Interior justifica el desallotjament d’ahir per evitar ‘la fustigació als mossos’

  • Saura diu que es va fer amb coneixement del jutge de guàrdia i que la majoria de detinguts pels incidents d'ahir tenen antecedents

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2010 - 11:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Joan Saura, ha comparegut avui al matí per donar explicacions sobre les greus topades d’ahir durant la jornada de vaga general entre els mossos i grups de radicals. Saura ha explicat que el desallotjament del que va ser l’edifici del Banesto, a la plaça de Catalunya, ocupat des del dissabte, es va fer urgentment, amb coneixement del jutge de guàrdia, per evitar la ‘fustigació dels mossos’.

Segons el conseller, el desallotjament de l’edifici ocupat es va fer per aquesta raó i per evitar que continuessin cometent-se delictes penals com els desordres públics, contra la seguretat i danys greus al mobiliari urbà i perquè no hi hagués incidents després de la manifestació convocada pels sindicats a la tarda.

Els motius exposats per Interior

El secretari de Seguretat, Joan Delort, ha comparegut amb Saura i ha explicat quina fou, des del punt de vista dels mossos d’esquadra la seqüència dels fets. Ha remarcat que si fos pel departament d’Interior haurien desallotjat l’edifici diumenge, però no hi havia cap denúncia per part del propietari. Fou diumenge a la tarda quan hi va haver aquesta denúncia i els mossos van demanar al jutge de guàrdia per fer un desallotjament. El jutge, però, va obrir un procediment per la via civil que ahir encara no s’havia resolt.

Durant la jornada de vaga no hi va haver incidents greus fins a migdia. Segons Delort, a les 12.28 un primer piquet va sortir de l’edifici del banc ocupat ‘amb la clara voluntat de fer aldarulls establint una barricada entre la ronda Universitat, la plaça Catalunya i la plaça Universitat’. Un cop feta, van tornar dins de l’edifici.

Vint minuts més tard, es va tornar a repetir la mateixa acció, i al mateix temps s’aplegaven al voltant de l’edifici grups de centres ocupats de Gràcia, segons que ha dit. Van començar una marxa cap a la rambla, que els mossos van impedir amb una càrrega, per la qual cosa la manifestació va anar pel carrer Pelai fins a la plaça Universitat, on representants sindicals parlaven amb la premsa. Un grup va increpar-los, va pujar la tensió i va començar a haver-hi aldarulls fins que algú va calar foc a un cotxe de la guàrdia urbana. A més, també hi va haver agressions a unitats de RAC-1 i de COM Rádio i a un càmera de TV3. Els mossos van carregar una altra vegada i alguns dels manifestants que havien causat aldarulls o que havien topat amb la policia van córrer una altra volta fins a refugiar-se dins de l’edifici del banc ocupat, segons la versió d’Interior.

Arran d’aquests fets, Delort ha explicat que van posar-se en contacte amb el jutge de guàrdia per explicar-li què passava i per notificar-li que tenien pensat d’entrar a desallotjar l’edifici, perquè consideraven que servia de ‘refugi i atalaia’.

El moment del desallotjament

Equips d’antidisturbis i la brigada d’informació van entrar a l’edifici cap a les tres de la tarda i hi van retenir els ocupants, que en aquells moments eren entre vint i trenta.

Mentrestant, a fora l’edifici, davant del cordó policíac, simpatitzants dels activistes i vaguistes es van concentrar per a protestar pel desallotajment. La policia va fer aleshores una primera càrrega per a dispersar-los cap a al Passeig de Gràcia. La policia va intentar aleshores desallotjar també el passeig de Gràcia fins a la Gran Via, cosa que va derviar en diverses topades, algunes greus, amb activistes i vaguistes, davant la perplexitat de veïns i turistes.

Des d’aquest moment, i fins pràcticament acaba la manifestació dels sindicats a quarts de vuit del vespre, hi va haver forts aldarulls pel centre de Barcelona. Tant va ser així, que en un moment es va estar a punt de cancel·lar la manifestació a mig recorregut. Es van incendiar contenidors i alçar barricades en una batalla campal. Hi hagueren desenes de detinguts.

El Moviment del 25 de setembre, responsable de l’ocupació de l’edifici, ha emès un comunicat en què afirma que el jutge va ordenar ‘sobreseïment del cas’, denuncien que el desallotjament fou ‘totalment il·legal’, i afirmen que els mossos ‘van colpejar violentament’ la gent que hi havia davant de l’edifici.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any