El bar Marsella obre a partir d’avui sense contracte

  • 'Estic tan emocionat que no puc fer altra cosa que continuar obrint cada dia', diu el responsable de l'establiment · Aquesta setmana es reunirà amb la propietat per mirar d'evitar-ne el tancament

VilaWeb
Redacció
01.04.2013 - 20:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El bar Marsella de Barcelona, el més antic de la ciutat, fa temps que malda per evitar-ne el tancament. I, de fet, ahir va acabar-se el contracte de lloguer entre els propietaris i la família que gestiona el bar. Però Josep Maria Lamiel, actual responsable, ha decidit continuar obrint-lo, almenys durant uns quants dies, veient la forta mobilització popular contra el tancament. ‘Estic tant emocionat pels suports rebuts de clients, amics i veïns que no puc fer altra cosa que continuar obrint cada dia’, ha dit en declaracions a VilaWeb.

Els propietaris de l’edifici, a la cantonada entre els carrers Sant Pau i Sant Ramon del Raval, van decidir el mes passat no renovar el contracte de lloguer a la família que ha gestionat el bar des de la seva obertura, el 1820. Volen vendre la finca sencera, amb el bar, que és a la planta baixa, inclòs. Lamiel, per la seva part, està disposat a comprar la planta baixa, la part del bar, als propietaris, però de moment no sembla pas fàcil. Aquesta setmana hi ha prevista una reunió entre les dues parts per a mirar de trobar una sortida al cas. ‘La pressió de la gent és tan forta que no entendria que els propietaris continuessin en la mateixa posició i es neguessin a negociar’, diu Lamiel.

La propietat s’ha negat a fer les reformes exigides per l’ajuntament

L’edifici és pràcticament buit i, a més del bar, només hi resta una única inquilina, una dona gran que viu al cantó del carrer Sant Pau. Amb el pas dels anys els llogaters han anat abandonant l’edifici, sobretot perquè la propietat s’ha negat a fer-hi cap reforma, amb el propòsit, com demostra la situació a la qual s’ha arribat, de vendre l’edifici sencer. L’ajuntament, per la seva part, ha exigit aquests últims anys diverses reformes a la propietat pel mal estat d’una part de l’edifici. Però no se n’ha fet cap.

‘Sempre havíem pensat que ens vendrien la part del bar’, explica Lamiel, que fa uns dies recordava, també a VilaWeb, la importància simbòlica del bar, no només per a la ciutat, sinó per a la seva família: ‘És la meva vida, i la de tota la meva família, que ha dedicat totes les energies al bar. No pot ser que s’acabi tancant d’aquesta manera, no m’ho puc creure.’

En les darreres setmanes l’ajuntament ha fet de mediació per a intentar evitar el tancament, cosa que Lamiel agreix, tot i que admet que poca cosa sembla que es pugui fer des de l’àmbit institucional. Per una altra banda, la Federació d’Associacions de Comerciants i Entitats del Raval i l’Associació de Locals Emblemàtics de Barcelona han enviat dues cartes al batlle de la ciutat perquè intercedeixi per evitar el tancament.

Ventura Pons: ‘Quin desastre el tancament del Marsella! Un altre espai emblamàtic perdut! Què ens passa?’

Artistes com Dalí i Picasso, entre molts d’altres, havien passat moltes estones al Marsella, que continua servint la tradicional absenta amb aigua i sucre. El bar, esdevingut un dels espais indubtablement més emblemàtics de la ciutat, també ha estat escenari en el rodatge de molts films. De fet, el director de cinema Ventura Pons escrivia fa dies al Facebook el següent missatge:  ‘Quin desastre el tancament del Marsella! Un altre espai emblamàtic perdut! Què ens passa? Sóc a Lió, però em solidaritzo amb les accions de protesta que hi hagi! No anem bé!’

Al Facebook s’ha creat una pàgina de suport al bar (‘Que s’aturi el tancament del bar Marsella‘) i s’ha començat una recollida de signatures a través de Change.org -de moment se n’han aplegades més de 3.600. Lamiel no posa data al tancament en cas que la propietat no canviï de parer. De moment, diu, continuarà obrint cada dia.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any