Processat per contraban Jaime Botín, per treure d’Espanya un Picasso que va ser confiscat a un vaixell a Còrsega

  • S'arxiva la causa respecte del patró de l'embarcació

VilaWeb
Redacció
07.06.2017 - 13:18
Actualització: 09.02.2018 - 17:25

S’arxiva la causa respecte del patró de l’embarcació

MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

El jutge d’Instrucció número 4 de Pozuelo de Alarcón, Enrique Presa, ha processat l’expresident de Bankinter, Jaime Botín, per un delicte de contraban relacionat amb el quadre de Picasso -valorat en 26,2 milions d’euros- que va treure d’Espanya sense autorització i que va ser confiscat a un vaixell atracat al Port Esportiu de Calvi (Còrsega) l’agost del 2015. El banquer planejava traslladar-lo a Suïssa.

La resolució del jutjat coneguda aquest dimecres suposa la conclusió de la instrucció d’aquest assumpte, que conclou amb la continuació del procediment contra Botín i l’arxiu de la causa respecte del patró de l’embarcació, Paul Fredererick Goss, en no quedar acreditat que tingués coneixement de la prohibició d’exportació o sortida del país de l’obra.

El quadre, titulat ‘Head of a young woman’ i pintat per l’artista malagueny el 1906, està declarat Bé d’Interès Cultural i no podia sortir d’Espanya segons va establir el maig d’aquell mateix any l’Audiència Nacional. Aquest òrgan judicial va avalar mitjançant la seva resolució una ordre dictada pel llavors ministre d’Educació i Cultura, José Ignacio Wert, el desembre del 2012 que declarava la “inexportabilitat” de l’obra pel seu elevat valor artístic.

DE “LA FINCA” CAP A SUÏSSA

L’acte de transformació en procediment abreujat, de quatre pàgines, assenyala que el desembre del 2012 l’empresa Christie’s Ibérica SL, actuant en nom de Jaime Botín, va sol·licitar permís per a l’exportació definitiva de l’obra, que es trobava al domicili del banquer a Madrid a la urbanització La Finca de Pozuelo de Alarcón.

Quan el permís va ser denegat, un treballador de Christie’s va escriure a la Direcció general de Belles arts del Ministeri de Cultura per comunicar que la petició de llicència d’exportació era un “error” perquè l’obra sempre va ser a l’estranger. Aquell mateix dia havia rebut la notícia que es denegava l’autorització, i consta que en un correu precedent havia estat informat que el quadre es trobava a “La Finca”.

Malgrat tot això, el gener del 2014 Botín va instar una acta notarial en la qual va fer assenyalar que l’obra es trobava al buc ‘Adix’ atracat a València, amb bandera del Regne Unit i propietat d’una empresa panamenya de la qual és el principal accionista. La Guàrdia Civil va entrar al buc el 10 de juliol però no va trobar-hi el quadre, que va ser trobat un mes després al mateix buc però amarrat a Còrsega i traslladat a Espanya, quedant dipositat al Museu Nacional d’Art Reina Sofia.

El jutge conclou que els fets investigats poguessin ser constitutius d’un presumpte delicte de contraban i processa Botín. La resolució s’ha traslladat a la Fiscalia i a les acusacions particulars personades en la causa, a les quals es donen deu dies de termini perquè formulin l’acusació i sol·licitin l’obertura de judici oral.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any