Cristina Armengol

Arxiu
Cristina Armengol
14 Articles
22.12.2016

Catalunya, terra d'escudella

Dediquem l'última llibreteca a la menja nadalenca típica dels Països Catalans i a una perla de finals del segle XIX: una monografia que afirmava que l'escudella i el bullit representen el caràcter de la pàtria, que és tant com dir l'esperit català

29.10.2016

Fonts picants, termes i brolladors: prendre les aigües a Girona

La hidroteràpia i el termalisme van agafar, al segle XIX, una volada del tot sorprenent. A mig camí entre la cura de la salut i l'establiment d'un model turístic adreçat a les classes benestants, la província de Girona s'erigí com una de les més proclius a l'aprofitament d'aquest recurs.

01.10.2016

Un riu d'or: l'oli a finals del segle XIX

Arbequina, olesana, verdal, bordi, vera, farga, canrogenta, solibench, regué, corivells, argudells, mansasuch, carrelut, neralts… Avui que estem de dol pels diacrítics, aquesta riquesa lingüística i varietal em manté el cor calent!

09.07.2016

Menús per a la posteritat, la col·lecció 'Thebussem' de la Biblioteca Víctor Balaguer

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú custodia un fons de més de 4.000 voluns dedicats a gastronomia

11.06.2016

El cuiner del bisbe

Avui, a la Llibreteca, cuina vigatana del segle XIX: 'Reglas senzillas a un principiant cuyner', un llibret sense pretensions que ha esdevingut un clàssic

07.05.2016

Tallar i trinxar viandes segons un manuscrit del segle XV

La figura del tallador especialitzat es redueix avui i aquí a l'àmbit del pernil, però en alguns països trinxar el gall dindi és encara un privilegi reservat al cap de casa. Antigament era una feina, i molt complexa. Un tractat ens permet recuperar-ne tots els detalls.

02.04.2016

Un tractat de confiteria del segle XIX

Avui dediquem la Llibreteca als més gormands. La pluja m'ha fet venir ganes de dolç i he recuperat una petita joia bibliogràfica, 'El confitero moderno. Tratado completo y práctico de confitería y de pastelería' de José Maillet.

05.03.2016

La cuina del dejuni i l’abstinència

09.02.2016

A ponent, l'aigua freda i el vi calent

Avui a la Llibreteca, un tractat del segle XVI sobre la necessitat de beure fred i resfrescar amb neu

09.01.2016

Som el que mengem, ja ho deien al segle XIX

Els aliments, la clau de la higiene dels òrgans digestius. La llibreteca us proposa un recorregut pel món de l'alimentació de la mà de l'higienista Pere Felip Monlau

05.12.2015

Els torrons de fa cinc-cents anys

La Llibreteca es remunta a les primeres referències i receptes de torrons que apareixen en els receptaris catalans antics

14.11.2015

Jeroni Cortès, un valencià enamorat del romaní

04.10.2015

Els cromos de la xocolata, un petit tresor a cada rajola

Des de la dècada de 1910, les empreses xocolateres catalanes s'han servit d'aquest recurs per fidelitzar la clientela i avui, a la Llibreteca, en repassarem alguns exemples fins a l'adveniment de la Guerra Civil

29.08.2015

El plaer dels gelats i els primers llibres que en van parlar

Fa segles que els humans gaudim del plaer dels gelats. Avui, a la Llibreteca, veurem quan començaren a aparèixer als llibres.