Ni bastó ni pastanaga, un cafè amb llet amb Fachin i dos desafiaments al parlament (i 3)

  • Crònica de la part final de la primera sessió del debat de política general al Parlament de Catalunya

VilaWeb
Pere Cardús
05.10.2016 - 20:10
Actualització: 05.10.2016 - 22:23

Les tardes dels dies de debat important al parlament són tota una sensació. A primera hora, se serveix un plat combinat prou explosiu: Albiol, CUP i Turull. El debat de política general ha fet havent dinat la seva muntanya russa, passant de l’amenaça sistemàtica d’Albiol a la incògnita de la CUP i la llenya habitual de Turull. Albiol i Turull eren previsibles. Però l’atenció estava en la manera com encararia el debat la CUP, una setmana després d’haver donat la confiança al president Puigdemont. En nom dels anticapitalistes han parlat Albert Botran i Benet Salellas. D’entrada hem pensat que potser es tractava de l’estratègia del bastó i la pastanaga. Que Botran mostraria un grau de complicitat alt en la qüestió del referèndum, mentre que Salellas collaria el govern de Junts pel Sí amb qüestions econòmiques i socials. Però no ha estat ben bé així.

Un to conciliador
Botran i Salellas han fet servir un to molt conciliador en tots els aspectes. Botran s’ha exclamat dels retrets de Puigdemont al matí per no haver aprovat els comptes. Fins i tot, en qüestions com l’eliminació de les retallades que ha emprès el govern de Junts pel Sí. Salellas s’ha reconegut satisfet per la manera com evoluciona la política econòmica amb l’objectiu de posar fi a les mesures d’austeritat. La intervenció de la CUP ha servit sobretot per a proposar un compromís clar de no allargar més el tram final cap a la independència (Botran: ‘Ara les coses són prou madures i no hem de deixar que es podreixin’), i la voluntat d’anar més enllà en la pressió fiscal als més rics.

‘No parlaré més del procés’
Abans de la intervenció de la CUP, ha parlat García Albiol que, després d’haver dedicat una bona estona a blasmar els mals de la independència, ha dit que no perdria ni un minut més a parlar-ne. Però, un cop dit això, ha continuat parlant del procés: ‘Vostès han deixat sol el govern d’Espanya ajudant els catalans. Vostès han perdut el sentit de la realitat.’ I, entre més coses, ha afegit: ‘Espanya és una plataforma d’unitat per als catalans’ i ‘Ja sé que és més còmode viure sempre emprenyat.’

Un cafè amb llet amb Dante Fachin
El president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha tornat a causar sensació a l’hemicicle. Turull té la tasca d’interpel·lar el president Puigdemont, però com que ja van d’acord dedica la intervenció a repassar les intervencions dels altres grups. I ho ha fet amb el seu estil habitual. Quan Turull ha tret la destral contra Dante Fachin (CSQP) per la seva crítica al sistema de salut, s’han vist cares de disconformitat d’alguns diputats de la CUP. Turull ha dit: ‘Alguns, entre cafè amb llet i cafè amb llet, feien de corretja de transmissió de les clavegueres de l’estat.’

Puigdemont i els discursos pre-fabricats
A continuació, Puigdemont ha respost tots els grups en una intervenció de seixanta-sis minuts. Ha dit que alguns s’havien equivocat de debat perquè portaven els discursos preparats des de casa abans d’haver-lo escoltat. I que ell no havia parlat de la independència ni del referèndum, mentre que els portaveus unionistes no havien fet gran cosa més que atacar-lo per aquesta qüestió. I després ha anat responent una per una les crítiques concretes que li havien fet sobre caragoleres a les escoles+, pensions, sanitat, política fiscal, deute, etc. La proposta més destacada de la CUP (augmentar la pressió fiscal a les rendes més altes) no convenç el president, que considera que ara ja es fa pagar més a qui més té i que el gran problema fiscal és l’espoliació de l’estat.

La conjunció astral
A les peticions de CSQP de no fixar cap data per al referèndum per afavorir les condicions d’un hipotètic pacte amb l’estat espanyol, Puigdemont ha explicat que hi ha moltes urgències per arranjar moltes coses que no van bé, i ha dit que no li demanin d’esperar una conjunció astral a Espanya amb molt poques possibilitats d’esdevenir-se mai. El president ha tornat a demanar al grup dels comuns d’anar parlant punt per punt de totes les possibilitats d’establir pactes i ponts, encara que en algunes qüestions estiguin molt allunyats.

Dos desafiaments
El torn posterior de rèplica dels grups no ha servit per a res més que per a insistir en les posicions expressades prèviament. Tan sols han aportat un parell d’escenes d’aquestes que animen la cambra. Albiol ha desafiat Puigdemont a repassar públicament el compliment de la llista de demandes i propostes que el president català va presentar a Rajoy en la seva reunió a la Moncloa. I Dante Fachin ha desafiat Turull a fer un debat públic cara a cara d’una hora sobre sanitat. En el primer cas, Puigdemont ja no tenia torn de rèplica i no sabem si hauria acceptat l’envit. En canvi, Turull no s’ha pas arronsat i ha dit que podien parlar-ne quan volgués.

Aritmètica variable
Ara els grups presenten les propostes de resolució que s’hauran de votar a la sessió de demà. Tindran tot el matí per a negociar modificacions dels textos i, doncs, aconseguir majories per a aprovar les resolucions. Ja han començat a sonar algunes propostes de resolució sobre la recuperació de l’impost de successions als nivells del 2008, a la modificació de l’IRPF per a les rendes més altes, al rebuig del TTIP, a la recuperació del diàleg amb l’estat espanyol, als compromisos del referèndum, a l’inici del procés constituent… Demà es posarà en pràctica una mena d’aritmètica variable que donarà combinacions de tota mena en les votacions.

 

Crònica primera: El desglaç de CSQP, els neguits per la llengua i l’estratègia Puigdemont

Crònica segona: L’aigualiment dels comuns, l’arcàdia d’Iceta i els ‘tataranéts’ d’Arrimadas

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any