ERC, disposada a renegociar els termes de l’acord si l’estat espanyol decideix de dialogar

  • UDC insta el govern espanyol a fer una oferta a Catalunya · Camats critica la sordesa de Rajoy

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
16.12.2013 - 14:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’acord sobre la data i la pregunta estableix les bases per a la convocatòria de la consulta, però no tanca pas cap negociació amb l’estat espanyol. El vice-secretari de comunicació d’ERC, Oriol Amorós, ha recordat que si el govern espanyol canvia d’actitud i vol dialogar, Esquerra no posaria entrebancs a renegociar els termes de l’acord.

‘Sense renunciar a una data no gaire llunyana i al dret dels catalans de decidir si volen un estat i un estat independent o no, estaríem disposats a parlar de tot’, ha explicat. Amorós ha demanat a l’estat espanyol que abandonés el debat sobre si es pot votar o no i que llegís atentament l’editorial del Financial Times.

Camats critica la sordesa de Rajoy

La dirigent d’ICV Dolors Camats ha carregat contra el president espanyol, Mariano Rajoy, per ‘la sordesa’ demostrada envers la consulta. Ha fet aquest retret a Rajoy aprofitant que el Financial Times ha reclamat una solució negociada per a Catalunya. Igualment, ha insistit a demanar un canvi en la direcció del PSC per a incorporar-se a l’acord sobre la pregunta, la data i la via per a reclamar la consulta. Segons Camats, s’han d’adonar que la pregunta pactada deixa marge al federalisme del PSC. En clau pròpia, ICV ha decidit que no faria el referèndum intern per a decidir la posició del partit en la consulta fins que no sigui convocada formalment.

UDC insta el govern espanyol a fer una oferta a Catalunya

El president del consell nacional d’UDC, Ramon Espadaler, ha instat el govern espanyol a prendre nota de l’editorial del Financial Times i a fer una oferta a Catalunya perquè els ciutadans la puguin votar. Després de constatar que el problema català ja té un abast internacional, Espadaler ha reclamat diàleg a l’estat espanyol, i ha subratllat que aquesta negociació ‘s’ha d’orientar a fer possible la consulta’. Ho ha dit així: ‘Si és que el govern espanyol té quelcom a posar sobre la taula, ara és el moment oportú de fer-ho.’ Ha insistit en el compromís amb una consulta legal i ha reiterat que UDC prendrà posició sobre la pregunta quan es convoqui.

A banda la consulta, Espadaler no veu viabilitat en una candidatura amb ERC per a les eleccions europees, com demana CDC. Espadaler ha recordat que el seu partit es va manifestar contra aquesta possibilitat, però a més ha subratllat que els republicans ‘ja han pres partit’ per Bildu. ‘Creiem que les europees són per a allò que són, perquè el Parlament Europeu que ve és important i tindrà moltes més atribucions’, ha argumentat. I ha considerat que ja no és possible una candidatura amb tots els partits partidaris de la consulta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any