‘Nosaltres, els valencians’, cinquanta anys del llibre que va definir tot un poble

  • Demà serà l'aniversari de l'obra insígnia de Joan Fuster

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 12 de maig de 1962 les llibreries del país van rebre el primer llibre d’Edicions 62, ‘Nosaltres, els valencians‘, escrit per Joan Fuster. El llibre ha marcat el rumb d’unes quantes generacions de nacionalistes valencians que s’han dedicat a construir el país que l’escriptor de Sueca descrivia amb originalitat i agudesa. Fuster hi feia una panoràmica temporal i territorial de l’economia, la política, la història, la llengua, la demografia, etc., del País Valencià. La força d’aquesta obra, i de les que va escriure després, empeny encara ara l’esperit constructiu d’una nació que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Fuster va precisar clarament la seva intenció a l’hora d’escriure el llibre: ‘Som un poble anòmal. Però les anomalies d’un poble mai no són fortuïtes; mai no vénen solament provocades per la crisi d’una generació ni per l’aleatòria deslleialtat d’unes oligarquies. Tenen llur origen en zones més internes i en mòbils més incisius a l’ésser col·lectiu… cal una investigació molt afinada de la societat, en l’espai i en el temps, per a poder treure’n l’aigua clara. La perquisició ha d’incidir sobre la realitat viva, i ha de remuntar-se a la seva genealogia… Jo no sóc sociòleg ni historiador.. Però… en la inhibició dels altres pren estímul el meu propòsit… Una altra cosa puc al·legar… el fet de compartir un apriorisme militant… Els valencians hem de defensar-nos com a poble…’

La incògnita de la data d’eixida del llibre, resolta

Sempre s’havia dit que ‘Nosaltres, els valencians’ s’havia distribuït per primera vegada la diada de Sant Jordi del 1962, ara fa cinquanta anys. I, d’alguna manera, és cert. Però, també s’havia dubtat sempre que hagués estat el 23 d’abril la data de sortida al carrer. VilaWeb va interrogar les persones que ho podien saber i en va treure l’entrellat.

Segons que consta en una carta que Ramon Bastardes va enviar a Joan Fuster, i que es conserva a la Biblioteca de Catalunya, ‘Nosaltres, els valencians’ es va distribuir el 12 de maig de 1962. Com que el 23 d’abril d’aquell any era Dilluns de Pasqua, el Dia del Llibre es va ajornar al dissabte 12 de maig. I d’aquí ve la confusió sobre la data d’aparició del llibre. El fet d’associar l’eixida de ‘Nosaltres, els valencians’ amb el Dia del llibre del 1962 havia fet suposar que havia eixit el dia de Sant Jordi.

Més: VilaWeb us convida a participar en el 50è aniversari de l’eixida de ‘Nosaltres els valencians’ de Joan Fuster

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any