Els principals poemes patriòtics, recitats per Núria Feliu

  • L'artista oferirà demà a l'Espai VilaWeb un fragment del seu espectacle en un acte obert al públic

VilaWeb
Redacció
11.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si l’any 1975 Núria Feliu publicava un disc de cançons patriòtiques, ara ha editat un llibre-CD en què recita vint-i-un poemes patriòtics més. De ‘El cant de la senyera’ a ‘Cançó d’amor i de guerra’, passant per ‘Assumiràs la veu d’un poble’ i ‘Siau qui sou’. Ho explica així: ‘M’ha semblat que era un bon moment per a fer aquest llibre, després d’haver publicat el disc de cançons patriòtiques i l’àlbum de sardanes.’ Serà a l’Espai VilaWeb demà a les 19.30.

Núria Feliu posa veu als versos de poetes com ara Joan Maragall, Miquel Martí i Pol, Apel·les Mestres, Joan Colomines, Pere Quart, Josep Maria de Sagarra, Salvador Espriu, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Ventura Gassol, Guillem d’Efak, Vicent Andrés Estellés i Josep Maria Espinàs. Els recita, amb acompanyaments musicals, en un llibre-disc prologat per Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. 

Va començar a oferir els recitals a l’abril, i es va oferir a l’ANC, que l’ha convidada a desenes i desenes de municipis. De Puigcerdà a Móra la Nova, de les Franqueses a Sant Adrià de Besòs. ‘Abans de cada poema hi ha música, i és en aquells moments que faig participar la gent, sempre ho he fet. Hi convido una coral del poble, infants que reciten, alumnes d’una escola de música…’ I això fa que s’acostin a l’espectacle independentistes i no independentistes. ‘I d’això es tracta, que els convençuts ja els tenim’, diu Feliu. 

En el pròleg del llibre, Muriel Casals recorda la ‘història atribolada’ dels catalans i com les derrotes militars han posat a prova ‘una capacitat de resistència reconeguda i admirada’. Apunta que ens ha costat de reconèixer la bondat de les nostres expressions culturals i defineix el llibre-disc dient que és una bona eina de cohesió.  

‘En moltes ocasions el nostre folklore i la nostra etnologia han estat més un símbol de la lluita per les llibertats, que no una simple i quotidiana expressió de normalitat –diu Núria Feliu–. Avui, més que mai i emmarcats en el context polític actual, considero oportú de rellegir aquests versos per recordar qui som, d’on venim i cap a on volem anar.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any