L’Obra Cultural Balear lliura els vint-i-cinquens premis 31 de desembre

  • L'entrega s'ha fet durant la gala de la Nit de la Cultura, celebrada aquest vespre a l'Auditori de Manacor

VilaWeb
Redacció
11.12.2021 - 20:00
Actualització: 11.12.2021 - 20:11

L’Obra Cultural Balear ha lliurat els vint-i-cinquens Premis 31 de desembre (31D) durant la gala de la Nit de la Cultura, celebrada aquest vespre a l’Auditori de Manacor i presentada pels actors Agnès Llobert i Toni-Lluís Reyes. L’esdeveniment també ha comptat amb les actuacions musicals de Joana Gomila, Jantià, Cabot, i Marta Elka i Antoni Pastor.

En un emotiu darrer discurs com a president de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis ha repassat el passat de l’entitat, fundada l’any 1962 en ple franquisme, i n’ha reflexionat sobre el seu present.

Primerament, de Luis ha valorat el mandat de la junta actual, ara que s’engegarà el procés electoral per a elegir-ne una de nova. Per una banda, el president ha destacat dos projectes “en clau interna” que, segons ha assegurat, “marcaran el futur de l’entitat”. En aquest sentit, de Luis ha destacat les obres de reforma dels locals del número 22 del carrer Sant Alonso de Palma de Mallorca, com també la cessió de la casa de Maria Antònia Oliver Cabrer, que es convertirà en un “far de cultura al servei dels creadors” que el president espera que “serveixi de guia literària de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó”. Per l’altre, de Luis ha destacat les “accions de caràcter extern” de l’Obra Cultural Balear al llarg del mandat de l’actual junta, entre les quals ha remarcat diverses campanyes de promoció de la llengua en àmbits com la justícia o el cinema o bé la convocatòria de mobilitzacions pels drets lingüístics o ara contra la sentència dels líders polítics i socials catalans.

En segon lloc, el president ha reflexionat sobre la trajectòria de l’Obra Cultural Balear, entitat que al llarg de les dècades “ha assumit papers claus en moments decisius de la nostra història com a poble, fins a esdevenir degana, i referent, del conjunt de persones i col·lectius compromesos en la defensa de llengua, cultura i país”. Amb aquestes paraules, de Luis ha posat el punt de partida al seixantè aniversari de l’entitat, que se celebrarà l’any vinent. El president ha posat fi al seu discurs retraient “l’abandó dels eixos Llengua, Cultura i País per part de les institucions públiques”, tot lamentant que sovint “l’esforç de l’Obra Cultural Balear no s’ha vist recompensat” i avisant als partits que l’entitat “no forma part del seu terreny de joc”. “Nosaltres passarem”, ha sentenciat de Luis, però l’Obra Cultural Balear romandrà, “fidel a la seva història, compromesa amb la Llengua, la Cultura i el País”.

Al llarg de la vetllada s’han lliurat vuit guardons, que han rebut diverses persones i entitats “amb sentit de país”. Hi destaquen la historiadora Maria Margalida Perelló, que ha rebut el Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel per la seva investigació sobre la Germania Mallorquina, l’Espai Mallorca, que ha rebut el Premi Aina Moll i Marquès per la seva tasca de promoció difusió de la cultura de les Illes a Catalunya, o bé Lleonard Muntaner, que ha rebut el Premi Gabriel Alomar en reconeixement de la seva tasca editorial.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any