Cristina Armengol
Catalunya, terra d'escudella
Dediquem l'última llibreteca a la menja nadalenca típica dels Països Catalans i a una perla de finals del segle XIX: una monografia que afirmava que l'escudella i el bullit representen el caràcter de la pàtria, que és tant com dir l'esperit català

Fonts picants, termes i brolladors: prendre les aigües a Girona
La hidroteràpia i el termalisme van agafar, al segle XIX, una volada del tot sorprenent. A mig camí entre la cura de la salut i l'establiment d'un model turístic adreçat a les classes benestants, la província de Girona s'erigí com una de les més proclius a l'aprofitament d'aquest recurs.

Un riu d'or: l'oli a finals del segle XIX
Arbequina, olesana, verdal, bordi, vera, farga, canrogenta, solibench, regué, corivells, argudells, mansasuch, carrelut, neralts… Avui que estem de dol pels diacrítics, aquesta riquesa lingüística i varietal em manté el cor calent!

Menús per a la posteritat, la col·lecció 'Thebussem' de la Biblioteca Víctor Balaguer
La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú custodia un fons de més de 4.000 voluns dedicats a gastronomia

El cuiner del bisbe
Avui, a la Llibreteca, cuina vigatana del segle XIX: 'Reglas senzillas a un principiant cuyner', un llibret sense pretensions que ha esdevingut un clàssic

Tallar i trinxar viandes segons un manuscrit del segle XV
La figura del tallador especialitzat es redueix avui i aquí a l'àmbit del pernil, però en alguns països trinxar el gall dindi és encara un privilegi reservat al cap de casa. Antigament era una feina, i molt complexa. Un tractat ens permet recuperar-ne tots els detalls.

Un tractat de confiteria del segle XIX
Avui dediquem la Llibreteca als més gormands. La pluja m'ha fet venir ganes de dolç i he recuperat una petita joia bibliogràfica, 'El confitero moderno. Tratado completo y práctico de confitería y de pastelería' de José Maillet.

La cuina del dejuni i l’abstinència

A ponent, l'aigua freda i el vi calent
Avui a la Llibreteca, un tractat del segle XVI sobre la necessitat de beure fred i resfrescar amb neu

Som el que mengem, ja ho deien al segle XIX
Els aliments, la clau de la higiene dels òrgans digestius. La llibreteca us proposa un recorregut pel món de l'alimentació de la mà de l'higienista Pere Felip Monlau

Els torrons de fa cinc-cents anys
La Llibreteca es remunta a les primeres referències i receptes de torrons que apareixen en els receptaris catalans antics

Jeroni Cortès, un valencià enamorat del romaní

Els cromos de la xocolata, un petit tresor a cada rajola
Des de la dècada de 1910, les empreses xocolateres catalanes s'han servit d'aquest recurs per fidelitzar la clientela i avui, a la Llibreteca, en repassarem alguns exemples fins a l'adveniment de la Guerra Civil

El plaer dels gelats i els primers llibres que en van parlar
Fa segles que els humans gaudim del plaer dels gelats. Avui, a la Llibreteca, veurem quan començaren a aparèixer als llibres.
