L’Hospital de Mataró aconsegueix connectar una pròtesi directament a un fèmur amputat

  • Un equip multidisciplinari de l'Hospital de Mataró (Barcelona) ha realitzat una tècnica quirúrgica pionera que ha permès connectar directament una pròtesi a un fèmur amputat, ha informat aquest dimecres el centre hospitalari en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
24.05.2017 - 19:20

BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)

Un equip multidisciplinari de l’Hospital de Mataró (Barcelona) ha realitzat una tècnica quirúrgica pionera que ha permès connectar directament una pròtesi a un fèmur amputat, ha informat aquest dimecres el centre hospitalari en un comunicat.

Així, ha finalitzat “amb èxit” la primera fase de l’assaig clínic d’un tipus d’implant –anomenat ‘Keep Walking’– ideat per l’Hospital de Mataró per a persones amb la cama amputada per sobre del genoll, que és el tipus d’amputació més freqüent i també la que porta més problemes.

Aquesta innovadora tècnica permet que els pacients caminin un 25% més, l’índex de dolor es redueix del 2,6 al 0,4 –segons l’escala EVA–, i augmenta un 25% el nombre d’hores d’ús de la pròtesi externa.

Ara començarà la segona fase de l’assaig clínic, que es dirigeix el 30% dels pacients als quals la nova pròtesi els provoca nafres i consistirà a realitzar una segona cirurgia per posar un cargol que evita la necessitat de l’encaix –que és la funda en forma de cama–.

Aquest nou dispositiu, desenvolupat al costat de l’empresa Tequir, permet que les persones amb una cama amputada a l’altura del fèmur puguin recolzar el pes de la cama afectada, facilitant la seva mobilitat, autonomia i qualitat de vida, la qual cosa fins ara no podien fer per dolor i incomoditat, ja que s’utilitzava una pròtesi provisional.

Un total de 29 pacients de tot l’Estat d’entre 30 i 87 anys s’han beneficiat de la primera part de la investigació –21 de l’hospital de Mataró, tres de l’Hospital La Fe de València, dues del Virgen de la Macarena, dues de La Nuestra Señora de Candelaria de Tenerife i una de l’Hospital Virgen del Rocío–.

Als països desenvolupats, entre el 80% i el 90% de les persones amb amputacions en el fèmur són conseqüència de malalties vasculars, com la diabetis, però també es donen casos d’accidents de trànsit o de càncer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any