeu llegir aquest document de J. Warnock, un dels fundadors d’Adobe, en què explica com es va crear el Projecte Camelot, l’inici dels PDF, i com es van fixar en els faxs per a inventar-lo.

Com es creen

Si no fem grans produccions de PDF i només són per al nostre ús, la millor solució és tenir una impressora virtual de manera que en lloc d’enviar a imprimir el document a la nostra impressora, l’enviem a la impressora virtual que ens crea un document PDF.

Si teniu un Mac no us cal res: el mateix sistema operatiu us permet de fer-ho.

Per a Windows hi ha moltes versions gratuïtes d’impressores virtuals: podeu triar entre CutePDF Writer, PDFCreator, el PRimoPDF de Nitro o el BullZip, traduït al català en un 70% i en cerca de voluntaris per al 30% que encara no s’ha traduït.

Si feu servir un sistema de producció de PDF, l’Adobe Pro permet de dedicar un ordinador i una carpeta a la creació dels documents portables.

Com es protegeixen

Hi ha dues maneres de protegir un PDF, i totes dues tenen funcions diferents.

Es pot protegir un PDF amb una contrasenya d’obertura, d’impressió o de modificació del document. Les tres opcions no són excloents: podeu protegir-lo perquè no es pugui imprimir, o podeu protegir-lo perquè es necessiti un password per a obrir-lo i per a imprimir-lo.

Una segona manera de protegir-lo és afegir-hi una signatura digital que certifica qui ha creat el document i que el document no s’ha modificat des de la seva creació. Podeu fer servir la firma digital d’idCAT o el de la FNMT (el que fa servir Hisenda).

Com es corregeix

Una vegada creat un document, si no s’ha protegit podem modificar-lo afegint-hi o esborrant-ne pàgines senceres o bé modificant algunes imatges o literals del document.

Per això necessitarem un programa que, amb tota seguretat, ja no serà gratuït: l’Adobe Pro (versió XI) us costarà en subscripció 24,59 euros el mes; el CutePDF Writer té CutePDF Pro, que costa 49,95 dòlars; el PDFCreator té el PDF Architect per 9,50 euros, i els de Nitro tenen el NitroPro per 136,99 euros.

Per a Mac podeu anar a Smile Software i comprar el PDFPen per 59,95 dòlars o el PDFpenPRO per 99,95 dòlars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any