El govern espanyol topa amb Europa, per l’afer català

  • Almunia: 'No és honest dir taxativament que una Catalunya independent quedaria fora de la UE' · L'eurodiputat Derk J. Eppink demana la dimissió de Vidal-Quadras i diu: 'Deixeu votar els catalans!'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Espanya ha reaccionat amb virulència, menyspreu, amenaces i discurs de la por a la voluntat de Catalunya d’emprendre el camí de la independència a través d’un referèndum la legislatura vinent. Aquesta actitud, molt allunyada de la del Regne Unit respecte d’Escòcia, comença a topar, com més va més clarament, amb les formes i els requisits democràtics de la Unió Europea.

El president de la Generalitat, Artur Mas, coneixedor d’aquesta situació, presentarà el procés sobiranista català en un dels principals fòrums de debat de Brussel·les: el dia 7 de novembre a l’espai promogut per Friends of Europe, un dels ‘think tanks’ més importants de la capital política europea.

De les diverses respostes que ha tingut l’actitud bel·ligerant d’Espanya contra el procés democràtic català, cal destacar la que va tenir dilluns el vice-president de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, que considera que el Regne Unit ha donat ‘una lliçó de democràcia’ a l’estat espanyol amb l’acord que David Cameron i Alex Salmond van signar per pactar el referèndum d’Escòcia. En el marc del cicle de ‘Diàlegs‘ organitzats per la Fundació Ernest Lluch, l’eurocomissari socialista va dir també que ‘no és honest dir de manera taxativa que Catalunya quedaria fora de la UE si assolís la independència’.

Almunia va recordar que ‘ciutadans europeus som tots, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà’. El comissari europeu va assenyalar que ‘la qüestió no és de blanc o negre’ i té molts matisos.

Un eurodiputat neerlandès a Vidal Quadras: ‘La seva carta sembla redactada per Franco!’

Per altra banda, l’eurodiputat neerlandès Derk J. Eppink, del partit flamenc Lijst-Dedecker, vice-president del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, va esbroncar ahir al plenari d’Estrasburg Alejo Vidal Quadras per la carta (PDF, en castellà) que va enviar a tots els eurodiputats dient-los que ‘l’ofensiva separatista de Catalunya no és gens pacífica ni de democràtica’. ‘La seva carta sembla redactada per Franco!’, va dir Eppink a Vidal Quadras, a qui va demanar que dimiteixi.

Les paraules d’Eppink després van irritar l’eurodiputat del PP espanyol Luis de Grandes, que va dir que menyspreava l’opinió de l’eurodiputat neerlandès. ‘Deixeu votar els catalans!’, li va etzibar Eppink.

Eppink es va adreçar al president de l’eurocambra, Martin Schulz: ‘Senyor president, deixeu-me felicitar-vos, a vostè, al senyor Barroso i al senyor Van Rompuy, pel premi Nobel de la pau. Desgraciadament, no puc felicitar el senyor Vidal Quadras, vice-president d’aquest parlament. En una televisió espanyola va proposar que la guàrdia civil a Catalunya aturés la independència de Catalunya’.

Tot seguit va comparar aquesta actitud amb la de Cameron amb Escòcia. ‘El camí no és l’exèrcit, sinó la democràcia’, va dir l’eurodiputat, que va recordar la carta que van rebre els eurodiputats. ‘Llegint-la, he tingut la impressió que l’havia escrit el general Franco en persona!’, es va exclamar. ‘Què pensa fer sobre això el senyor Schulz’, li va demanar, retraient-li que digués que l’emparava la llibertat d’expressió i que no ho havia dit com a vice-president del parlament europeu. ‘El senyor Vidal-Quadras és vice-president les vint-i-quatre hores del dia i els set dies de la setmana, no?’, va dir Eppink. ‘No fugi de la realitat, i disculpi a aquest parlament i als catalans fent-lo plegar’, va afegir. I va acabar dient, en espanyol: ‘Senyor Vidal Quadras, vergonya!’

Vidal-Quadras nega haver invocat l’exèrcit i diu ara que haurien d’actuar els mossos

Vidal-Quadras ha enviat una carta a la comissària de Justícia de la Comissió Europea, Viviane Reding, per assegurar que ell mai ha amenaçat amb una intervenció de les forces armades a Catalunya si es convoca un referèndum d’autodeterminació sense l’acord amb Madrid.

L’eurodiputat del PP respon la carta (doc) que van enviar a Reding quatre eurodiputats catalans demanant a la UE que retiri el dret de vot d’Espanya, si continuen les amenaces militars contra Catalunya i el govern espanyol no les atura. Aquesta és la disposició de l’article 7 del Tractar de Lisboa, segons que van invocar els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV), Maria Badia (PSC) i Ana Miranda (en representació d’ERC).

Vidal-Quadras acusa els quatre eurodiputats de calumniar-lo. Davant la possibilitat que el president de la Generalitat convoqui un referèndum a Catalunya ‘saltant-se la llei’, Vidal-Quadras defensa ara respondre amb actuacions ‘de caràcter estrictament civil sense que l’exèrcit hi tingui res a veure’, en aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. ‘Entrant en més detalls, ja que l’ordre públic està transferit a la comunitat autònoma catalana, que disposa de la seva pròpia policia, els encarregats de retirar les urnes de l’hipotètic referèndum il·legal serien els policies autonòmics, cosa que requeriria la prèvia posada a les ordres d’una autoritat policial de l’estat’, afegeix.

 

Més informació: L’eurodiputat Derk J. Eppink: ‘Senyor Vidal Quadras, vergonya!’

VÍDEO amb subtítols en català de l’eurodiputat Derk J. Eppink esbroncant Vidal Quadras

Editorial de Vicent Partal: Barroso obre la porta de la UE a Catalunya

Rajoy s’espolsa la responsabilitat sobre el referèndum de Catalunya

Tremosa desmunta els arguments de la carta de Vidal-Quadras contra el procés català

L’eurocambra comença a revoltar-se contra Vidal-Quadras

Espanya va pressionar la UE per manipular les paraules de Reding sobre Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any