L’Obra Cultural Balear anuncia els premis 31D d’enguany

  • Els guardons, establerts l'any 1987, reconeixen l'acció cívica i pretenen servir com a estímul per a les iniciatives amb "sentit de país"

VilaWeb
Redacció
26.11.2021 - 13:42

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha anunciat aquest matí els guanyadors dels vint-i-cinquens Premis 31 de desembre (31D). La gala es farà el dissabte 11 de desembre a les 19.00h a l’Auditori de Manacor.

Els guardons, que s’establiren l’any 1987, reconeixen l’acció cívica i pretenen servir com a estímul per a les iniciatives, a títol individual o bé col·lectiu, amb “sentit de país”.

El Premi Francesc de Borja Moll ha estat per a l’organització SOS Sargantanes, que nasqué amb l’objectiu de protegir aquesta espècie, característica de les Pitiüses, que es troba greument amenaçada arran de la introducció de serps a les Illes.

El Premi Miquel del Sants Oliver s’ha lliurat a Mateu Morro en reconeixement de la seva investigació sobre els Norats, dos santamariers antifeixistes que, arran de l’aixecament militar de 1936, s’amagaren a les muntanyes de Coanegra i més tard s’exiliarien a l’Alguer per tal de poder continuar lluitant pel país.

El Premi Josep Maria Llompart ha estat per a Rafel Horrach “per la seva fidelitat com a soci de l’Obra Cultural Balear de primera hora” i “pel seu compromís insubornable amb la llengua, la cultura i el país”.

El Premi Emili Darder s’ha entregat al Teatre Sans, un dels més emblemàtics de Palma de Mallorca. El guardó ha volgut reconèixer la tasca de la institució, actualment gestionada per la companyia Estudi Zero, ara que l’existència n’està en perill. Durant gairebé quaranta anys, milers de joves han pogut desenvolupar les seves habilitats dramàtiques a l’Aula d’Arts Escèniques del teatre.

El Premi Bartomeu Oliver ha estat per a la notària Maria Josep Cànaves, en reconeixement de la seva tasca per la normalització de la llengua en l’àmbit del dret, que històricament ha estat dels més hostils a la presència del català.

El Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel s’ha lliurat a Maria Margalida Perelló en honor a la seva investigació que ha culminat en el llibre La Germania Mallorquina. Un estat de la qüestió, publicat en el centenari d’un dels episodis més notables de la història de Mallorca.

El Premi Gabriel Alomar ha estat per a Lleonard Muntaner Editor, una editorial mallorquina fundada l’any 1994 que durant més d’un quart de segle ha consolidat un catàleg ampli de prop d’un miler de títols i cinquanta col·leccions que ha donat a conèixer algunes de les veus joves de la literatura del país, com també ha divulgat l’obra d’autors més consolidats.

El Premi Aina Moll i Marquès s’ha entregat a l’Espai Mallorca, centre cultural que té com a objectiu principal la promoció i la difusió de la cultura de les Illes Balears a Catalunya. L’entitat, gestionada per una associació sense ànim de lucre i integrada per voluntaris, programa regularment un ampli ventall d’activitats culturals com concerts, exposicions, debats o presentacions de llibres al seu popular bar-llibreria a la plaça de Vicenç Martorell de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor